Εκπαιδευτικά

ΚΥΣΔΕ – Νέος Πρόεδρος ο Διευθυντής της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Χαλκιδικής κ. Ταπανίδης Θεόδουλος

 

Ταπανίδης ΘεόδουλοςΟ μαθηματικός και Διευθυντής της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Χαλκιδικής κ. Ταπανίδης Θεόδουλος  θα ορισθεί ως νέος Πρόεδρος του ΚΥΣΔΕ για το 2013, σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κ. Ταπανίδης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, ούτε άγνωστος στην εκπαιδευτική κοινότητα της Β/θμιας Εκπ/σης. Επί υπουργικής θητείας των κ.κ. Γιαννάκου, Στυλιανίδη και Σπηλιοτώπουλου διατέλεσε Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο με την απαγόρευση προσέλευσης  μαθητών της Β/θμιας Εκπ/σης  στην έκθεση έργων χαρακτικής του Πικάσο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα το Μάρτιο του 2008 με αιτιολογία «το άσεμνο» των έργων του μεγάλου ζωγράφου, απαγόρευση που ανακλήθηκε μετά το σάλο που προκλήθηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Πρόκειται για πολύ έμπειρο στα διοικητικά εκπαιδευτικό στέλεχος. Επί Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή συμμετείχε σε αρκετές επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας.

Βέβαια εντυπωσιάζει το γεγονός ότι επιλέγεται, από το Υπουργείο Παιδείας, στέλεχος που εδρεύει εκτός λεκανοπεδίου Αττικής, γεγονός που θα επιβαρύνει τους πόρους του υπουργείου με τα έξοδα μετακίνησης του (αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, εκτός έδρας, κλπ.).

Ο κ. Ταπανίδης ήταν για το 2012 αναπληρωματικό μέλος του ΚΥΣΔΕ (αντικαταστάτης Προέδρου), οπότε δεν θα έχει και προβλήματα ενημέρωσης και προσαρμογής στη νέα του θέση.

…………………………………………………

Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων  στη Γ΄ Αθήνας «δείχνουν» σαρωτικοί έλεγχοι στα ΕΠΑΛ  Περιστερίου

 Έλεγχοι σε σχ. μονάδες Γ΄ Αθήνας

Τις τελευταίες 10 ημέρες  η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας διενεργεί σαρωτικούς ελέγχους στα ΕΠΑΛ του Περιστερίου. Έως τώρα έχουν ελεγχθεί το 1ο και 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ, έχει δε προγραμματισθεί ο έλεγχος συνολικά 10 σχολείων μεταξύ των οποίων και το 3ο Γυμνάσιο που προήλθε από τη συγχώνευση 3ου & 4ου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης  οι έλεγχοι αφορούν  τον αριθμό των τμημάτων και των μαθητών τους, όπως και τον αριθμό των παρακολουθούντων μαθητών και ξεκίνησαν μετά από τη διαπίστωση ότι αρκετές σχολικές μονάδες άλλα στοιχεία καταχωρούσαν στο Σύστημα Καταγραφής του Υπουργείου (survey), άλλα διατηρούσαν στο αρχείο του σχολείου και άλλα διαβίβαζαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης.

Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος και η διαδικασίες με τις οποίες διενεργούνται οι έλεγχοι. Σε άλλα σχολεία γίνονται ξαφνικά και σε άλλα κατόπιν «προειδοποίησης», όπως ας πούμε «προειδοποίηση θυέλλης». Αυτή είναι και η διαφορά των ελέγχων μεταξύ 1ου και 2ου Εσπ. ΕΠΑΛ, όπως και των αναμενόμενων  στα ημερήσια του δήμου Περιστερίου.

Εντύπωση επίσης προκαλεί  το γεγονός ότι οι έλεγχοι γίνονται χωρίς έγγραφη εντολή από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης (πάγια πρακτική της συγκεκριμένης Διεύθυνσης Εκπαίδευσης), από διοικητικούς υπαλλήλους της οι οποίοι «εισβάλουν» στα σχολεία σαν ταύροι σε υαλοπωλείο, εισέρχονται στις τάξεις χωρίς να ζητήσουν άδεια από τους διδάσκοντες, καταμετρούν και καταγράφουν «κεφάλια» μαθητών και αποχωρούν παίρνοντας μαζί τους τα σώματα (αποκόμματα) των  παρουσιολογίων.

Πληροφορίες από τη Διεύθυνση αλλά και τις σχολικές μονάδες αναφέρουν ότι  οι έλεγχοι εστιάζονται στον αριθμό των εγγεγραμμένων μαθητών και στο αριθμό των παρακολουθούντων βάση των οποίων διαμορφώνονται και ορίζονται από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων οι τάξεις και τα τμήματα, όπως επίσης και η «κάλυψη» του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με τις αναθέσεις μαθημάτων.

Βέβαια υπάρχουν δύο μικρά «προβληματάκια» που  οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης «παραβλέπουν». α) Οι παρακολουθούντες μαθητές δεν ορίζονται από τη φυσική τους παρουσία στις τάξεις, αλλά από τον χαρακτηρισμό της φοίτησης τους που σύμφωνα με τη νομοθεσία γίνεται στο τέλος του τετραμήνου (σε εξαιρετικές περιπτώσεις) και στο τέλος του σχολικού έτους. β) οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε οργανικά άλλα και λειτουργικά κενά  έγιναν από το ΠΥΣΔΕ, πριν και κατά την έναρξη του σχολικού έτους, με βάση τα στοιχεία που στάλθηκαν από τις σχολικές μονάδες, στοιχεία που δεν ελέχθηκαν από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων ως αυτό όφειλε.

Σε κάθε περίπτωση τα «οργανικά» κενά και οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σ’ αυτά είναι  μία από τις πιο περίεργες ιστορίες στην Διεύθυνση Γ΄ Αθήνας. Τόσο στα σχολεία της Γενικής, όσο και στα αντίστοιχα της Επαγγελματικής ο υπολογισμός τους έγινε με πλασματικά στοιχεία, παράκαμψη της νομοθεσίας (συνυπολογισμός ομάδων σχολείων, αριθμού μαθητών και επάρκειας διδακτικών ωρών, ελάχιστου ορίου 11 διδακτικών ωρών και από τον Σεπτέμβριο 15, κλπ) με αποτέλεσμα την τοποθέτηση εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες στις οποίες σήμερα δεν έχουν διδακτικό ωράριο. Εξάλλου είναι πολύ πρόσφατη η καταγγελία πρώην αιρετού του ΠΥΣΔΕ για το διοικητικό κόλπο των «εικονικών» οργανικών κενών προκειμένου να δοθεί «προτεραιότητα» σε συγκεκριμένους και επιλεκτικά  καθορισμένους εκπαιδευτικούς που ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ αλλά υπερβολικά νέοι στο κριτήριο της «αρχαιότητας» για να μην αναφερθεί το γεγονός τοποθέτησης ορισμένων σε κενό 7 διδακτικών ωρών.

Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί, ειδικά σε ότι αφορά τα σχολεία της Επαγγελματικής, από την άκριτη και ανεξέλεγκτη από το αρμόδιο, την τελευταία πενταετία, τότε Γραφείο Ε.Ε. Γ΄ Αθήνας, δημιουργία ειδικοτήτων και τμημάτων που σε ορισμένες περιπτώσεις  γίνονταν ταυτόχρονα σε περισσότερα του ενός σχολεία. Αποτέλεσμα  η δημιουργία και λειτουργία τμημάτων και τάξεων με πολύ μικρό αριθμό μαθητών, όπως συνέβαινε για πολλά χρόνια για πρωινό ΕΠΑΛ ή τμήματος που σήμερα λειτουργεί με αριθμό εγγεγραμμένων 5 μαθητές και αριθμό παρακολουθούντων ένα (1).

Ανεξέλεγκτα είναι επίσης συγκεκριμένα ΕΠΑΛ στα βόρεια της Γ΄ Αθήνας όπου λειτουργούν τμήματα με 13 μαθητές (μαγικός αριθμός που επιτρέπει τον ορισμό 2ου εκπαιδευτικού στη τάξη)  με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά για 25 εκπαιδευτικούς ειδικότητας που ακόμη λείπουν από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες (οι μαθητές δεν διδάσκονται μαθήματα και μάλιστα θεωρίας λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών). Το γεγονός ότι στα σχολεία αυτά υπηρετούν μέγας συνδικαλιστής συγκεκριμένου τεχνικού κλάδου, η σύζυγος άλλου τοπικού συνδικαλιστή και νυν Σύμβουλος του Ειδικού Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου κρίνεται απλώς ως σύμπτωση. Για τα σχολεία αυτά μάλιστα δεν έχει προγραμματιστεί κανένας έλεγχος, αντίστοιχος με αυτόν που σήμερα διενεργείται στα σχολεία του Δήμου Περιστερίου.

Βέβαια υπάρχουν και άλλα «ευτράπελα» στα διοικητικά – εκπαιδευτικά της Γ΄ Αθήνας. Όπως η περίπτωση εκπαιδευτικού ΠΕ 17 , μέλους του Δ.Σ. της Ε.Ε.Τ.Ε.Κ., Συμβούλου Σταδιοδρομίας (!!!) σύμφωνα με το αναρτημένο σε ιστοσελίδα βιογραφικό του, που τοποθετήθηκε από το ΠΥΣΔΕ σε λειτουργικό κενό (ανύπαρκτο σύμφωνα με καταγγελίες), απαίτησε και «πήρε» θεωρητικά μαθήματα με αιτιολογικό ότι δεν διαθέτει εργαστηριακή εμπειρία και λόγο αυτού εξοβέλισε υποχρεωτικά εκπαιδευτικό,  μόνιμα τοποθετημένο στο σχολείο, στα εργαστήρια.

Όπως έγινε γνωστό οι έλεγχοι που διενεργούνται αυτή τη χρονική περίοδο στα σχολεία του Περιστερίου και τα αποτελέσματα τους θα χρησιμοποιηθούν ως «εργαλεία» για το κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων  σχολικών μονάδων  στη Γ΄ Αθήνας που παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις πρόκειται να γίνουν  το επόμενο σχολικό έτος 2013 – 2014. Κυρίως θα πληγούν οι σχολικές μονάδες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Μετά την κατάργηση της ΕΠΑΣ Χαϊδαρίου και τη συγχώνευση της από το επόμενο σχολικό έτος 2013-2014, αναμένεται να «κλείσουν» τα εσπερινά ΕΠΑΛ Περιστερίου και Αιγάλεω με τους μαθητές τους να «μεταφέρονται» στο Εσπ. ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων. Για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σ’ αυτά δεν έχει γίνει γνωστό τι πρόκειται να συμβεί.

Υ.Γ. α). Τι αναζητούσε ο «πεφωτισμένος» Διευθυντής  εκεί στα βορινά της Χωράφας;

β). Ποιες είναι οι αιτίες του επιλεκτικού ελέγχου, από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ/νσης Γ΄ Αθήνας, στα ωρολόγια προγράμματα και στις αναθέσεις μαθημάτων συγκεκριμένων σχολείων και όχι στο σύνολο τους;

γ). Τι σημαίνει «τήρηση» τα νομιμότητας όταν όμως αφορά συγκεκριμένα σχολεία και εκπαιδευτικούς;

Επιμύθιο: Εάν κάτι από όσα αναφέρουμε ποιο πάνω δεν «ευσταθεί» εδώ είμαστε να το διαψεύσουμε και μάλιστα άμεσα, αν και ότι έχουμε έως σήμερα γράψει έχει επιβεβαιωθεί από την πραγματικότητα όπως π.χ. συνέβη με τα σχολεία της ανατολικής Αττικής παρά τις ανακοινώσεις της ΟΛΤΕΕ που απλώς εκτίθεται. 120 σελίδες πόρισμα είναι αυτό και ήδη πολλοί από τους εμπλεκόμενους προσπαθούν να «περάσουν» στη σύνταξη πριν συγκροτηθούν τα πειθαρχικά.

………………………………………………

Υπουργείο Παιδείας – Γελάει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα με όσα αναφέρει «Εγκύκλιός» του

 Υπουργείο Παιδείας 2

«Ο Γενικός Μέσος Όρος προκύπτει από τη διαίρεση του αθροίσματος των βαθμών ετήσιας επίδοσης των μη κλαδικών μαθημάτων και των γινόμενων των βαθμών ετήσιας επίδοσης των κλαδικών μαθημάτων πολλαπλασιαζόμενων επί το πλήθος των κλάδων του μαθήματος, δια του πλήθους των μη κλαδικών μαθημάτων και των κλάδων των μαθημάτων»

Υπάρχει κάποιος μαθηματικός ή έστω κοινωνιολόγος ή τέλος πάντων κάποιος φιλόλογος ή θεολόγος που μπορεί να εξηγήσει τι θέλει να πει ο ποιητής, συγνώμη ο συντάκτης της εγκυκλίου; Εκτός εάν πρέπει να γίνει προσφυγή στις γνώσεις και ικανότητες ενός ψυχιάτρου ή μάλλον σκεπτόμενος εκπαιδευτικά ενός λογοθεραπευτή.

Το ποιο πάνω κείμενο αποτελεί το «δια ταύτα» της 152212/Γ2/04-12-2012 Εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: «Οδηγίες για τον υπολογισμό του Γενικού  Μέσου Όρου στην Α΄ τάξη Γενικού και Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2012-2013». Ποιητής, δηλαδή ο υπεύθυνος που δίνει πληροφορίες (δεν γνωρίζουμε αν είναι και συντάκτης) για την εγκύκλιο είναι η κ. Αν. Πασχαλίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Α’ της Δ/νσης Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας.

Δεν γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη εγκύκλιος «πέρασε» και από τον καθ’ ύλη αρμόδιο Δ/ντή Σπουδών κ. Σπ. Μερκούρη που και έμπειρος είναι και έχει διατελέσει Σχολικός Σύμβουλος.

Διευθυντές Λυκείων και απλοί εκπαιδευτικοί με τους οποίους επικοινωνήσαμε δεν μπορούσαν να μας εξηγήσουν τι ακριβώς ορίζει το συγκεκριμένο κείμενο. Μας δήλωσαν μάλιστα ότι κατά τη δική τους εκτίμηση ο συντάκτης της θα πρέπει να έχει αφενός πλήρη άγνοια των όσων ορίζει το σχετικό προεδρικό διάταγμα  και αφετέρου θα πρέπει να έχει πρόβλημα έκφρασης της ελληνικής γλώσσας.

Το κακό είναι ότι «έβαλαν» τον κ. Υφυπουργό να την υπογράψει. Πανεπιστημιακός δάσκαλος είναι και κείμενα αυτής της μορφής απλώς το εκθέτουν.

Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε όποιον από τους αναγνώστες μας έχει την ικανότητα ερμηνείας του κειμένου που παρατίθεται στην πρώτη παράγραφο να μας την στείλει προκειμένου να την αναρτήσουμε.

……………………………………………………………………

«Τρικυμία εν κρανίω» τα όσα ορίζει έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας για τις Ενδοσχολικές και Πανελλαδικές Εξετάσεις 2013

Υπουργείο παιδείας 

Κίνδυνος να «πέσουν» οι Ενδοσχολικές και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2013 εάν ασκηθούν προσφυγές την «κατάλληλη ώρα»

 Το τμήμα Α΄ Ανάπτυξης Εφαρμογών Εξετάσεων της Δ/νσης Λειτ. Αναπτ. Πληρ. Συστημ. έστειλε σε όλα τα Λύκεια της χώρας το 150591/ΣΤ4/29-11-2012 έγγραφό του με θέμα «Αποστολή στοιχείων μαθητών Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου για τι σχολικό έτος 2012 – 2013».

Με την εγκύκλιο αυτή ζητείται από τους Δ/ντές Λυκείων να καταχωρήσουν στο πρόγραμμα «ΝΕΣΤΩΡ» :

α). Όσους μαθητές παρακολουθούν την τελευταία τάξη για πρώτη φορά (χωρίς κωδικό)

β). Όσους μαθητές  επαναλαμβάνουν την τελευταία τάξη ή έχουν δηλώσει εμπρόθεσμα ότι διατηρούν τα προφορικά τους και θα εξετασθούν μόνο γραπτά.

Ειδικά για τους τελευταίους αναφέρει τα εξής: «… για τους τελοιόφοιτους (σ.σ. ???) οι οποίοι έχουν  καλύψει την προϋπόθεση επαρκούς φοίτησης και έχουν δηλώσει μέσα στη νόμιμη προθεσμία ότι χωρίς να φοιτήσουν το σχολικό έτος 2012 – 2013 στην τελευταία τάξη προτίθενται να προσέλθουν στις γραπτές εξετάσεις διατηρώντας την προφορική τους βαθμολογία, παρακαλούμε τους Διευθυντές των Γενικών Λυκείων να φροντίσουν ώστε να υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (ταχ, δ/νση –  αριθμοί τηλεφώνων)…. Οι  εν λόγω τελειόφοιτοι …….θα πρέπει να ειδοποιηθούν έγκαιρα για να δηλώσουν  το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας στο οποίο θα εξεταστούν …. και για να δηλώσουν αν θα εξεταστούν στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας….».

γ). Για την καταχώρηση των στοιχείων στο «ΝΕΣΤΩΡ» να ακολουθήσουν τις οδηγίες  που τους έχουν σταλεί με  emailαπό την εταιρία «ΕΠΑΦΟΣ».

δ). Το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο να αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας έως την Τετάρτη 5-12-2012.

Ένας ανημέρωτος εκπαιδευτικός θα βρει τα όσα αναφέρει το έγγραφο απόλυτα φυσιολογικά μέσα στη συνήθη ρουτίνα διοικητικών πράξεων ενός Διευθυντή Λυκείου.

Το πρόβλημα όμως είναι όχι στο τι ζητά το Υπουργείο Παιδείας με αυτό το έγγραφό του αλλά τα προαπαιτούμενα που τα θεωρεί δεδομένα.

Ειδικότερα:

1). Ζητά (παρ. β) από τους Δ/ντές Λυκείων να καταχωρήσουν τα στοιχεία των μαθητών παρελθόντων ετών που έχουν δηλώσει «εμπρόθεσμα» ότι θα συμμετάσχουν στις ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις του 2013. – Από άγνοια ή από σύγχυση ο συντάκτης του εγγράφου παρακάμπτει το γεγονός ότι ουδέποτε κατά το τρέχον σχολικό έτος στάλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας Εγκύκλιος για την κλίση των μαθητών αυτής της κατηγορίας να δηλώσουν αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις ενδοσχολικές ή Πανελλήνιες εξετάσεις του 2013 «κρατώντας» την προφορική τους. Συνεπώς πως, από ποιόν και σε ποια ημερομηνία μπορεί να ορισθεί το «εμπρόθεσμο» της δήλωσης τους, δήλωση που ουδέποτε κλίθηκαν να κάνουν;

2). Ζητά επίσης να κλιθούν οι μαθητές αυτής της κατηγορίας να δηλώσουν το μάθημα που προτιμούν να εξεταστούν, ανάλογα αν θα συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες ή στις ενδοσχολικές εξετάσεις 2013. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πως και ποιοι θα κλιθούν από τους Δ/ντές όταν δεν έχουν κλιθεί να δηλώσουν αν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις;

Ακόμη και εάν κάποιος από τους Δ/ντές θέλοντας να επιτελέσει το έργο του, υπερβεί καταστάσεις και προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους εν δυνάμει «υποψηφίους» προκειμένου να καταγράψει τη δήλωση και τα στοιχεία τους θα αντιμετωπίσει τις εξής δυσκολίες:

α). Ποιά ημερομηνία ορίζεται ως «εμπρόθεσμη»,

β). Πως θα βρει τους «δικαιούχους» μαθητές εάν για οιονδήποτε λόγο έχουν αλλάξει τα στοιχεία επικοινωνίας τους και

γ). έλλειψη χρόνου. Το έγγραφο έφτασε στα σχολεία σήμερα  και πρέπει να απαντηθεί αύριο (5-12-2012).

Πως μπορούν να «πέσουν» οι Πανελλήνιες και οι ενδοσχολικές εξετάσεις του 2013; Είναι απλό. Ένας μαθητής που ουδέποτε έλαβε γνώση για το «εμπρόθεσμο» της δήλωσης του και δεν την έκανε ποτέ γι’ αυτόν το λόγο, αρκεί να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη.

Παρεμπιπτόντως το έγγραφο θέτει και ένα άλλο κρίσιμο θέμα που ουσιαστικά δηλώνει και πιστοποιεί την εκχώρηση δημόσιου έργου και μάλιστα έργου που αφορά προσωπικά δεδομένα αλλά και αγγίζει την «αξιοπιστία» των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτό είναι η συνεργασία  του Υπουργείου Παιδείας με την εταιρία «ΕΠΑΦΟΣ». Η συγκεκριμένη εταιρία έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει το Υπουργείο Παιδείας σε ένα μεγάλο μέρος σε ότι αφορά τις διοικητικές διαδικασίες και τα λειτουργικά των σχολικών μονάδων.

Αντί το Υπουργείο να ορίζει τις διαδικασίες καταχώρησης των στοιχείων στο δικό του ftp server«εντέλλεται» ουσιαστικά στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ακολουθήσουν αυτά που η εταιρία ΕΠΑΦΟΣ ορίζει. Αλήθεια η Δ/νση Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου τι κάνει;

Σε κάθε περίπτωση για την εταιρία ΕΠΑΦΟΣ θα επανέλθουμε. Προς το παρόν θα θέσουμε μόνο ένα ερώτημα:

Για ποιο λόγο όλα τα πρότυπα (σχέδια) των δημοσίων εγγράφων και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν εκπαιδευτικά θέματα ορίζονται από την συγκεκριμένη εταιρία και όχι από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας; Έχει ή όχι σχέση η πρακτική αυτή με το «υποχρεωτικό» της συνδρομής των σχολικών μονάδων με την εταιρία ΕΠΑΦΟΣ, αφού άλλως δεν μπορούν να λάβουν το Cdrom της ανανέωσης του προγράμματοςμε τα επίσημα πρότυπα εγγράφων;

………………………………………….

Υπουργείο Παιδείας – Έλεγχος καταχωρήσεων στο Survey σε βάθος πενταετίας

 

Υπουργείο Παιδείας - ΚτίριοΣαρωτικούς ελέγχους για την πιστότητα και ορθότητα των στοιχείων που καταχωρούνται από τους Διευθυντές των σχολείων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής (Survey) έχει ζητήσει από τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης του, αλλά και από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης το Υπουργείο Παιδείας.

Σκοπός των ελέγχων είναι, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, η δημιουργία του «μαθητικού» και εκπαιδευτικού «προφίλ» κάθε σχολικής μονάδας τα τελευταία 5 σχολικά έτη.

Τα στοιχεία που ελέγχονται είναι κυρίως το μαθητικό δυναμικό κάθε σχολείου, η διαμόρφωση των τάξεων και τμημάτων στα αριθμητικά δεδομένα των μαθητών, η κατανομή των εκπαιδευτικών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, η κάλυψη των οργανικών θέσεων με βάση όσα ορίζει ο νόμος, η διδακτική απασχόληση  ή απαλλαγή των εκπαιδευτικών από τα καθήκοντα τους, τα κατά σχολικό έτος λειτουργικά κενά και οι προσλήψεις αναπληρωτών, οι υπεραρριθμίες, κλπ.

Αφορμή για τους ελέγχους αποτέλεσαν οι διαπιστώσεις του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) για τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας σχολικών μονάδων της ανατολικής Αττικής το καλοκαίρι που πέρασε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες  το επόμενο στάδιο θα είναι η ανάθεση σαρωτικών ελέγχων στο (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) σε όσα σχολεία και εκπαιδευτικές Περιφέρειες διαπιστωθούν  «λάθος» καταγραφές στοιχείων στο Survey που είχαν ή έχουν ακόμη ως επίπτωση τη λειτουργία τμημάτων με μικρό αριθμό μαθητών, «εικονική» διδακτική απασχόληση ή απαλλαγή εκπαιδευτικών, αυξημένη ζήτηση κάλυψης θέσεων εκπαιδευτικών χωρίς αυτό να στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία, λειτουργία σχολικών μονάδων με πολύ  μικρό αριθμό μαθητών, κλπ.

Σε δεύτερο στάδιο τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν  θα χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές βρίσκεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείο Παιδείας για τα επόμενα σχολικά έτη. Απώτερος στόχος και σκοπός ο εξορθολογισμός των δομών τους και η μείωση της «σπατάλης» σε ανθρώπινο δυναμικό και χρηματοδοτικούς πόρους. Η αρχή θα γίνει από την επαγγελματική εκπαίδευση  που το νέο έτος (2013) θα «γνωρίσει» το νέο τύπο σχολικών μονάδων που θα εισαχθούν (Τεχνολογικό Λύκειο, κλπ.).

Τα στοιχεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης είναι καταλυτικά. Η μείωση του μαθητικού δυναμικού σήμερα σε σχέση με το 2000 φθάνει το 30% και αντίστροφα ο αριθμός των εκπαιδευτικών παρουσιάζει αύξηση 35%. Σχήμα οξύμωρο για το οποίο αναζητούνται ερμηνείες και λύσεις.

Όσο αφορά την ορθότητα των στοιχείων που καταχωρούνται στο Survey  να θυμίσουμε την πρόσφατη εγκύκλιο του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας με την οποία γίνεται σαφές ότι  η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων. Από αυτούς θα ζητηθούν ευθύνες (όπως συνέβη και στις σχολικές μονάδες της ανατολικής Αττικής) ανεξάρτητα αν λόγο του ψηφιακού αναλφαβητισμού τους (παρόλο που το σύνολο τους σχεδόν διαθέτει πιστοποίηση σε ΤΠΕ) και της διοικητικής πρακτικής που εφαρμόζουν, η καταχώρηση των ζητούμενων στοιχείων γίνεται κατ’ ανάθεση από εκπαιδευτικούς των σχολείων.

…………………………………….

Ο Σχολικός Σύμβουλος Δρ. Ευστάθιος Ζωγόπουλος απαντά και ενημερώνει

Λάβαμε και δημοσιεύουμε  επιστολή του Σχολικού Συμβούλου Δρ. Ευσταθίου Αθ. Ζωγόπουλου με την οποία μας απαντά και ενημερώνει τους αναγνώστες της 2020 Επιστροφή στο Μέλλον  σχετικά με όσα αναφέρονται σε ανάρτηση μας με τίτλο «Ε.Ε.Τ.Ε.Κ & Σχολικοί Σύμβουλοι – Σχέσεις αιμομ…….» στις 7 Νοεμβρίου 2012.

 Αγαπητέ κύριε Παρίκο

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας η οποία διεξήχθη με συνεργατική διάθεση και ευγενές ύφος, θα ήθελα παρακαλώ να δημοσιοποιήσετε και την παρούσα επιστολή για να γνωρίζουν και οι αναγνώστες σας την ακρίβεια των γεγονότων σχετικά με το κείμενο που έχετε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα σας και με αφορά.

Στις 5.11.2012, έστειλα μέσω του γραφείου Σχολικών Συμβούλων Γ’ Αθήνας ενημερωτικό σημείωμα στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς μου όπως και εσείς αναφέρετε στο δημοσίευμά σας, με στόχο την ενημέρωση ορισμένων σχολείων που πιθανώς να μην είχαν ενημερωθεί. Όμως, δεν πρόκειται για κάποια επιπλέον πληροφόρηση που είχα. Τα συγκεκριμένα Προεδρικά Διατάγματα είχαν εκδοθεί από τις 17.10.2012 και είχαν αναρτηθεί από τις 24.10.2012 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Πολλές σχολικές μονάδες ήταν ενήμερες, ενώ και εκπαιδευτικά portals(ενδεικτικά didefth.gr) τα είχαν αναρτήσει. Προσωπικά, έκρινα σκόπιμο να επιλέξω αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας με τους συναδέλφους μου. Θα μπορούσα να τα είχα αναρτήσει στην ιστοσελίδα μου. Το επόμενο βήμα μου ήταν (και είναι) να συγκεντρώσω τις παρατηρήσεις των συναδέλφων. Ήδη έχουν γίνει ορισμένες παρατηρήσεις για τις οποίες είναι ενήμεροι όλοι οι συνάδελφοί μου Σχολικοί Σύμβουλοι των Μηχανολόγων (και οι εννέα σε όλη την Ελλάδα).

Όσον αφορά τώρα τη συμμετοχή μου σε επιστημονικές ενώσεις, λόγω των ερευνητικών και επιστημονικών μου δραστηριοτήτων (έχω περισσότερες από 35 δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά και είμαι και συγγραφέας δεκατριών βιβλίων), συμμετέχω ενεργά και είμαι μέλος οργανωτικών επιτροπών, επιτροπών κριτών, επιστημονικών επιτροπών, σε πλήθος επιστημονικών ενώσεων, επιμελητηρίων, ομοσπονδιών κλπ, τόσο στο εσωτερικό όσο και Διεθνώς, εννοείται, και το τονίζω αυτό, σε όλες αφιλοκερδώς, με ιδιαίτερα κοπιαστική και επίπονη προσωπική πολλές φορές εργασία και με μόνο στόχο τη βελτίωση των εκπαιδευτικών διεργασιών.

Επειδή στόχος σας είναι όπως μου είπατε και συμφωνώ, η καταγραφή των γεγονότων, τα γεγονότα είναι ακριβώς όπως σας τα προανέφερα, όπως και οι προθέσεις μου.

Αγαπητέ κύριε Παρίκο,

Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι του Τομέα που υπηρετώ έχουμε ιδιαίτερα αρμονική συνεργασία και πέραν των επιμορφωτικών συναντήσεων και σεμιναρίων που οργανώνουμε τακτικότατα ατομικά, συνδιοργανώνουμε τόσο Ημερίδες όσο και Διημερίδες σχετικές με τα αντικείμενά μας.

Σας προσκαλώ, όπως έχω απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας και σε άλλους φορείς (για παράδειγμα στο Τεχνικό Επιμελητήριο), να μου αποστείλετε, εφόσον επιθυμείτε, τις προτάσεις σας για την επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς η πολυετής εμπειρία σας  είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και απαραίτητη, με απώτερο στόχο να συνδιαμορφωθεί ένα βέλτιστο πλαίσιο που θα αναβαθμίζει την ποιότητά της.

Πεποίθησή μου είναι πως όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία που αφορά στον κοινό στόχο, την ανάδειξη της δημόσιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

                                                                                       Σας ευχαριστώ θερμά,

Ευστάθιος Αθ. Ζωγόπουλος

Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12.04

………………………………………………………………….

Το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει τη Ε.Ε.Τ.Ε.Κ  «κλείνοντας» Σχολεία

 

Η  τακτική της ΜΚΟ «Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.» (Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) να εντάσσει στις ημερίδες και τα σεμινάρια της υψηλόβαθμα στελέχη της Β/θμιας & όχι μόνο εκπαίδευσης προκειμένου να τους δώσει κύρος, διοικητική και επιστημονική βαρύτητα συνεχίζεται με τη «συνδρομή» του Υπουργείου Παιδείας.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα «κλείνει» σχολεία προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να παραβρεθούν στις ημερίδες της.

Τελευταίο «επεισόδιο» οι πρακτικές του Υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του στα όσα σήμερα (23-11-2012) συνέβησαν στην ημερίδα που η Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. του κ. Ανδριανοπουλίτη διοργάνωσε στην Ελευσίνα (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας 10:00 π.μ.) με θέμα: «Τομείς και Ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου – Το έτος εξειδίκευσης».

Όπως συνήθως συμβαίνει για τις ημερίδες και τις λοιπές εκδηλώσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Κ., έτσι και η συγκεκριμένη ημερίδα διοργανώθηκε υπό την «Αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.  από την ίδια και από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής του κ. Αργύρη Αργυρίου.

Η προνομιακή μεταχείριση της Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. από το Υπουργείο Παιδείας και η συνεχής κάλυψη των εκδηλώσεων της με το «στέφανο» της Αιγίδας του είναι ανεξήγητη για την εκπαιδευτική κοινότητα. Εικάζεται ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ αποτελεί το «λαγό» της ομάδας που έχουν συστήσει «φωτεινά» μυαλά που βρίσκονται γύρω από τον ειδικό γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Σωτήρη Γκλαβά, ομάδας που  προσπαθεί να επιβάλει τη μεταρρύθμιση της κ. Άννας Διαμαντοπούλου για το περίφημο Τεχνολογικό Λύκειο. Τώρα αν αυτό το ξέρει ο κ. Υπουργός και πολύ περισσότερο αν συναινεί είναι άγνωστο.

Το σημαντικό στην προκείμενη περίπτωση δεν είναι αν η Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. μπορεί η όχι να διοργανώνει ημερίδες, σεμινάρια, κλπ. για το Τεχνολογικό Λύκειο ή ότι άλλο της «κατέβει». Ασφαλώς και έχει κάθε δικαίωμα. Είναι ανεξήγητοι, όμως, οι λόγοι που η συγκεκριμένη ΜΚΟ και μόνο αυτή έχει  στην πράξη «ανακηρυχθεί» σε προνομιακό συνεργάτη του Υπουργείου Παιδείας  με «παροχές» που κανένας άλλος φορέας δεν έχει.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εκτός από την προστατευτική «ομπρέλα»  στην ημερίδα της Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. που πρόσφεραν το Υπουργείο Παιδείας («υπό την Αιγίδα του») και ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής κ. Α. Αργυρίου (συνδιοργάνωση), δόθηκαν και άλλες επιπλέον «παροχές» στη διοργανώτρια ΜΚΟ.

Με έγγραφο της προς τις σχολικές μονάδες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ) που διοικητικά υπάγονται σ’ αυτή, η Διεύθυνηση Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής κάλεσε τους εκπαιδευτικούς  που υπηρετούν σ αυτές να συμμετάσχουν στην ημερίδα  της ΜΚΟ «Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.» απαλλάσσοντας τους από την υποχρέωση να κάνουν μάθημα. Απαραίτητη προϋπόθεση να προσκομίσουν στο Διευθυντή του σχολείου τους τη βεβαίωση παρακολούθησης της ημερίδας που θα τους χορηγήσει η συνδιοργανώτρια ΜΚΟ, άλλως θα θεωρηθούν «αδικαιολογήτως» απόντες. Αποτέλεσμα τα πρωϊνά σχολεία λειτούργησαν χωρίς εκπαιδευτικούς. Όσο για τους μαθητές…ε.. αυτοί μπορούν να πάνε «εκδρομή» στις καφετέριες της Ελευσίνας.

Παρεμπιπτόντως στην ημερίδα συμμετείχαν με ταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί κ.κ.:

1. Αργύρης Αργυρίου, Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής

2. Αναστάσιος Βιολέτης, Προϊστάμενος Τμήματος Β΄ ΤΕΕ Διεύθυνσης Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης Υπουργείου Παιδείας

3. Γεώργιος  Μουστάκας, Πρόεδρος Ε.Τ.Ε. και Διευθυντής ΣΕΚ Αγίων Αναργύρων

4. Ευάγγελος Παπακίτσος, Υπεύθυνος ΚΕΣΥΠ Ελευσίνας

5. Ελευθέριος Καλαϊτζόγλου, Υπεύθυνος Ε.ΕΕ. Δυτικής Αττικής

Τα ερωτήματα που προκύπτουν  και χρήζουν απάντησης είναι:

α.  Γνώριζε το Υπουργείο Παιδείας όταν έθετε της ημερίδα της ΜΚΟ «Ε.Ε.Τ.Ε.Κ» του κ. Ανδριανοπουλίτη «υπό την Αιγίδα του» ότι αυτή  θα πραγματοποιούταν σε ώρες λειτουργίας των σχολείων και με απαλλαγή των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών από τα μαθήματα που διδάσκουν;

β.  Γνώριζε ή γνωρίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Αττικής κ. Κουμέντος ότι  με «άδεια» του Διευθυντή Εκπ/σης Δυτικής Αττικής κ. Αργυρίου οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να συμμετάσχουν στην ημερίδα απαλλάχθηκαν από τα διδακτικά του καθήκοντα;

γ.  Ποια διάταξη νόμου προβλέπει δικαιολόγηση απουσίας εκπαιδευτικού από τα διδακτικά του καθήκοντα με «βεβαίωση» ΜΚΟ;

δ.  Πως δικαιολογείται η απουσία εκπαιδευτικών από τα διοικητικά ή εκπαιδευτικά τους καθήκοντα προκειμένου να συμμετάσχουν ως ομιλητές  σε ημερίδα ΜΚΟ. Είχαν ή όχι την άδεια της υπηρεσίας προκειμένου να απουσιάσουν από τα καθήκοντα τους και το υποχρεωτικό ωράριο παρουσίας τους;

ε.  Η βεβαίωση παρακολούθησης που χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες από τη ΜΚΟ «Ε.Ε.Τ.Ε.Κ» θα αποτελέσει ή όχι τεκμήριο και στοιχείο αξιολόγησης τους;

στ. Θα κλιθούν ή όχι οι συμμετέχοντες συνδιοργανωτές  της ημερίδας, εκπαιδευτικοί και Διοικητικά στελέχη, να δώσουν «εξηγήσεις»  στην υπηρεσία για την απουσία τους από την θέση τους και το «κλείσιμο» των σχολείων»;

ζ.  Είχαν ενημερωθεί οι γονείς των μαθητών ότι δεν θα γίνονταν μάθημα ή όχι;

η. Είχε δώσει άδεια ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Αττικής κ. Κουμέντος για την απουσία των εκπαιδευτικών από τα μαθήματα τους ή όχι;

θ. Αποτελεί ή όχι η ημερίδα επίσημη εκδήλωση για το δημόσιο διάλογο που αφορά τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης και το Τεχνολογικό Λύκειο;

ι.  Έχει ή όχι αρχίσει ο επίσημος διάλογος για τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης και το Τεχνολογικό Λύκειο και αν ναι πότε ανακοινώθηκε;

Ηθικό συμπέρασμα: «Κάνε και συ μία ημερίδα. Όλο και κάποια «Αιγίδα» θα βρεις να σκεπαστείς. Σε κάθε περίπτωση βγάλε και μία βεβαίωση για δικαιολόγηση απουσιών, το Υπουργείο Παιδείας την δέχεται αρκεί να έχεις την «ευλογία» ή το όνομα σου να λήγει  σε …λίτης. Ήμαρτον Κύριε και θαυμαστά τα έργ……

……………………………………………

Παιδικός σταθμός με επτά (7) νηπιαγωγούς, Γιατρό και Ψυχολόγο  και έως 20 νήπια ανά τμήμα

στο Υπουργείο Παιδείας

 

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου ξεκίνησε η λειτουργία του παιδικού σταθμού που δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις  του Υπουργείου Παιδείας, Ανδρέα Παπανδρέου 37 Μαρούσι. Έχει τύχει όλης της φροντίδας της ηγεσίας του υπουργείου αφού πριν ακόμη λειτουργήσει υπογράφηκε ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του. Προκαλεί, όμως εντύπωση ότι επανδρώνεται από  επτά (7) νηπιαγωγούς, Γιατρό και Ψυχολόγο, μπορεί τα τμήματα του να λειτουργήσουν με 15 νήπια και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να είναι περισσότερα από 20. Τα καθήκοντα όσων υπηρετούν σ΄αυτόν είναι πολύ αυστηρά και απόλυτα καθορισμένα. Σε κάθε περίπτωση θα είναι ο μόνος παιδικός σταθμός που δεν θα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, ούτε πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, όπως συμβαίνει για τους υπόλοιπους που λειτουργούν στη χώρα μας.

 Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων που συντάχθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 329 του νόμου 4072/2012 (Α 86) έχει ως ακολούθως:

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος Κανονισμού είναι ο καθορισμός των λεπτομερειών που αφορούν την οργάνωση, το προσωπικό, τη λειτουργία και τα λοιπά θέματα του Παιδικού Σταθμού που έχει συσταθεί στην Κ.Υ. του Υπουργείου παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο.

 Άρθρο 2 Συγκρότηση του Παιδικού Σταθμού

1. Ο παιδικός Σταθμός συγκροτείται από ένα μόνο τμήμα, το τμήμα νηπίων. Στο τμήμα αυτό φιλοξενούνται νήπια που έχουν συμπληρώσει την πρώτη Σεπτεμβρίου

τους έτους της εγγραφής τους στον Παιδικό Σταθμό τον 30ο μήνα της ηλικίας τους και αυτοεξυπηρετούνται, μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση .

2. Το ανωτέρω τμήμα περιλαμβάνει δυο τάξεις στις οποίες χωρίζονται τα νήπια ανάλογα με την ηλικία τους με απόφαση της προϊσταμένης του Παιδικού Σταθμού.

 Άρθρο 3

Αριθμός εξυπηρετούμενων νηπίων

1. Για την εύρυθμη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού ο αριθμός των εξυπηρετούμενων παιδιών δε μπορεί να είναι μικρότερος από 15 παιδιά. Σε κάθε τάξη δε μπορούν να φιλοξενούνται πάνω από 20 παιδιά.

2. Στο σταθμό μπορούν να εγγράφονται παιδιά πέρα από τη δυναμικότητα του σε ποσοστό μέχρι 10% επ’ αυτής μετά από απόφαση της επιτροπής του άρθρου

11 της παρούσης.

 Άρθρο 4 Μεταφορά παιδιών

Τα παιδιά μεταφέρονται στο Σταθμό με ευθύνη του ασκούντος την γονική μέριμνα.

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

 Άρθρο 5 Λειτουργία Σταθμού

1. Η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Στο διάστημα 1.7 έως 31.8 εκάστου έτους ο Παιδικός Σταθμός μπορεί να διακόπτει τη λειτουργία του για ένα μήνα με απόφαση της επιτροπής του άρθρου 11 της παρούσης. Ο Σταθμός λειτουργεί πέντε (05) ημέρες την εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή.

2. Ο Σταθμός διακόπτει τη λειτουργία του κατά τις επίσημες αργίες των δημοσίων υπηρεσιών.

3. Η λειτουργία του Σταθμού αρχίζει από την 07.00 ώρα και λήγει την 16.00 ώρα.

 Άρθρο 6 Δικαίωμα εγγραφής

1. Δικαίωμα εγγραφής στον Σταθμό έχουν κατά προτεραιότητα τέκνα των δημοσίων υπαλλήλων που κατέχουν οργανικές θέσεις, μόνιμες ή προσωποπαγείς, με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στην Κ.Υ. και υπηρετούν στις θέσεις αυτές και εφόσον υπάρχει δυνατότητα, τα τέκνα του λοιπού προσωπικού που υπηρετεί στην Κ.Υ. με οποιαδήποτε υπηρεσιακή σχέση.

2. Για να εγγραφεί κάποιο παιδί στο Σταθμό απαιτείται να είναι υγιές, απαγορευμένης απολύτως της εγγραφής παιδιών που πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα.

3. Στο Σταθμό μπορούν να εγγράφονται παιδιά που πάσχουν από σωματικές, πνευματικές ή ψυχικές παθήσεις εφόσον ο ασκών την γονική μέριμνα προσκομίσει πιστοποιητικό ειδικού κρατικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος ότι αυτό είναι ωφέλιμο για το παιδί, δεν απαιτείται ο σταθμός να διαθέτει ειδική υποδομή πέρα από την

προβλεπόμενη από τις διατάξεις της Φ.473/2477/53483/ΣΤ3/11.5.2012 Υπουργικής Απόφασης και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα φιλοξενίας του στο Σταθμό.

4) Για την εγγραφή των παιδιών στον Παιδικό Σταθμό απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

α) Αίτηση του ασκούντος την γονική μέριμνα.

β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.

γ) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τρίτεκνους ή πολύτεκνους.

δ) Βεβαίωση γιατρού για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού καθώς και το φωτοαντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας του με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

ε) Εκκαθαριστικό της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.

στ) Υπεύθυνη δήλωση για την οικογενειακή κατάσταση των γονέων του παιδιού.

ζ) Σε περίπτωση που ο ασκών τη γονική μέριμνα του τέκνου πάσχει από σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο επικαλείται, απαιτείται γνωμάτευση από Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα.

η) Κάθε άλλο δικαιολογητικό που κρίνει απαραίτητο η επιτροπή του άρθρου 11 της παρούσης.

 Άρθρο 7 Χρόνος υποβολής αιτήσεων – Έλεγχος δικαιολογητικών

Οι αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται από 15−30 Ιουνίου εκάστου έτους και σε όλη την διάρκεια του έτους εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. Μετά την εκπνοή της

προθεσμίας αυτής η επιτροπή του άρθρου 11 της παρούσης εξετάζει τις αιτήσεις και καταρτίζει πίνακα επιλογής που υποβάλλεται στον Υπουργό για έγκριση μαζί με την

έκθεση της επιτροπής. Ο πίνακας αυτός αναρτάται στο κατάστημα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

 Άρθρο 8 Διακοπή φιλοξενίας παιδιών

Η διακοπή της φιλοξενίας των παιδιών πραγματοποιείται με απόφαση της επιτροπής του άρθρου 11 της παρούσης, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Όταν το ζητήσει ο γονιός που ασκεί την γονική μέριμνα με αίτησή του.

β) Όταν εμφανισθούν σοβαρά προβλήματα στη συμπεριφορά ή την υγεία των παιδιών, που δε μπορούν να αντιμετωπισθούν από το Σταθμό, μετά από προηγούμενη επικοινωνία με τους γονείς.

γ) Όταν δεν καταβάλλεται από τον ασκούντα τη γονική μέριμνα η οικονομική του συμμετοχή, εφόσον αυτή προβλέπεται, για χρονικό διάστημα πέραν των 2 μηνών,

χωρίς να υπάρχει σοβαρός προς τούτο λόγος και αφού πρώτα ειδοποιηθεί αυτός να καταβάλλει το οφειλόμενο ποσό.

δ) Όταν κατ εξακολούθηση και παρά τις σχετικές έγγραφες ειδοποιήσεις στο γονιό που ασκεί τη γονική μέριμνα, αυτός δε συμμορφώνεται με το πρόγραμμα και τους όρους λειτουργίας του Σταθμού.

 Άρθρο 9  Ημερήσιο πρόγραμμα απασχόλησης

1. Στο Σταθμό εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοπνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, τα παιδιά προσεγγίζονται με μέσο τη στοργή, το διάλογο, την επεξήγηση και την εμπιστοσύνη. Ρητά απαγορεύεται στο προσωπικό του Σταθμού η καταναγκαστική επιβολή απόψεων ή η επιβολή σωματικής τιμωρίας, παραβίαση δε της υποχρέωσης αυτής αποτελεί σοβαρότατο πειθαρχικό παράπτωμα. Βάση του ημερήσιου προγράμματος απασχόλησης είναι η κοινωνικοποίηση και ομαλή συναναστροφή των παιδιών μεταξύ τους, η ενίσχυση της εξελικτικής τους πορείας και η εμπέδωση κλίματος ελευθερίας και ασφάλειας.

2. Το ημερήσιο πρόγραμμα είναι ευέλικτο, τηρούνται όμως ορισμένα βασικά χρονικά σημεία αυτού, όπως η προσέλευση, αναχώρηση των παιδιών, ώρες φαγητού, διαλείμματος, ανάπαυσης Ενδεικτικά το πρόγραμμα απασχόλησης των παιδιών είναι:

07.00−08.30 π.μ.: προσέλευση νηπίων, προετοιμασία, τακτοποίηση ατομικών ειδών, καθαριότητα. Ελεύθερη απασχόληση των παιδιών στο χώρο.

08.30 −09.00 π.μ.: Προετοιμασία των παιδιών για το πρωϊνό.

09.00−09.30 π.μ.: Πρωϊνό.

09.30−10.30 π.μ.: Συζήτηση –επεξεργασία κάποιου θέματος, ευκαιριακού ή προγραμματισμένου, με τις σχετικές δραστηριότητες. Λεκτική έκφραση, μουσικοκινητικές ρυθμικές δραστηριότητες, προμαθηματικές δραστηριότητες.

10.30−11.30 π.μ.: παράλληλα ή μεμονωμένα εργαστήρια

ζωγραφικής, κολλητικής, κουκλοθεάτρου, θεατρικού παι−

χνιδιού, νερού, πηλού κ.λ.π.

11.30−12.00 Διάλειμμα των παιδιών. Προετοιμασία για

το μεσημεριανό.

12.00−12.30 μ.μ.: Γεύμα.

12.30−13.30 μ.μ: Διάφορες δραστηριότητες . Παιχνίδια

για την εξέλιξη της αντιληπτικής ικανότητας των παιδιών. Παντομίμα. Αυτοσχεδιασμοί. Φαντασία Προαναγνωστικές ασκήσεις.

13.30−15.00.μ.μ.: Ανάπαυση.

15.00−16.00: Ελεύθερη απασχόληση. Τακτοποίηση τάξεων. Αναχώρηση.

Το ανωτέρω πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε επιμέρους ηλικίας.

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

 Άρθρο 10 Προσωπικό Παιδικού Σταθμού

1. Ο Παιδικός Σταθμός στελεχώνεται από επτά (07) εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ Νηπιαγωγών που αποσπώνται σύμφωνα με την περίπτωση α της παραγράφου

6 του άρθρου 6 του ν.2740/1999 (Α 186). Στον παιδικό Σταθμό δύναται να απασχολείται και εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ Ψυχολόγων που αποσπάται με τις ως άνω διατάξεις

2. Ενας από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς ορίζεται ως προϊστάμενος του Παιδικού Σταθμού. Ο προϊστάμενος τοποθετείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Υπαλληλικό Κώδικα (ν.3528/2007), όπως εκάστοτε ισχύει.

3. Για την ιατρική παρακολούθηση των νηπίων μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή παιδιάτρου, ο οποίος θα επισκέπτεται τον Σταθμό μια φορά το δεκαπενθήμερο

ή συχνότερα εφόσον αυτό επιβάλλεται για λόγους ουσιαστικής άσκησης του ιατρικού ελέγχου. Αν δεν καθίσταται δυνατή η συνεργασία με παιδίατρο, η παρακολούθηση της υγείας των νηπίων αποτελεί υποχρέωση του γιατρού που υπηρετεί στην υπηρεσία.

4. Η καθαριότητα του Παιδικού Σταθμού ανατίθεται στο προσωπικό καθαριότητας του Υπουργείου.

 Άρθρο 11  Επιτροπή επιλογής νηπίων και παρακολούθησης της λειτουργίας του Π.Σ

1. Στον Παιδικό Σταθμό συγκροτείται επιτροπή επιλογής νηπίων και  παρακολούθησης της λειτουργίας του. Η επιτροπή επιλογής και παρακολούθησης της λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού είναι τριμελής και αποτελείται από:

α) τον προϊστάμενο της Δ/νσης Διοικητικού ή προϊστάμενο τμήματος της ίδιας Δ/νσης με αναπληρωτή υπάλληλο ΠΕ της ίδιας Δ/νσης, ως πρόεδρο,

β) την Προϊσταμένη του Παιδικού Σταθμού, με αναπληρώτρια μια από τις υπηρετούσες αποσπασμένες στον Παιδικό Σταθμό νηπιαγωγούς με το μεγαλύτερο βαθμό. Επί ισοβάθμων από εκείνη που έχει τον περισσότερο χρόνο υπηρεσίας και

γ) ένα εκπρόσωπο των εργαζομένων στην Κ.Υ. του Υπουργείου που προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το Σύλλογο υπαλλήλων της Κ.Υ.

Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ οποιουδήποτε κλάδου της Κ.Υ. του Υπουργείου.

Η θητεία της επιτροπής είναι τριετής.

2. Έργο της ανωτέρω επιτροπής είναι η επιλογή των νηπίων που θα φιλοξενούνται στον Παιδικό Σταθμό καθώς και κάθε άλλο θέμα, για το οποίο είναι αρμόδια κατά τις διατάξεις του παρόντος.

3. Για την λειτουργία της επιτροπής αυτής εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία των συλλογικών οργάνων και συγκεκριμένα ο νόμος 2690/1999 (Α 45), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ    ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 Άρθρο 12 Γενικά καθήκοντα προσωπικού

Το προσωπικό του Παιδικού Σταθμού είναι υποχρεωμένο να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του στην εύρυθμη λειτουργία του, να καλλιεργεί και να αναπτύσσει περαιτέρω τις γνώσεις του παρακολουθώντας τις επιστημονικές εξελίξεις, και γενικά να εκτελεί τα καθήκοντα του ευσυνείδητα, να συνεργάζεται και να ενημερώνει για οποιοδήποτε θέμα την επιτροπή του άρθρου 11 της παρούσης .

 Άρθρο 13 Ειδικοί κανόνες για το προσωπικό

1. Οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού είναι ανάλογες με το ωράριο εργασίας και τις ώρες λειτουργίας του Σταθμού.

2. Απαγορεύεται η απομάκρυνση του προσωπικού από το Σταθμό κατά τις εργάσιμες ώρες. Εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί προσωπικοί ή υπηρεσιακοί λόγοι, επιτρέπεται ολιγόωρη απομάκρυνση του προσωπικού μετά από ειδική άδεια του προϊσταμένου του Σταθμού.

 Άρθρο 14 Προϊστάμενος του Παιδικού Σταθμού

Τα καθήκοντα του προϊσταμένου του παιδικού Σταθμού είναι:

α. Συντονίζει, εποπτεύει και ελέγχει το προσωπικό του Σταθμού.

β. Έχει την ευθύνη της καλής οργάνωσης του σταθμού.

γ. Οργανώνει σε συνεργασία με το παιδαγωγικό προσωπικό εκδηλώσεις παιδαγωγικού ενδιαφέροντος.

δ. Διεξάγει και υπογράφει την αλληλογραφία του Σταθμού και τηρεί το βιβλίο πρωτοκόλλου, το αρχείο, το μητρώο βρεφών και νηπίων, καθώς και τις ατομικές καρτέλες υγείας τους.

ε. Αξιολογεί το προσωπικό του Σταθμού.

στ. Επί απουσίας του αναπληρώνεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α 26).

 Άρθρο 15 Λοιπό Παιδαγωγικό Προσωπικό

Τα καθήκοντα των Νηπιαγωγών που έχουν αποσπασθεί στον παιδικό Σταθμό, κατά τα ανωτέρω, είναι:

α) Έχουν τη γενική ευθύνη των παιδιών της τάξης στην οποία είναι υπεύθυνες.

β) Φροντίζουν τα θέματα υγείας των νηπίων βάσει των οδηγιών του γιατρού.

γ) Είναι υπεύθυνες για την απασχόληση των παιδιών, σύμφωνα με το παιδαγωγικό πρόγραμμα του Σταθμού και το εξατομικεύουν σύμφωνα με την ηλικία και τις

ανάγκες τους.

δ) Φροντίζουν για την επιμελημένη εμφάνιση και τη σωματική καθαριότητα των παιδιών.

ε) Επιβλέπουν τους υπαλλήλους καθαριότητας για την τήρηση της καθαριότητας στις αίθουσες απασχόλησης και τους λοιπούς χώρους του Σταθμού.

στ) Χορηγούν την τροφή στα νήπια.

ζ) Έχουν την ευθύνη για τη φύλαξη του εκπαιδευτικού υλικού.

η) Ενημερώνουν καθημερινά την προϊσταμένη για τα προβλήματα που ανακύπτουν.

θ) Ενημερώνουν τον ασκούντα την γονική μέριμνα, τον γιατρό καθώς και τον προϊστάμενο του σταθμού για κάθε ύποπτο για την υγεία των παιδιών περιστατικό.

ι) Βοηθούν τα φιλοξενούμενα παιδιά για την ικανοποίηση των ατομικών τους αναγκών.

ια) Εισηγούνται τις ανάγκες εφοδιασμού των αιθουσών για την εφαρμογή του προγράμματος με είδη (παιχνίδια, είδη καθαριότητας κ.λ.π).

ιβ) Τηρούν βιβλίο παρουσίας των παιδιών.

 Άρθρο 16 Ιατρός του Σταθμού

1. Ο παιδίατρος που επισκέπτεται τον Παιδικό Σταθμό ή εν ελλείψει αυτού ο ιατρός του Υπουργείου έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας των παιδιών και σημειώνει τις παρατηρήσεις του στην ατομική καρτέλα των παιδιών.

β) Εισηγείται την δυνατότητα επιστροφής στο Σταθμό παιδιού που απουσίασε από σοβαρή ασθένεια με βάση το ιατρικό πιστοποιητικό που προσκομίζεται από τους γονείς και την προσωπική του εξέταση.

γ) Υποδεικνύει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την υγιεινή των παιδιών και την υγειονομική κατάσταση του σταθμού. Διατηρεί πρόχειρο φαρμακείο και για κάθε έκτακτο περιστατικό πρέπει να σπεύδει για την παροχή των υπηρεσιών του.

δ) Ενημερώνει τους γονείς σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις σχετικά με θέματα υγιεινής των παιδιών.

2. Η περιφρούρηση της υγείας του παιδιού αποτελεί επίσης υποχρέωση και του λοιπού προσωπικού του Σταθμού, το οποίο εφαρμόζει πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ευθύνεται για κάθε αμέλεια ή παράλειψη που μπορεί να έχει επίπτωση στην υγεία των παιδιών.

 Άρθρο 17  Ψυχολόγος

Ο ψυχολόγος, εφόσον υπάρχει, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και γονέων συνεργαζόμενος στενά με το γιατρό και το παιδαγωγικό προσωπικό του σταθμού.

 Άρθρο 18 Προσωπικό καθαριότητας

Το προσωπικό καθαριότητας φροντίζει για την καθαριότητα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του Σταθμού.

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ− ΔΙΑΤΡΟΦΗ−ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Άρθρο 19 Πόροι – Περιουσία

1. Ο σταθμός δύναται να δέχεται δωρεές για την βελτίωση της λειτουργίας του.

2. Μετά από τεκμηριωμένη γνώμη της επιτροπής του άρθρου 11 της παρούσης και απόφαση του οικείου Υπουργού μπορεί να καθιερώνεται η υποχρέωση των ασκούντων την γονική μέριμνα των παιδιών να συμμετέχουν οικονομικά στη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται για ειδικούς λόγους η απαλλαγή ή η μειωμένη καταβολή της από ασκούντες την γονική μέριμνα των παιδιών. Στην περίπτωση επιβολής οικονομικής εισφοράς, αυτή πρέπει να γνωστοποιείται με ανάρτηση πριν την έναρξη του χρονικού διαστήματος υποβολής των αιτήσεων για εγγραφή.

 Άρθρο 20 Διατροφή παιδιών

Η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή των παιδιών (πρωϊνό και μεσημεριανό κάθε ημέρα) που φιλοξενούνται στον Παιδικό Σταθμό αποτελεί υποχρέωση του ασκούντος τη γονική μέριμνα.

 Άρθρο 21 Κοινωνικές, Παιδαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις

Ο Σταθμός διοργανώνει εκδηλώσεις παιδαγωγικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος για τα παιδιά και τους γονείς.

 Άρθρο 22 Λοιπά θέματα

Κάθε θέμα που αναφέρεται στην λειτουργία του παιδικού Σταθμού και δεν καλύπτεται από τον παρόντα κανονισμό ρυθμίζεται με απόφαση του οικείου Υπουργού μετά από γνώμη της επιτροπής του άρθρου 11 της παρούσης.

………………………………………………..

Ινστιτούτο Διόφαντος – Η  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) ερευνά τα πεπραγμένα του για απάτες και κακοδιαχείριση

 

Το Ινστιτούτο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ  βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Η υπηρεσία αυτή της Ε.Ε. ενεργοποιείται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις απάτης κατά τη διαχείριση  των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα κράτη – μέλη της. Επιλαμβάνεται μετά από στοιχειοθετημένες καταγγελίες  περιπτώσεις διαφθοράς και κατάχρησης κοινοτικού χρήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «zougla.gr» στις  29 Οκτωβρίου η OLAF ζήτησε με έγγραφό της από το ΣΔΟΕ να προβεί σε έλεγχο όλων των πεπραγμένων του Ινστιτούτου Διόφαντος. Το Διόφαντος ή ΙΤΥΕ αποτελεί δημιούργημα της πρώην υπουργού κ. Άννας Διαμαντοπούλου  που συγχώνευσε σε ένα οργανισμό το ΙΤΥ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών) θυγατρικό οργανισμό του Πολυτεχνείου Πάτρας, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (σήμερα έχει μετονομασθεί σε Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής -ΙΕΠ-) και του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ). Πρόεδρος του είναι ο Καθηγητής κ. Παύλος Σπυράκης.

Το Διόφαντος  έχει μεγάλο πεδίο δράσεων, όλων χρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Συγκεκριμένα, ασχολείται με την έρευνα και την αποτελεσματική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), με τον τομέα της εκπαίδευσης, με την ανάπτυξη και εφαρμογή των συμβατικών και ψηφιακών μέσων στην εκπαίδευση, με την έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού, με τη διοίκηση και διαχείριση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, καθώς και με την υποστήριξη της οργάνωσης και λειτουργίας των ηλεκτρονικών υποδομών του «Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού» και όλων των εκπαιδευτικών μονάδων.

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας του από την δεκαετία του ’90 ως ΙΤΥ και έως σήμερα ως ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ έχει διαχειριστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ  που προέρχονται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (Κοινωνικά Ταμεία 2ο & 3ο ΚΠΣ και ΕΣΠΑ) σε ερευνητικά προγράμματα, προγράμματα προμήθειας υλικών και κατασκευής δομών και υποδομών. Ιδιαίτερη δραστηριότητα επέδειξε στη σύνταξη μελετών επί παντός επιστητού σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ξεκίνησε τη 1η Φεβρουαρίου 2012 μετά από καταγγελία.  Αρχικά επικεντρώθηκε σε δύο πρόσωπα:

α. Του πρώην σήμερα Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων  του Ειδικού Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007 – 2013. Ταυτόχρονα για μία χρονική περίοδο ήταν και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Διόφαντος

β. Του Προέδρου του Δ.Σ. και Διευθυντού του Ινστιτούτου.

Στο έγγραφο που η OLAF  απέστειλε στις 21-9-2012 στο ΣΔΟΕ μιλά για τυχόν παρατυπίες στη διαχείριση  των προγραμμάτων που έχει υλοποιήσει το ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ και «φερόμενη» διαμάχη συμφερόντων και ασυμβίβαστο θέσης των δύο ελεγχόμενων προσώπων. Ζητά δε από το ΣΔΟΕ πλήρη αναφορά για όλους τους ελέγχους που έχουν γίνει έως σήμερα στο Ινστιτούτο.

Με βάση το αίτημα της OLAF, το ΣΔΟΕ ζήτησε με έγγραφο του στις 2-10-2012  όλα τα στοιχεία που αφορούν το ΙΤΥΕ και το Διόφαντος.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «zougla.gr» είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό σε ότι αφορά τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

 «Οι ελεγκτές της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φέρονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, να ελέγχουν τη διαδρομή και τον «προορισμό» χρημάτων που προέρχονται από επενδυτικά έργα, μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων, πολλά από τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ.

Αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα στάθηκε ένα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο τα δύο φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται σε υπόθεση που αφορά στην κακοδιαχείριση πόρων του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2007-2013» καθώς και στην -φερόμενη ως παράνομη- ανάληψη θέσεων στο Δ.Σ. του φορέα.

«Η OLAF θέτει προς διερεύνηση την τέλεση παρατυπιών που ενδέχεται να προκύπτουν στο πλαίσιο της Διαχείρισης των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2007-2013, τη φερόμενη διαμάχη συμφερόντων και την τυχόν ύπαρξη ασυμβίβαστου θέσης» αναφέρεται στο έγγραφο χαρακτηριστικά.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα»

Την πεποίθηση ότι πρόκειται να προκύψει μείζον θέμα από την έρευνα που πραγματοποιεί η OLAF εξέφρασε ανώτατο στέλεχος της φορολογικής διοίκησης μιλώντας στη zougla.gr.

Αφενός ξεκαθάρισε ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο επικαλούμενο την εμπειρία του ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί η OLAF αναμένονται να είναι πολύ ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά για τα όσα συνέβαιναν στα ταμεία του Ινστιτούτου.

«Η έρευνα βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ζήτησε να ενημερωθεί για το αν και κατά πόσο έχει ελεγχθεί η διαχείριση των κονδυλίων που λάμβανε το Ινστιτούτο καθώς και για το αν έχουν ελεγχθεί δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί ο συγκεκριμένος τεχνολογικός φορέας συνεργάζεται στενά και με το Υπουργείο Παιδείας. Ο έλεγχος βρίσκεται ακόμη στο στάδιο συλλογής στοιχείων και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματά του» κατέληξε η φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής». (πηγή: «zougla.gr»)

…………………………………………………….

Διευθυντές «γράφουν» στα αρ…  τους αποφάσεις των ΠΥΣΔΕ

 

Μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να εκδίδει αποφάσεις, και να ζητά την πιστή εφαρμογή των νόμων, μπορεί οι Διευθυντές Εκπαίδευσης να επαγγέλλονται την «ορθή» και ίση για όλους διοίκηση, όμως, μερικοί Διευθυντές σχολείων πιστεύουν ότι αυτοί είναι ποιο ίσοι από τους άλλους και υπεράνω του νόμου μάλιστα. Από πού πηγάζει αυτή η πεποίθησή τους είναι άγνωστο. Ίσως λόγο πολιτικής συγγένειας με τους προϊσταμένους τους, ίσως όμως λόγω βλακείας ή της διαπίστωσης ότι δεν θα τους ελέγχει κανείς.

Πρόσφατα σε ΠΥΣΔΕ της Αττικής έγινε μεγάλη και θυελλώδης συζήτηση για τους τρόπους που ορισμένοι διευθυντές σχολικών μονάδων προσαρμόζουν το ωρολόγιο πρόγραμμα ώστε να καλύπτουν μειώσεις υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου σε επιλεγμένους καθηγητές που είτε «συμπαθούν», είτε «προστατεύουν». Υπάρχει πιθανόν και άλλο αίτιο για αυτή τη πολιτική, η θέληση  των διευθυντών να βάζουν «τρικλοποδιές» στους διπλανούς τους. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι σκοπός τους δεν είναι η σωστή εκπαίδευση των μαθητών αλλά η επαγγελματική «ευζωία» των εκπαιδευτικών υπηκόων τους. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι τα μέλη του ΠΥΣΔΕ «έλαβαν» ομόφωνη απόφαση για την εφαρμογή του νόμου προς όλες τις κατευθύνσεις. Για τους γνωρίζοντες, όμως, το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά η εφαρμογή των αποφάσεων και ο έλεγχος των αποτελεσμάτων. Έτσι κι αλλιώς δεν διαφέρει σε τίποτα το εκπαιδευτικό σύστημα από την υπόλοιπη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους. Νόμοι υπάρχουν αλλά είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο εάν και πόσο εφαρμόζονται.

Επί του προκειμένου όμως. Σε μεγάλο ΕΠΑΛ της δυτικής όχθης έχουν διατεθεί από το ΠΥΣΔΕ καθηγητές του στο «συνεργαζόμενο» κατά νόμο ΣΕΚ με ολική διάθεση παρακαλώ για δύο σχολικά έτη. Αρκετοί από αυτούς ορίσθηκαν υπεύθυνοι εργαστηρίου και Τομέων πάλι με απόφαση του ΠΥΣΔΕ για το ίδιο χρονικό διάστημα. Όλα καλά και νόμιμα μέχρι εδώ. Έλα όμως που ξαφνικά ο κ. Διευθυντής, «τις κείνων ρήμασι πειθόμενος» αποφάσισε διαφορετικά και με έγγραφο του αναιρεί την ολική διάθεση των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών, άσχετα αν γι’ αυτούς υπάρχει ήδη απόφαση του ΠΥΣΔΕ. Εξάλλου ποιο όργανο μπορεί να αμφισβητήσει την αυθεντία αλλά και τη θέληση του κ. Διευθυντή. Όσο για «κείνους» που τον έπεισαν ας αναζητήσει την κυρία με τις διασυνδέσεις παντός καιρού, νοείται βέβαια πολιτικού. Τι θα κάνει η κ. Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και το ΠΥΣΔΕ; Ο καιρός θα δείξει και μάλιστα σύντομα αν ο νόμος εφαρμόζεται ή όχι. Όσο για τον κ. Διευθυντή ποντάρει πάντα στην έλλειψη γνώσης των αρμοδίων για αυτού του είδους εκπαιδευτικά θέματα.

Σε δεύτερο μεγάλο ΕΠΑΛ της ίδιας περιοχής, Εσπερινό αυτή τη φορά, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν «επιθυμούν» τη μετακίνησή τους σε άλλα σχολεία για την κάλυψη λειτουργικών κενών. Εικάζεται μάλιστα ότι έχουν την στήριξη και συμπαράσταση «μεγάλης» και πολύ μαχητικής συνδικαλίστριας που επιθυμεί στο σχολείο της να επικρατεί εργασιακή ειρήνη. Ο διευθυντής του σχολείου κατάφερε το ακατόρθωτο. Τους «έδωσε» μαθήματα που δεν δικαιούνται ούτε σε πρώτη, ούτε σε δεύτερη ανάθεση. Παραφράζοντας τον «Prust» και επικαλούμενος διάφορα πιστοποιητικά που όμως δεν έχουν ποτέ επισημοποιηθεί από το ΠΥΣΔΕ, οδήγησε την υπόθεση στη «συνάφεια». Έτσι τεχνολόγος κάνει «λογιστικά φύλλα», νομικός κάνει φιλοσοφία και πάει λέγοντας. Το ωραίο είναι ότι ο κ. Διευθυντής έχει «παιδευτεί» στη νομική επιστήμη και όπως έχει δηλώσει με έμφαση  γνωρίζει άριστα τη τέχνη της ερμηνείας των νομικών κειμένων.

Σε άλλο σχολείο ΓΕΛ αυτή την φορά ο κ. Διευθυντής είναι πολύ απασχολημένος να κάνει μάθημα. Επέλεξε ή μάλλον επέβαλε  στον προγραμματιστή να τον συμπεριλάβει ως δεύτερο σε «πρόγραμμα» που εκτελείται από εκπαιδευτικό του σχολείου του. Και παρεμπιπτόντως δεν είναι ο μόνος Διευθυντής που ακολουθεί αυτή την πρακτική κι ας ορίζει άλλα ο νόμος.

Δεν θα αναφέρουμε ονόματα και σχολεία προς το παρόν. Θα περιμένουμε για λίγο προκειμένου να δούμε τις αντιδράσεις των υπευθύνων, υπηρεσιακών και εκλεγμένων παραγόντων. Και μετά….. Ποιος ξέρει ίσως συμβεί ότι και στον άλλο κ. Διευθυντή που έλαβε το «ραπόρτο» από την Ευελπίδων…. Η έρευνα για τέτοιες πρακτικές συνεχίζεται…

…………………………………………………………

Η ΕΤΕ (Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών) διαμαρτύρεται στη «2020 Επιστροφή στο Μέλλον»

  

Η  ΕΤΕ (Πτυχιούχοι ΑΣΕΤΕ/ΣΕΛΕΤΕ) διαμαρτύρεται, παρέχει διευκρινήσεις και ζητά την «αποκατάσταση» της αλήθειας σε ότι αφορά το περιεχόμενο του άρθρου της Ιστοσελίδας μας «΄΄Νέο Λύκειο΄΄ έως το Δεκέμβριο – Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και οι Καθηγητές της λίγο πριν το τέλος». Δημοσιεύουμε την επιστολή της και  δίνουμε απαντήσεις σε όσα αναφέρονται σ’ αυτή (για να διαβάσετε την επιστολή της ΕΤΕ «κάνετε» κλικ εδώ ETE – Αποκατάσταση της αλήθειας).

Απαντώντας σε όσα αναφέρονται στην επιστολή της ΕΤΕ έχουμε να πούμε τα εξής:

α). Δεν αμφισβητούμε ότι  ο κ. Γεώργιος Μουστάκας, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΤΕ αποτελεί τον επίσημο εκφραστή της και δεν υπάρχει καμία αναφορά στο άρθρο γι’ αυτό. Ο κ. Μουστάκας όμως θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις εάν η συμμετοχή του  στις διάφορες άτυπες συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας έχει την έγκριση τουλάχιστον του Δ.Σ. της Ένωσης και εάν σ’ αυτές εκφράζει τις απόψεις της  ή τις προσωπικές του. Εκτός εάν οι «συσκέψεις αυτές» εντάσσονται  σε κάποιου είδους ανεπίσημο διάλογο (γιατί επίσημος δημόσιος διάλογος δεν έχει ανακοινωθεί) για τη δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση που είναι κοινό μυστικό ότι διεξάγεται στα ενδότερα του Υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα σε αυτά του 3ου ορόφου. Εάν αυτό γίνεται με επίσημη έγκριση του Δ.Σ. της Ένωσης δεν έχουμε κανένα λόγο να  επιμείνουμε στον όρο «ανεπίσημη εκπροσώπηση» και αποδεχόμαστε την έγγραφη διευκρίνιση που περιλαμβάνεται στην επιστολή για «επίσημη εκπροσώπηση». Αυτό βέβαια σημαίνει ότι όλα όσα εκφράζει ο Πρόεδρος της σε κάθε επαφή του στο Υπουργείο Παιδείας αποτελούν επίσημη θέση της ΕΤΕ. Σε κάθε περίπτωση κάθε ενέργεια και δράση του Προέδρου της Ένωσης εφόσον αποτελεί επίσημη ενέργεια της ΕΤΕ θα πρέπει να δημοσιοποιείται άμεσα, όπως και τα όσα διαμείβονται  στις συσκέψεις που αυτός συμμετέχει, επίσημες ή ανεπίσημες, όπως επίσης και όσα  λαμβάνει γνώση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου. Πολιτική πίσω από κλειστές πόρτες  συνήθως οδηγεί σε τετελεσμένα γεγονότα για τα οποία δεν υπάρχει αναστροφή.

β). Όσο αφορά τις «αιτιάσεις για τις τελευταίες εκλογές της Ένωσης» για τις οποίες διαμαρτύρεται η νυν διοίκησή της έχουμε να  θέσουμε τα εξής ερωτήματα: 1). Πόσα από τα μέλη της Ένωσης ενημερώθηκαν για τον χρόνο των εκλογών και πόσα όχι; Υπάρχουν στοιχεία και εάν ναι ας τα δημοσιοποιήσει το Δ.Σ. της Ένωσης. 2). Πόσα μέλη προσήλθαν και ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές της Ένωσης και πόσα στις προηγούμενες; Να σημειώσουμε ότι δεν αναφερθήκαμε στην τυπικότητα και την νομιμότητα καμίας εκλογικής διαδικασίας για Δ.Σ. της Ένωσης για τις οποίες κατά γενική ομολογία υπάρχει κοινή άποψη ότι ήταν άψογες. 3). Είχαν ενημερωθεί εγκαίρως όλες οι σχολικές μονάδες για το χρόνο υποβολής των υποψηφιοτήτων για το Δ.Σ. ή όχι; Πάσα διευκρίνιση δεκτή και άμεσα δημοσιεύσιμη. Εμείς δεν αντιδικούμε με κανένα, απλώς καταγράφουμε τα γεγονότα.

γ). Σε ότι αφορά την πρόταση για την ίδρυση Πειραματικών Τεχνολογικών Λυκείων  στο χώρο της ΑΣΠΑΙΤΕ (1ο & 2ο ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ  Αμαρουσίου) σε κανένα σημείο του άρθρου δεν αναφέρετε ότι αποτελεί επίσημη θέση της ΕΤΕ. Αληθεύει, όμως, ή όχι ότι ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Γ. Μουστάκας εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΑΣΠΑΙΤΕ στο οποίο συμμετέχει θεσμικά την ίδρυση και λειτουργία Πειραματικού Τεχνολογικού Λυκείου  μέσα στις εγκαταστάσεις της χωρίς μάλιστα να προτείνει κάποιες πρόνοιες για τους εκπαιδευτικούς που ήδη υπηρετούν στο 1ο & 2ο ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ  Αμαρουσίου; Στην επισήμανση αυτή η επιστολή της ΕΤΕ δεν έχει απάντηση απλώς την παρακάμπτει.

δ). Σε ότι αφορά τον κ. Ανδριανοπουλίτη δεν αναφέρουμε στο άρθρο μας ότι είναι μέλος της ΕΤΕ. Εφόσον η Ένωση δηλώνει ότι δεν είναι απόφοιτος της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε αν και  ο ίδιος δήλωνε σε όλες τις εκδηλώσεις της ΟΛΤΕΕ (όταν δραστηριοποιούνταν σ’ αυτή) την ιδιότητα του Τεχνολόγου Εκπαιδευτικού, όρο που είχε επικρατήσει για τους Πτυχιούχους της ΑΣΕΤΕΜ.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην επιστολή του το Δ.Σ. της  Ένωσης δεν κάνει καμία αναφορά στα θέματα που ο συντάκτης του άρθρου εστιάζει, όπως «1. Κατάργηση της ΕΠΑΣ, 2. Τεχνολογικό Λύκειο με 4-5 Τομείς και 8-10 συνολικά ειδικότητες, 3. Αύξηση κατά 40% περίπου των διδακτικών ωρών των μαθημάτων γενικής παιδείας στην Β΄& Γ΄ τάξη με παράλληλη μείωση των ωρών των μαθημάτων ειδικότητας, 4. Μείωση των εργαστηριακών ωρών των τεχνολογικών μαθημάτων κατά 40-60% στη Β΄ & Γ΄ τάξη (για την Α΄ τάξη δεν προβλέπονται τεχνολογικά μαθήματα), 5. Κατευθύνσεις στην Γ΄ τάξη ίδιες ακριβώς με το Γενικό Λύκειο για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, 6. Απολυτήριο Λυκείου για τους αποφοίτους με παράλληλη κατάργηση του Πτυχίου για όσους δεν συμμετέχουν στις Κατευθύνσεις, 7. Μη απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους, 8. Δυνατότητα  εισαγωγής σε μονοετή προγράμματα κατάρτισης στα ΙΕΚ για τους αποφοίτους (όπως συμβαίνει και σήμερα για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ) απ’ όπου θα λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης και επαγγελματικά δικαιώματα μετά από εξετάσεις (θα ονομασθεί 4ο  έτος εξειδίκευσης) και 9. Οργανική σύνδεση των ΙΕΚ με τα ΣΕΚ και υποχρεωτική τοποθέτηση εκπαιδευτικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε αυτά».

Βέβαια μπορεί να τα θεώρησε ήσσονος σημασίας σε σχέση με αυτά που έθεσε με την επιστολή του. Σε κάθε περίπτωση εμείς εδώ είμαστε να φιλοξενήσουμε τις απόψεις της ΕΤΕ εφόσον κρίνει ότι είναι σκόπιμο να τις προβάλει πέρα από το κοινό που αποτελούν τα μέλη της. Η υπόθεση «Επαγγελματική Εκπαίδευση» στη χώρα μας είναι πολύ σοβαρή για να εξετάζεται μόνο πίσω από κλειστές πόρτες.

Υ.Γ. Το «κλείδωμα» του αρχείου pdf της επιστολής δεν προσφέρει τίποτα αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη δημοσίευσή της. Εάν ο αποστολέας θεωρεί ότι μπορεί να παραποιηθεί, ίσως είναι καλύτερα είτε να μην τη στείλει, είτε να μην ζητήσει τη δημοσίευση της, εκτός αν κρίνει ως απολύτως απαραίτητο την «εμφάνιση» της υπογραφής του.

…………………………………………………………… 

Διευθυντής ΕΠΑΛ και όχι μόνο βεβαιώνει μειωμένο ωράριο σε εκπαιδευτικούς χωρίς αυτοί να το δικαιούνται

 

Η Γνωμοδότηση 204/13-2005 είναι γνωστή στο Υπουργείο Παιδείας  από την ημέρα υπογραφής της (27.4.2005). Σύμφωνα με το σκεπτικό της «Το ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών της Β/θμιας Εκπαίδευσης προσδιορίζεται σε σχέση με τα έτη υπηρεσίας του εκπαιδευτικού. Ως υπηρεσία του εκπαιδευτικού κατά νόμο, νοείται μόνο η εκπαιδευτική τοιαύτη και ειδικότερα αυτή που διανύθηκε από του διορισμού του στη Δημόσια Εκπαίδευση – ανεξαρτήτως αν αυτός ήταν και κάτοχος παιδαγωγικού πτυχίου – προσαυξημένη κατά το χρόνο που κατά το διορισμό του αναγνωρίζονταν ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία από το νόμο ή κατ’ αυτόν που, μετά το διορισμό του, τυχόν αναγνωρίζεται ρητώς από το νόμο ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία».

Στις σχολικές μονάδες, όμως, το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών το καθορίζει ο Διευθυντής με βάση τα στοιχεία του ατομικού υπηρεσιακού φακέλου του που έχει στη διάθεση του. Τα στοιχεία αυτά μάλιστα  είναι υποχρεωμένος από το 2005 να τα εισάγει και στο Σύστημα Καταγραφής Στοιχείων (survey) του Υπουργείου, όπως επίσης και στα Ωρολόγια προγράμματα που στέλνει προς έγκριση στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα οι ώρες του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των μονίμων εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο ρυθμίζουν τόσο τις αναγκαίες οργανικές θέσεις, όσο και τα λειτουργικά κενά που καλύπτονται είτε με διαθέσεις εκπαιδευτικών άλλων σχολείων, είτε με αναπληρωτές.

Αρκετοί Διευθυντές σχολικών μονάδων, είτε ρουσφετολογώντας, είτε  για λόγους φιλίας, είτε λόγο άγνοιας, είτε γιατί «πείθονται»  από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς βεβαιώνουν μειωμένο ωράριο σ’ αυτούς χωρίς, όμως, να ελέγξουν τα στοιχεία του φακέλου τους όπως έχουν υποχρέωση. Μερικοί μάλιστα  αποδέχονται ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία του εκπαιδευτικού, προϋπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης σε αδιαβάθμητα μεταλυκειακά κέντρα (ΙΕΚ) και όχι μόνο, με το αιτιολογικό ότι κι αυτά ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας.

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής Διευθυντής ΕΠΑΛ στο Περιστέρι. Βεβαιώνοντας ότι ο εκπαιδευτικός έχει μειωμένο ωράριο όχι μόνο του κάλυψε τις υποχρεώσεις του αλλά δημιούργησε και νέα οργανική θέση. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Όσο για την αρμόδια για τον έλεγχο των στοιχείων Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κατατρύχεται στις ακροάσεις παραπονούμενων εκπαιδευτικών……. Για τον Διευθυντή Εκπαίδευσης δεν έχουμε να πούμε τίποτα….ας αποφασίσει μόνος του τι θα κάνει. Έτσι κι αλλιώς τα στοιχεία δεν μπορούν να διαγραφούν και δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο σχολείο….

…………………………………………

Παράνομες Μετατάξεις στο Υπουργείο Παιδείας ή όχι…;

 

 Όπως είναι γνωστό κάθε εκπαιδευτικός που διορίζεται στο Υπουργείο Παιδείας έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη μετάταξη του σε ανώτερο κλάδο εφόσον έχει αποκτήσει το Πτυχίο που προβλέπεται γι’ αυτόν. Σκληρή η προσπάθεια των εκπαιδευτικών αυτής της κατηγορίας, σκληρές και ψυχοφθόρες οι διαδικασίες. Αυτό όμως για όσους ακολουθούν την προβλεπόμενη από το νόμο σειρά ενεργειών. Όπως, όμως, συμβαίνει για κάθε δράση του ελληνικού κράτους, έτσι και στις μετατάξεις εκπαιδευτικών μερικοί βρήκαν την παρακαμπτήρια οδό, με την ανοχή, παράλειψη, άγνοια ή και συνενοχή των αρμοδίων οργάνων. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνεται με ενεργητικές δράσεις, αρκούν και μόνο οι παραλήψεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Πολλά είναι τα υπηρεσιακά «τερτίπια» ή «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι ενδιαφερόμενοι ποντάροντας στην ανοχή ή και την αμέλεια (ηθελημένη ή όχι) προκειμένου να παρακάμψουν τις νόμιμες διαδικασίες και την υπηρεσιακή «δυσκοιλιότητα» που χαρακτήριζε έως σήμερα (τι θα γίνει στο μέλλον δεν γνωρίζει κανένας) τα  ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ/ΑΠΥΣΠΕ, το ΚΥΣΔΕ και το ΚΥΣΠΕ. Το σημαντικό είναι ότι η απουσία ελέγχου απ’ όλα τα αρμόδια όργανα έχει σαν συνέπεια το Υπουργείο Παιδείας να έχει παντελή άγνοια, οι Διευθύνσεις να μην «γνωρίζουν» τίποτα και οι «παραβάτες» εκπαιδευτικοί να καταλαμβάνουν θέσεις άλλων «νόμιμων» εκπαιδευτικών.

Τερτίπι ή κόλπο 1ο

Έχεις ένα πτυχίο Α΄ και με αυτό διορίζεσαι. Παραμένεις στην οργανική σου θέση για όσο διάστημα προβλέπει ο νόμος και μετά ζητάς μετάθεση, ας πούμε στο τόπο καταγωγή σου. Ενδιάμεσα, από το διορισμό σου έως την αίτηση μετάθεσης, αποκτάς πτυχίο ανώτερο του διορισμού σου. Η μετάθεση σου εγκρίνεται και παίρνεις υπηρεσιακό «φύλλο πορείας» για τη νέα σου θέση. Στη νέα σου θέση, ο κλάδος σου στα επίσημα έγγραφα που σε αφορούν αλλάζει μεταξύ του επίσημου διαβιβαστικού και του εισηγητικού εγγράφου προς το τοπικό υπηρεσιακό συμβούλιο (ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ) και ω του θαύματος αυτό εξετάζει τη τοποθέτηση σου σε σχολική μονάδα με το κλάδο στον οποίο αντιστοιχεί το ανώτερο Πτυχίο σου και όχι αυτό που είσαι διορισμένος. Όπως είναι φυσικό η ανάθεση μαθημάτων αλλάζει, όπως αλλάζει και το μισθολογικό και βαθμολογικό καθεστώς της υπαλληλικής – εκπαιδευτικής σου ιδιότητας. Παρόλα αυτά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνει αντιληπτή  από κάποιο τυχαίο γεγονός η «μετάταξη» σου. Αφήνεις το χρόνο να κυλάει και μόλις περάσει η λυτρωτική πενταετία «ρυθμίζεις» την καταγγελία στην υπηρεσία. Η υπηρεσία αναστατώνεται, διατάσσει ΕΔΕ και ζητά γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Κι αυτό αποφαίνεται μέσα από 4/σέλιδο συνήθως πόρισμα που στο δια ταύτα καταλήγει «όλοι ελεύθεροι λόγω παραγραφής και χωρίς να ανακληθεί η «μετάταξη» μάλιστα.

Τερτίπι ή κόλπο 2ο

Παραλλαγή του πρώτου. Εδώ χρησιμοποιείται σαν καταλύτης οι διαθέσεις των εκπαιδευτικών από το ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ στα σχολεία ή από σχολείο σε σχολείο. Έχεις π.χ. ένα εκπαιδευτικό κλάδου ΤΕ01.02 που έχει έλθει με μετάθεση από άλλο ΠΥΣΔΕ. τον τοποθετείς προσωρινά σε σχολική μονάδα με τον ίδιο κλάδο και ταυτόχρονα τον «διαθέτεις» σε άλλο σχολείο με ολική διάθεση. Τον επόμενο χρόνο πάλι τον διαθέτεις σε άλλο σχολείο διαφορετικό όμως από το προηγούμενο. Όμως, ώ του θαύματος η ολική διάθεση του γίνεται στον κλάδο ΠΕ 17 ή 18  που αντιστοιχεί στο ανώτερο πτυχίο που κατέχει ο εκπαιδευτικός. Το τρίτο σχολικό έτος τοποθετείς τον εκπαιδευτικό στο σχολείο του οριστικά με τον πλασματικό κλάδο που του έχεις αποδώσει. Η «μετάταξη» έχει πλέον ολοκληρωθεί χωρίς να έχει περάσει από την κρισάρα του ΚΥΣΔΕ και το σπουδαιότερο δεν το έχει πάρει κανένας είδηση. Ο εκπαιδευτικός είναι ασφαλής και έτοιμος να ευχαριστήσει τον ευεργέτη του, εκτός βέβαια αν είναι πραγματικά αχάριστος.

Τερτίπι ή κόλπο 3ο

Μοναδικό κόλπο χωρίς τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών. Εδώ τον λόγο τον έχει ο «φιλεύσπλαχνος» Προϊστάμενος. Το πεδίο της μάχης αυτή τη φορά οι αυτοδίκαιες κατατάξεις λόγο αλλαγής του τύπου σχολείου (π.χ. από ΤΕΕ σε ΕΠΑΛ). Μαζεύεις τους «κολλητούς» σου, αποδελτιώνεις τα προσόντα τους και εισηγείσαι στο ΠΥΣΔΕ  την κατάταξη όλων των εκπαιδευτικών στους προτεινόμενους κλάδους. Η απόφαση του ΠΥΣΔΕ νομιμοποιεί όλες τις δικές σου άτυπες αλλά ουσιαστικές μετατάξεις. Όλα πλέον είναι νόμιμα και ομαλά. Για να ολοκληρώσεις δίνεις εντολή στους διευθυντές να  ενημερώσουν και τον Survey. Μετά από όλα αυτά όλοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Ποιος θα κάνει έλεγχο…;

Παραλλαγές των ποιο πάνω αναφερόμενων άτυπων μετατάξεων υπάρχουν αρκετές, άλλες για μεμονωμένα περιστατικά και άλλες για ομάδες εκπαιδευτικών. Όλες βασίζονται στο γεγονός ότι κανένα όργανο ή υπηρεσιακός παράγοντας δεν κάνει έλεγχο. Θα μου πείτε εδώ ο άλλος έπαιρνε για 20 χρόνια σύνταξη και ταυτόχρονα υπηρετούσε σαν εκπαιδευτικός και δεν τον πήρε κανένας χαμπάρι, σ’ αυτά θα κολλήσουμε τώρα. Αμ δε…έλα που αυτοί οι τύποι διεκδικούν και το μπόνους της αρχαιότητας απ’ όλους όσους έχουν κανονικές και τυπικά αποδοθείσες οργανικές θέσεις. Ποιος είπε ότι το θράσος έχει περιορισμούς στο μέγεθος; Κανείς αφού το Υπουργείο Παιδείας «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου»…. ακόμη και στη σημερινή εποχή που η «διαθεσιμότητα» έγινε και με νόμο το βασικό εργαλείο απόλυσης των εκπαιδευτικών. Περισσότερα με ονόματα  και «αποδείξεις» σε νεώτερη ανάρτηση. Μείνετε σε επαφή…..

…………………………………………………………………..

Διευθυντές των σχολείων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης –  Αποκλειστική η ευθύνη τους για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής (Survey)

 

Οι Δ/ντές-ντριες των σχολικών μονάδων της Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τα στοιχεία που καταχωρούνται στο  Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής (Survey). Αυτό ορίζει εγκύκλιος του υφυπουργού Παιδείας κ Παπαθεοδώρου που στάλθηκε σ’ αυτές στις 9-11-2012 που υπενθυμίζει τις σχετικές διατάξεις του νόμου (παρ. 3, άρθρο 7 του Ν.3848/2010). Με αυτό το έγγραφό του ο κ. Υφυπουργός υπενθυμίζει επίσης στους Δ/ντές-ντριες των σχολείων ότι η μη ενημέρωση του Survey την 1η & 15η κάθε μήνα με τα πραγματικά στοιχεία (εγκύκλιοι 113683/Δ1/25-9-2012 και 132524/Δ1/25-10-2012 Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.) αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Όπως φαίνεται από το περιεχόμενο της εγκυκλίου, το Υπουργείο Παιδείας «σκληραίνει» τη στάση του προς όλους όσους  δεν έλαβαν υπόψη τους τις δύο εγκυκλίους που στάλθηκαν στις σχολικές μονάδες και δεν προχώρησαν στις ενέργειες που αυτές προβλέπουν.

Όπως είναι γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα η ενημέρωση του Survey θεωρείται από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων ως πρόσθετη διοικητική εργασία και για τον λόγο αυτό την αναθέτουν σε εκπαιδευτικό του σχολείου (συνήθως ειδικότητας πληροφορικής). Σύμφωνα, όμως, με το νόμο ορισμένα από τα στοιχεία που αφορούν τους εκπαιδευτικούς περιέχονται στους υπηρεσιακούς τους φακέλους,  αποτελούν προσωπικά δεδομένα και ο χειρισμός τους είναι δυνατός μόνο από εξουσιοδοτημένα κατά νόμο πρόσωπα που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο διευθυντής κάθε σχολείου. Με το έγγραφο του ο κ. Υφυπουργός θέτει τα όρια ευθύνης των Διευθυντών που δεν μπορούν πλέον να επικαλεστούν  τους εκπαιδευτικούς που έχουν ως ανάθεση τη σχετική εργασία επιρρίπτοντας μάλιστα σε αυτούς την ευθύνη για λάθη και παραλείψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Υπουργείο Παιδείας έχει γίνει δέκτης μεγάλου πλήθους καταγγελιών  εκπαιδευτικών για  μη ορθή ενημέρωση του Survey σε ότι αφορά τα στοιχεία  των υπηρετούντων εκπαιδευτικών, των ωρών διδασκαλίας τους, των μαθητών ανά τάξη  και του ωρολογίου προγράμματος. Υπάρχει δε πρόταση για δειγματοληπτικό έλεγχο σε ικανό αριθμό σχολείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι συγκεκριμένες καταγγελίες ευσταθούν.

Ο γράφων υπενθυμίζει σε όλους τους εκπαιδευτικούς ότι σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή τη Τετάρτη 7/11/2012 (Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μνημονίου) προβλέπει   στην «Υποπαράγραφο Ζ.3. Αργία στα πλαίσια της Πειθαρχικής και Ποινικής Διαδικασίας» την άμεση («αμελητί») θέση σε αργία του υπαλλήλου στον οποίο για οιονδήποτε λόγο ασκείται πειθαρχική διαδικασία για παράπτωμα που προβλέπει ως ποινή την θέση σε αργία ή απόλυση (ένα από αυτά τα παραπτώματα είναι και «η παράβαση καθήκοντος»). Είναι δε τόσο ρητή η διάταξη αυτή που προβλέπει ότι ο Προϊστάμενος του υπαλλήλου που γνωρίζει το παράπτωμά του και δεν ασκεί τον προβλεπόμενο πειθαρχικό έλεγχο παραπέμπεται άμεσα ο ίδιος για παράβαση καθήκοντος.

……………………………………..

Εκλογές ΚΥΣΔΕ 2012 – Τελικά αποτελέσματα Αιρετών & Αποτίμησή τους

 

Τα τελικά  αλλά ανεπίσημα αποτελέσματα (για να καταστούν επίσημα πρέπει πρώτα να επικυρωθούν από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας) κατά σειρά ψήφων με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι κατά τόπους ΕΛΜΕ είναι τα εξής:

Πίνακας 1 Τελικά αποτελέσματα εκλογών ΚΥΣΔΕ 2012

Ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευτικών (υπηρετούντες στη Β/θμια Εκπ/ση)  που είχαν δικαίωμα ψήφου ήταν 87.890. Ψήφισαν 65.970 (75.06% συμμετοχή). Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 60.451, τα άκυρα 5.519 (9.13% επί των ψηφισάντων). Δεν προσήλθαν να ψηφίσουν 21.920 εκπαιδευτικοί (24.94% των υπηρετούντων).

Πίνακας 2 Τελικά αποτελέσματα εκλογών ΚΥΣΔΕ 2010 & 2012

 

Πίνακας 3 Συγκριτικά στοιχεία εκλογών ΚΥΣΔΕ 2010 – 2012

 

Όπως γίνεται απόλυτα  κατανοητό και αντιληπτό ο πολιτικός, κομματικός ή συνδικαλιστικός χάρτης (διαλέγεται και παίρνετε) στο εκπαιδευτικό προσωπικό της Β/θμιας Εκπ/σης αλλάζει. Οι παραδοσιακές συνδικαλιστικές παρατάξεις απαξιώνονται σταδιακά και αναδεικνύονται νέες  έξω από τα κατεστημένα πολιτικά συστήματα. Οι τάσεις αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην κατάρρευση του πελατειακού συστήματος που έως σήμερα βασίλευε μεταξύ συνδικαλιστικών στελεχών και απλών εκπαιδευτικών, αφού η κρίση αλλά και η διαφάνεια που επιβάλει το «Διαύγεια» έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό  της παρεμβατικής πρακτικής των κορυφαίων συνδικαλιστών σε όλα τα επίπεδα του διοικητικού μηχανισμού της Β/θμιας Εκπ/σης.  Ένας δεύτερος λόγος είναι η τάση των εκπαιδευτικών να ζητούν «προστασία» από ριζοσπαστικότερους συνδικαλιστικούς σχηματισμούς, όπως είναι οι «Συσπειρώσεις» και οι «Συνεργαζόμενες Κινήσεις Εκπαιδευτικών» που αποτελούν  το ενηλικιωμένο πρόσωπο των καταληψιών της δεκαετίας του ’90 και του 2000 και μετά. Σαν φαινόμενο είναι παροδικό, αφού σταδιακά  με την εφαρμογή του νόμου από την Πολιτεία, ελέω κρίσης και μνημονίου, θα επικρατήσει το «σώζων εαυτό σωθήτω».

Σε κάθε περίπτωση η συνειδητοποίηση εκ μέρους των εκπαιδευτικών  της αρχής «ότι ένας κακός νόμος είναι καλύτερος από την μη ύπαρξη νόμου» θα αυξήσει τις τάσεις απαξίωσης των συνδικαλιστών που έως τώρα «πούλαγαν» τις εξυπηρετήσεις ποντάροντας στην ανασφάλεια που οι πρώτοι ένιωθαν. Η κοινωνία της σημερινής κρίσης έχει πλέον αγριέψει και διψά για αίμα. Οι βολεμένοι ή όχι της προ κρίσης περιόδου που είχαν σαν θέσφατο την αρχή «δεν με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι, εμένα μη μου χαλάσουν τη βολή» δεν υπάρχουν πλέον.

Ένας τρίτος λόγος της νέας κατάστασης που αποτυπώνουν οι αριθμοί (βλέπε πίνακες στοιχείων) είναι η φθορά της κορυφής των συνδικαλιστικών πατέρων του εκπαιδευτικού κλάδου. Έχοντας την στήριξη των κομματικών μηχανισμών της παράταξης τους, αντί να ενδιαφερθούν για τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, βυζαντινολογούσαν στα συνδικαλιστικά και πολιτικά αλώνια με μόνο στόχο και σκοπό τη διατήρηση των προνομίων και της «δύναμης» τους. Που και πού έριχναν και κανένα «κομματάκι» στους υπηκόους τους (μια μεταθεσούλα ή αποσπασούλα, μια θεσούλα διευθυντή, μια ευνοϊκή βαθμολογία στις κρίσεις σχολικών συμβούλων, κλπ) και που και που μία χάρι σε πολιτικό προσωπικό (δημάρχους, βουλευτές, κλπ.) τους ενδυνάμωνε και τους διατηρούσε στη θέση τους. Ήταν τόσο μεγάλη η δύναμη των μηχανισμών που είχαν στήσει ώστε μερικοί από αυτούς να αποχωρούσαν από τη «θέση» τους μόνο μετά τη συνταξιοδότησή τους, άλλοι να έχουν  μπει σε τάξη από το 1984 και άλλοι να εναλλάσσονται μεταξύ ΟΛΜΕ, ΚΕΜΕΤΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ορισμένοι απ’ αυτούς έχοντας πρώτα εξασφαλίσει άλλη θέση, συνήθως πολιτική, επιχειρούν να δώσουν το επίζηλο «δαχτυλίδι»  σε άγνωστους μνηστήρες πριν έλθει η απαξίωση τους από το σώμα των εκπαιδευτικών και άλλοι επιχείρησαν να εμφανισθούν ως νέοι Μέγα Αλέξανδροι της παράταξης τους, συκοφαντώντας όμως τους προκατόχους τους. Ξέχασαν, στην αλαζονεία τους, ότι τα άλογα όταν γεράσουν δεν τα σκοτώνει ο «ενοικιαστής» τους αλλά τα αφήνει ελεύθερα ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους σεβόμενος τον αγώνα που αυτά έδωσαν για πάρτι του.

Στην πραγματική κατάσταση όμως τα μαθηματικά είναι αυτά που δίνουν την αληθινή εικόνα. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του πίνακα 2, οι παραδοσιακές συνδικαλιστικές παρατάξεις και ιδιαίτερα το κυρίαρχο δίπολο (ΠΑΣΚ & ΔΑΚΕ) ακολουθούν φθίνουσα πορεία με την πρώτη μάλιστα να έχει υποστεί πανωλεθρία χάνοντας το 50% περίπου της δύναμης της σε σχέση με τις εκλογές του 2010. Σε απόλυτα μάλιστα αριθμητικά δεδομένα η μεν ΠΑΣΚ  είχε 8.014 λιγότερους ψήφους από το 2010 ή 49.00% πτώση, η δε ΔΑΚΕ 2.458 ψήφους ή 15.15% πτώση σε σχέση πάντα με το 2010. Η πρώτη πλήρωσε πέραν των άλλων, την έλλειψη δυνατής ηγεσίας, τις πολιτικές συνέπειες της κρίσης και την πολιτική καταβαράρθρωση του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την ριζοσπαστικοποίηση μέρους των ψηφοφόρων της προς άλλες ελκυστικότερες πολιτείες (Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ). Η δεύτερη κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες της μόνο στο 15.15%  λόγο της πολιτικής της συνάφειας με την κυβερνητική εξουσία στο Υπουργείο Παιδείας αφενός και της μη ύπαρξης ακόμη συνδικαλιστικού βραχίονα των δύο άλλων πολιτικών φορέων της Κεντροδεξιάς και της δεξιάς – δεξιάς. Πλήρωσε ακόμη και την απαξίωση της ηγετικής της ομάδας, αν και όχι στο βαθμό που θα αντανακλούσε την πραγματική εικόνα, όπως επίσης και τους «αποκλεισμούς» νέων ή σχεδόν νέων προσώπων προς χάριν των αρεστών αλλά τελείως άχρωμων.

Όσο για τους υπόλοιπους οι μεν παρατάξεις της ριζοσπαστικής ή άναρχης αριστεράς (βάλτε τον όρο που εσείς νομίζετε)  έχουν παράλληλη πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικό εκφραστή τους, δηλαδή μετεωρική άνοδο. Συνολικά συγκέντρωσαν 20.105 ψήφους ή το 33.26% του συνόλου. Σε απόλυτους αριθμούς κέρδισαν 4.112 ψήφους παρουσιάζοντας αύξηση 20.45% του ποσοστού τους σε σχέση με το 2010 παρά την κατά 13.82% μείωση όσων ψήφισαν.

Τέλος εντύπωση κάνει η σταθερότητα που των υπολοίπων παρατάξεων που συμμετείχαν στις εκλογές των αιρετών 2012  και το μικρό αλλά αξιοσημείωτο ποσοστό της πρωτοεμφανιζόμενης ΔΗΑΡΜΕ.

Το τι θα ακολουθήσει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Μία πρώτη γεύση θα υπάρξει στις εκλογές των ΕΛΜΕ τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αν και δεν πρόκειται να δώσουν την πραγματική εικόνα αφού από την μία επικρατούν και προσωπικά κριτήρια και από την άλλη η απαραίτητη συνδρομή και η κακή οικονομική κατάσταση του κλάδου θα έχει σαν συνέπεια  πολύ μεγαλύτερη αποχή από αυτή που σημειώθηκε στις εκλογές των αιρετών (24.94%) στις οποίες δεν υπήρχε ως προϋπόθεση κανενός είδους χρηματική συνεισφορά.

………………………………………………

ΠΥΣΔΕ Γ΄ Αθήνας & ΑΠΥΣΔΕ Αττικής – Τελικά αποτελέσματα – Ποιοι εκλέγονται

 Τα τελικά αποτελέσματα και η σταυροδοσία των 4 πρώτων σε ψήφους για ΠΥΣΔΕ Γ΄ Αθήνας και ΑΠΥΣΔΕ Αττικής. Για το ΠΥΣΔΕ Γ΄Αθήνας εκλέγονται οι κ.κ. Φατούρου Αγγελική με αναπληρωματικό τον κ. Κορδή Νεκτάριο και  Καταγής Παναγιώτης με αναπληρωματικό τον κ. Λάττα Κυριάκο  για το ΑΠΥΣΔΕ Αττικής οι κ.κ. Κωσταράκος Δημήτριος και Χατζηνικολής Ζαχαρίας.

ΠΥΣΔΕ Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

1Η  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Φατούρου Αγγελική           350

Κορδής Νεκτάριος              340

Πέττας Αντώνιος                     96

Ζούτσος Νικόλαος                  72

 2Η ΔΑΚΕ – ΔΕ 

Καταγής Παναγιώτης            347

Λάττας Κυριάκος                    99

Κοντούλης Νικόλαος                83

Παιδάκης Χρήστος                   52

Καντυλιώτης Παντελής             52

 3Η ΠΑΣΚ Καθηγητών

Πανταγιάς Δημήτριος              136

Λυμπέρης Γεώργιος                  71

Τωμαδάκης Χαράλαμπος          48

Περουλάκης Δημήτριος              28

 

4Η ΕΣΑΚ – ΔΕ  

Μπουλούζος Βασίλειος             81

Ρήγα Αθανασία                         62

Αποστολόπουλος Χρήστος       59

Γιάννα Ευαγγελία                      54

ΑΠΥΣΔΕ Αττικής

 1Η ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ (σύνολο 4759)

ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ             316

ΚΟΡΔΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ                        286

ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ                266

ΚΟΚΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ                     265

2Η ΔΑΚΕ – ΔΕ                                                              (σύνολο 4516)

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ               738

ΚΑΛΑΡΓΥΡΟΣ ΑΡΗΣ                           235

ΚΟΤΣΟΛΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ                   224

ΠΑΙΔΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                          176

 

3Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ (σύνολο 4083)

ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ                       405

ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                           234

ΔΑΝΙΗΛ MΑΡΙΑ                                    145

ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ                           144

ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                    144

—————————–

Εκλογές ΚΥΣΔΕ 2012 – Μία πρώτη αναφορά

 

 Τα αποτελέσματα  των εκλογών για τους αιρετούς ΚΥΣΔΕ σταδιακά διαμορφώνονται στη τελική τους μορφή καθώς συνεχίζεται η ροή των επιμέρους, ανά εκπαιδευτική περιφέρεια (Διεύθυνση) καταμετρήσεων  ψήφων που φθάνουν στη Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά  οι δύο μεγάλοι χαμένοι  είναι οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ.

Χωρίς να υπάρχουν σταθερά αποτελέσματα ακόμη (είναι αυξομειούμενα σε ότι αφορά τις παρατάξεις) προηγείται η ΔΑΚΕ με 25% περίπου, ενώ η ΠΑΣΚ έχει  καταποντιστεί και από πρώτη που ήταν βρίσκεται στην 4η θέση με τάσεις να κατέβει στην Πέμπτη. Τις θέσεις 2 έως 3 ή 4 καταλαμβάνουν οι Συνιστώσες που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και την τελευταία προς το παρόν η ΕΣΑΚ. Έμπειροι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η κατάταξη με δυσκολία θα διαφοροποιηθεί, εκτός από τη θέση της ΠΑΣΚ που πιθανόν θα σταθεροποιηθεί στη 4η θέση.

Σε ότι αφορά τις δύο για πολλές δεκαετίες κυρίαρχες παρατάξεις στο ΚΥΣΔΕ, η μεν ΔΑΚΕ κατάφερε να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της, η δε ΠΑΣΚ κατέρρευσε όπως ήταν αναμενόμενο. Η πρώτη πλήρωσε εκτός από τη στενή σχέση της με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που σήμερα κυβερνά και τη φθορά της ηγετικής της ομάδας, όπως και την προσπάθεια της να επιβάλλει τη διαδοχή του (έδωσε και μάλιστα με άγαρμπο τρόπο το δαχτυλίδι»)  μέχρι σήμερα εκπροσώπου της στο ΚΥΣΔΕ. Παράγοντας φθοράς ακόμα υπήρξε και η κυβερνησιμότητα  στελεχών της, όπως και η πολύ χαλαρή έως υποτονική παρουσία  των στελεχών της που κατέχουν θέση στο Προεδρείο της ΟΛΜΕ. Σε ότι αφορά την πάλαι ποτέ κυρίαρχη ΠΑΣΚ, η ουσιαστική απόσυρση του επί σειρά ετών εκπροσώπου της στο ΚΥΣΔΕ σε συνδυασμό με την πολιτική σχέση της με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και εσωτερικές έριδες  της δικής της ηγετικής ομάδας (ένα μεγάλο μέρος τους «πήγε» στις Συνιστώσες  του ΣΥΡΙΖΑ) προκάλεσαν τον καταποντισμό της.

………………………………………………

Ε.Ε.Τ.Ε.Κ & Σχολικοί Σύμβουλοι – Σχέσεις αιμομ…….

 

Την ώρα που στη Βουλή η Κυβέρνηση δίνει, ή τουλάχιστον έτσι θέλει να προβάλει, μάχη κατά της διαπλοκής, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το δήλωσε μιλώντας στο Κοινοβούλιο,  στο υπουργείο Παιδείας και τις «παραφυάδες» του τα γράφουν όλα στα παλιά τους τα παπούτσια. Θέλοντας να ενισχύσει το κύρος της ΜΚΟ  Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. που καταρρέει, μετά μάλιστα την «ακύρωση» που πολυπροβεβλημένου σεμιναρίου της στο ΤΕΙ Πειραιά την αναγορεύει σε ισότιμη οντότητα δίνοντάς της επίσημη ενημέρωση για καυτά θέματα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης πριν τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του και τις σχολικές μονάδες. Αναβαθμίζοντας την με αυτό τον τρόπο  της επιτρέπει να παρουσιάζεται ως «ο ποιο ισχυρός παίκτης» στη Β/θμια επαγγελματική εκπαίδευση, πάνω ακόμη και από το Τμήμα Β΄ ΤΕΕ και τους Περιφερειακούς Διευθυντές.

Μόλις χθες η Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. του κ. Ανδριανοπουλίτη με  email της ενημέρωσε περισσότερα από 100 σχολικές μονάδες (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ & ΣΕΚ) υποκαθιστώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας γιατα επαγγελματικά δικαιώματα του υδραυλικού (ΦΕΚ Α’ 197), του τεχνικού καύσης υγρών και αερίων καυσίμων (ΦΕΚ Α’ 199), του χειριστή μηχανημάτων έργου (ΦΕΚ Α’ 198) και του τεχνικού βιομηχανικών εγκαταστάσεων (ΦΕΚ Α’ 200), έχοντας άμεση και πριν τις σχολικές μονάδες πληροφόρηση από το Σχολικό Σύμβουλο κ. Ευστάθιο Αθ. Ζωγόπουλο Δρ. Μηχανικό ΕΜΠ. Για να είμαστε δίκαιοι το έγγραφο (αριθμ. πρωτ.385/5-11-2012 ) του κ. Ζωγόπουλου απευθύνεται προς Διευθυντές Δ.Ε. & Διευθυντές ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ & ΣΕΚ των Διευθύνσεων Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, Δυτ. Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας & Λέσβου και Εκπαιδευτικούς Μηχανολόγους  όλων των κλάδων που υπηρετούν στα ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ & ΣΕΚ των ανωτέρω Διευθύνσεων (μέσω των αντίστοιχων Δ/σεων Β/βάθμιας Εκπ/σης). Το περίεργο είναι ότι έφτασε  στην Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. αμέσως αλλά όχι στα σχολεία ακόμη. Σημειωταίον ότι ο κ. Ζωγόπουλος είναι όπως αναφέρει η ίδια η Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. μέλος της. (στη συνέχεια παρατίθενται τα δύο σχετικά έγγραφα που στάλθηκαν σε 108 σχολεία).

……………………………………..

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13

 

Προς

 

1.Τα μέλη της ΕΕΤΕΚ

2. Εκπαιδευτικούς ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. – Σ.Ε.Κ.

Ο Σχολικός Σύμβουλος Μηχανολόγων ΠΕ 12.04 και μέλος της ΕΕΤΕΚ, Δρ Ευστάθιος Ζωγόπουλος μας κοινοποίησε το συνημμένο έγγραφο, το οποίο λόγω του γενικότερου ενδιαφέροντός του σας γνωστοποιούμε.

 

………………………………………..

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α)

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Δ/ΣΗ  Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ  Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

 

        Ευστάθιος Αθ. Ζωγόπουλος

Σχολικός Σύμβουλος Μηχανολόγων ΠΕ12

Περιοχές  ευθύνης:  Δ/σεις Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας,

Δυτ. Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Λέσβου

E-mail:         ezogo@otenet.gr

          

Ταχ. Δ/νση: Αττάλειας 2, 12241, Αιγάλεω

e-mail: grss@didegath.att.sch.gr

Πληροφορίες: Μ. Βασιλείου

Τηλέφωνα- Fax : 210-5987693, 210-5987696

 

 

Αθήνα,  05-11-2012

Αρ. Πρωτ.: 385

 

 

ΠΡΟΣ:

 

 

·         Διευθυντές Δ.Ε. & Διευθυντές ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ & ΣΕΚ των Διευθύνσεων Δ.Ε. : Γ΄ Αθήνας, Δυτ. Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας & Λέσβου

·         Εκπαιδευτικούς Μηχανολόγους  όλων των κλάδων που υπηρετούν στα ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ & ΣΕΚ των ανωτέρω Διευθύνσεων

(μέσω των αντίστοιχων Δ/σεων Β/βάθμιας Εκπ/σης)

 

 

 

ΘΕΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διαβάζουμε τα παρακάτω σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανολογικών ειδικοτήτων:

Σε συνέχεια σχετικών ανακοινώσεων, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 17/10/2012, τα προεδρικά διατάγματα που ρυθμίζουν την άσκηση των τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων του υδραυλικού (ΦΕΚ Α’ 197), του τεχνικού καύσης υγρών και αερίων καυσίμων (ΦΕΚ Α’ 199), του χειριστή μηχανημάτων έργου (ΦΕΚ Α’ 198) και του τεχνικού βιομηχανικών εγκαταστάσεων (ΦΕΚ Α’ 200).

Τα διατάγματα αυτά, τα οποία εκδίδονται κατ΄ εξουσιοδότηση του νόμου 3982/2011 «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις» αποτελούν την αφετηρία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στο χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων. Για κάθε ρυθμιζόμενο επάγγελμα καθιερώνονται οι προϋποθέσεις άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της κατασκευής, συντήρησης, επισκευής και χειρισμού των εγκαταστάσεων, κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα, τα νέα προεδρικά διατάγματα εκσυγχρονίζουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων, το οποίο είναι εν πολλοίς παρωχημένο, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και της οικονομίας, με γνώμονα την ασφάλεια τόσο των εγκαταστάσεων όσο και των χρηστών.

Επιπρόσθετα, καθιερώνονται σύγχρονες προϋποθέσεις για τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα και διασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών από επαγγελματίες που πράγματι τα διαθέτουν. Για την έκδοση του νέου πλαισίου συνεκτιμήθηκε η παρεχόμενη εκπαίδευση από υφιστάμενες εκπαιδευτικές δομές και επανεξετάστηκε η δυνατότητα πρόσβασης αποφοίτων παλαιοτέρων μέσων τεχνικών σχολών.

Επιπλέον, περιορίζεται ο αριθμός των απαιτούμενων επαγγελματικών αδειών για την άσκηση από 171 σε 42 και οι προϋποθέσεις για την απόκτησή τους διέπεται πλέον ενιαία από ένα μόνο νομοθέτημα για κάθε είδος εγκατάστασης. Παράλληλα, προωθείται η εξάλειψη διοικητικών φραγμών και επιβαρύνσεων, καθιερώνονται απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης μέσω της καθιέρωσης χρονικών προθεσμιών για την έκδοση των αδειών και της δυνατότητας διενέργειας των εξετάσεων από εγκεκριμένους φορείς. Τέλος, εισάγονται διαφανείς και αμερόληπτες διαδικασίες διενέργειας εξετάσεων με την πρόβλεψη συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών στις οικείες Περιφέρειες των ενδιαφερομένων.

Εκτός όμως από όλα αυτά, δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα του τελικού παραγόμενου έργου ή υπηρεσίας, στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και των χρηστών καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι σημαντικότερες καινοτομίες που εισάγονται σε σχέση με το παλαιό θεσμικό πλαίσιο είναι τα δικαιώματα των αποδεκτών των υπηρεσιών και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις που υπέχουν οι επαγγελματίες για την ποιοτική παροχή των υπηρεσιών, η διαδικασία ελέγχου που υφίστανται και οι κυρώσεις στις οποίες υποβάλλονται, εφόσον παραβαίνουν τις εν λόγω υποχρεώσεις τους. Η τελευταία πρόβλεψη έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβάλλει στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης και του αισθήματος ασφάλειας στους καταναλωτές ως προς την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Ειδικότερα, οι αποδέκτες των υπηρεσιών του υδραυλικού, του τεχνικού καύσης υγρών και αερίων καυσίμων κλπ. μετά την παροχή υπηρεσιών θα λαμβάνουν πλέον τυποποιημένη την υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης από τον πάροχο, την οποία συνυπογράφουν, και η οποία συνιστά εγγύηση καλής λειτουργίας συγκεκριμένης διάρκειας είτε πρόκειται για εργασίες συντήρησης/επισκευής υφιστάμενης εγκατάστασης είτε πρόκειται για κατασκευή νέας. Παράλληλα, η τεχνική ποιοτική αναβάθμιση των επαγγελμάτων σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των απαιτούμενων αδειών κατά 75% θα διευκολύνει την άσκηση της επιχειρηματικότητας.

Άμεσο στόχο του Υπουργείου στον τομέα των τεχνικών επαγγελμάτων αποτελεί η έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για τη ρύθμιση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του ηλεκτρολόγου και του ψυκτικού, τις προσεχείς εβδομάδες.

ΠΗΓΗ:   http://www.mindev.gov.gr/?p=8527

Με εκτίμηση,

Ευστάθιος Αθ. Ζωγόπουλος

Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ

Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12.04

……………………………………….

Η Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης προ των Πυλών

«Αριστοκράτες και πληβείοι ή απόλυτη δικαιοσύνη…;»

 

Το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της Α/θμιας &Β/θμιας Εκπ/σης βρίσκεται πλέον προ των πυλών, δηλαδή «προ της θεσμοθέτησής του». Δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή, αφού ο νόμος 4024/2011 της κ. Διαμαντοπούλου και του κ. Ρέππα δεν προβλέπει νέο Νόμο, αλλά Προεδρικά Διατάγματα. Αυτά έπρεπε ήδη να είναι δημοσιευμένα από το Μάιο του 2012 αλλά η «καθυστέρησή» τους που υποτίθεται ότι οφείλεται στην διστακτικότητα των πολιτικών να τα εκδώσουν λόγω του πολιτικού κόστους (υπήρχαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις χρονολογικά μπροστά τους)  αποτέλεσε στη πράξη το μοχλό καθήλωσης των μισθολογικών και βαθμολογικών προαγωγών χιλιάδων εκπαιδευτικών, για να μην αναφερθούν και αυτοί που αποχώρησαν συνταξιοδοτούμενοι το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα έφθασαν στο τέλος και λίγο πριν βγουν στο φώς οι προτάσεις της επιτροπής που σύστησε ο κ. Αρβανιτόπουλος άρχισαν τα όργανα.

Η  ΟΛΜΕ  «ξύπνησε» και επιδίδεται πλέον σε μάχες οπισθοφυλακής, ενώ παγερή σιωπή «ακούγεται», εάν εξαιρέσει κανείς τα λαϊκίστικα «φλιναφλήματα» από την πλευράς των πολιτικών και συνδικαλιστικών παρατάξεων που εκδηλώνονται για να υπερασπίσουν των αγωνιστικό και επαναστατικό φιλοσυναδελφικό τους προφίλ. Παρότι γνώριζαν ότι το «παιχνίδι» ήταν εξ’ αρχής χαμένο  αντί να επικεντρωθούν στη βελτίωση του προέταξαν την άρνηση με αποτέλεσμα, παραφράζοντας το λαϊκό αϊδό «να γίνουν όλα  αυτά για τους εκπαιδευτικούς, χωρίς όμως αυτούς».

Η Επιτροπή, μετά από παράταση της προθεσμίας ενός μηνός που τους είχε τεθεί  παρέδωσε την πρόταση της για το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στον Υπουργό κ. Κ. Αρβανιτόπουλο  την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πρόταση θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για λίγες ημέρες και στην συνέχεια ο υπουργός θα συντάξει το Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία των υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς, να ζητηθεί η γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας και στη συνέχεια να το υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Επιτροπή

Τα μέλη της επιτροπής ήταν:

1.  Ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών από την εποχή της αείμνηστης πολιτικά Αννούλας Διαμαντοπούλου Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Ηλίας Ματσαγγούρας (Πρόεδρος). Όποιος όμως βρει μία, μόνο μία σχέση του με την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών», πέραν της συμμετοχής του σ’ αυτή την επιτροπή «αμειφθείσεται».

2.  Ανδρεαδάκης Νικόλαος, επ. Καθηγητής Παν. Κρήτης (Αντιπρόεδρος). Δεν υπάρχουν γνωστά στοιχεία αν το γνωστικό του αντικείμενο έχει σχέση με το θέμα εργασιών της Επιτροπής.

3.  Πασιάς Γεώργιος, επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ (μέλος). Ισχύουν γι’ αυτόν ότι και για τον κ. Ανδρεαδάκη.

4.  Γιαλούρης Παρασκευάς, Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (μέλος). Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ), Δ/ντής του ΠΕΚ Ηλιούπολης, Πρόεδρος Βαθμολογικού Κέντρου στις Πανελλήνιες Εξετάσεις Μαΐου – Ιουνίου και μέλος αρκετών Επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας.

5. Κουλουμπαρίτση Αλεξάνδρα, πρώην Σύμβουλος Π.Ι. (μέλος). Δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για αυτήν, αλλά μάλλον είναι συνταξιούχος πλέον αφού αλλιώς θα είχε τον τίτλο του Συμβούλου ΙΕΠ. Πιθανόν προέρχεται από το κύκλο του συνταξιούχου εκπαιδευτικού και υπό προθεσμία Ειδικού Γραμματέα Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης κ. Σωτήρη Γκλαβά.

6. Ζουγανέλη Αικατερίνη, πρώην Πάρεδρος Π.Ι. (μέλος). Ισχύει ότι και για την κ. Κουλουμπαρίτση.

7.   Λουκέρης Διονύσιος, Σύμβουλος Β΄  Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. (μέλος). Δεν υπάρχουν στοιχεία.

8.  Σαλτερής Νικόλαος, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. (μέλος). Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ),

9. Μερκούρης Σπύρος, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. 04(μέλος). Διευθυντής Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. από την εποχή της πεφωτισμένης  «διακυβέρνησης» της εκπαίδευσης   από τη κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Συμμετέχει σε πλήθος προγράμματα του ΕΣΠΑ.

10. Διευθυντής Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. (μέλος). Δεν υπάρχουν στοιχεία.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η Επιτροπή έχει υποβάλει στον Υπουργό Παιδείας και προσχέδιο προεδρικού διατάγματος (ήταν στα καθήκοντά της) που θα τεθεί σε ολιγοήμερη διαβούλευση και μετά θα σταλεί προς υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βέβαια την ίδια στιγμή η ΟΛΜΕ και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ήταν απασχολημένοι  με τις εκλογές των αιρετών «μαζεύοντας» ψηφαλάκια. Το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει το εφαρμοσταίο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, όπως έχει πολλάκις γνωστοποιηθεί από «κύκλους» του υπουργού Παιδείας θα προβλέπει και επιβάλει την έναρξη των διαδικασιών αξιολόγησης από τον Ιανουάριο του 2013.

Αξιολόγηση ως μέσο τιμωρητικού χαρακτήρα

Το ωραίο είναι ότι η Επιτροπή και το υπουργείο Παιδείας άφησαν να διαρρεύσει ότι το προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα αποτελέσματά της δεν θα οδηγούν στην απόλυση όσων κριθούν «μη επαρκείς» (προσέξτε τον όρο. Μη επαρκείς και όχι Ανεπαρκείς).

Δεν έγινε γνωστό με ποιο τρόπο ένα προεδρικό διάταγμα (πρόταση της Επιτροπής) θα υπερκεράσει τις διατάξεις του νόμου κατ’ εξουσιοδότηση του οποίου αυτό εκδίδεται. Δεν θα καταφύγουμε σε αρθρολαγνεία αλλά είναι γνωστό ότι ο νόμος 4024/2011 προβλέπει ρητά ότι ο πρωτοδιοριζόμενος υπάλληλος που κρίνεται ανεπαρκής  για τρία συνεχή έτη απολύεται και δεν μονιμοποιείται. Το γιατί αυτό δεν έχει τεθεί από την ΟΛΜΕ, την ΑΔΕΔΥ ή άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου τομέα δεν είναι γνωστό σ’ εμάς. Ίσψς βέβαια οι σοφοί τους νομικοί σύμβουλοι δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη.

Από ποιους θα γίνεται η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προβλέπεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο θα αξιολογούνται από τον Διευθυντή του σχολείου τους και στο δεύτερο από τον Σύμβουλο Παιδαγωγικής Καθοδήγησης στην ευθύνη του οποίου ανήκει η σχολική μονάδα. Ο κρινόμενος θα έχει το δικαίωμα υποβολής Ένστασης κατά των αποτελεσμάτων αξιολόγησής του και για τους δύο κριτές.

Αξιολόγηση και προαγωγή

Στην πρόταση της Επιτροπής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ουσιαστικά επαναλαμβάνονται οι διατάξεις του νόμου 4024/2011 για τις προϋποθέσεις προαγωγής των εκπαιδευτικών. Όσοι κρίνονται «μη επαρκείς» θα μένουν στάσιμοι και δεν θα προάγονται μισθολογικά και βαθμολογικά. Αντίθετα όσοι κρίνονται «επαρκείς»  θα προάγονται μισθολογικά και βαθμολογικά και όσοι θα «παίρνουν» το άριστα κατά την αξιολόγησή τους θα έχουν το δικαίωμα της ανέλιξης τους σε θέσεις Δ/ντών Σχολικών Μονάδων και Σχολικών Συμβούλων. Δεν θα αναφερθούμε σ’ αυτό το σημείωμα για τις παγίδες που κρύβουν οι διατάξεις του νόμου 4024/2011 σε συνδυασμό με το σύστημα αξιολόγησης. Θα επανέλθουμε μόλις δούμε το σχέδιο του Π.Δ. όταν δοθεί στη δημοσιότητα. Θα μείνουμε προς το παρόν ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στο «άριστα» της αξιολόγησης (δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο μητρικό νόμο 4024/2011). Εάν κάποιος κριθεί ως «επαρκής» και όχι ως «άριστα επαρκής» ακόμη και να υποβάλλει ένσταση ή και να κινηθεί δικαστικά κατά πάσα πιθανότητα ουδέποτε θα δικαιωθεί ή θα δικαιωθεί μετά από μερικά χρόνια, αφού ακόμη και για όσους έχουν στοιχειώδεις νομικές γνώσεις ή «επάρκεια» ως βαθμός κρίσης δεν θεωρείται δυσμενής επίπτωση για τον αξιολογούμενο.

Αριστοκράτες και πληβείοι

Οι κρινόμενοι ως «μη επαρκείς» σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής (αν αληθεύουν όσα έγιναν γνωστά) θα μετατάσσονται υποχρεωτικά σε διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων (πιθανόν και άλλων υπουργείων) χάνοντας τη ιδιότητα του εκπαιδευτικού.

Οι κρινόμενοι ως «επαρκείς» θα προάγονται μισθολογικά και βαθμολογικά αλλά έως εκεί. Δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης (Δ/ντές, Προϊστάμενοι, κλπ.). Αυτοί θα αποτελούν το 30% περίπου του συνόλου των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4024/2011 (το γιατί; στο επόμενο σημείωμα μας μετά τη δημοσίευση του προσχεδίου του Π.Δ.).

Οι κρινόμενοι ως «άριστα επαρκείς» θα δημιουργήσουν ουσιαστικά τη «νομενκλατούρα» της εκπαίδευσης. Αυτοί και μόνο αυτοί θα έχουν το δικαίωμα της επαγγελματικής ανέλιξης σε θέσεις ευθύνης, δικαίωμα που σήμερα ανήκει σε όλους του υπηρετούντες εκπαιδευτικούς. Δεν θα γίνουμε μάντεις κακών, αλλά σημειώνουμε ότι η βαθμίδα αξιολόγησης «άριστα επαρκείς» ή όπως αλλιώς θα επικρατήσει στην ορολογία της αξιολόγησης μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» δημιουργίας ενός «αριστοκρατικού» μηχανισμού διοίκησης του εκπαιδευτικού συστήματος  για πολλές δεκαετίες. Το ερώτημα που προκύπτει, αφού η συνολική πρόταση της Επιτροπής δεν είναι γνωστή, είναι με ποιο τρόπο θα υπάρξει αντικειμενική αξιολόγηση που θα παράγει δίκαιη κρίση όταν σε αυτή εμπλέκεται ο υποκειμενισμός των φυσικών προσώπων (Δ/ντής, Σχολικός Σύμβουλος, κλπ.). Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει αν ξεφεύγει κανενός ότι οι Έλληνες δεν έγιναν στη νοοτροπία Γερμανοί ή έστω αγγλοσάξωνες. Εξάλλου όλοι γνωρίζουν τον τρόπο και τα αποτελέσματα αξιολόγησης των υποψηφίων για τις θέσεις Σχολικών Συμβούλων και Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού για τα οποία εκκρεμούν ακόμη και ποινικές δίκες.

Χτυπώντας το σαμάρι αντί για το γάιδαρο

Στις 30-9-2012 η ΟΛΜΕ, έχοντας χάσει, πιθανόν λόγο της θερινής ραστώνης, την αρχική απόφαση  του Υπουργού Παιδείας για τη συγκρότηση της 10/μελούς Επιτροπής αξιολόγησης και προλαβαίνοντας στο παρά 1΄ εξέδωσε μία ουσιαστικά στη πράξη περίεργη ανακοίνωση για τη συμμετοχή στην Επιτροπή δύο σχολικών συμβούλων (ξέχασαν !!! τον κ. Σπύρο Μερκούρη που αναφέρεται ως Δ/ντής Σπουδών) που είναι και μέλη και του προεδρείου της ΠΕΣΣ. Αντί να  θέτει τις δικές της θέσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (δυστυχώς δεν έχει καμία) που όπως καλά γνωρίζει είναι νομοτέλεια (ο νόμος 4024/2011 ισχύει και έως τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την ανατροπή του, πέρα από ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής (24/ωρες & 46/ώρες απεργίες στις οποίες συμμετέχουν μόνο οι συνδικαλιστές και αυτοί «εξ ανάγκης») η εφαρμογή της στο εκπαιδευτικό σύστημα στρέφεται εναντίον τους. Δεν λέει όμως στην ανακοίνωση της τίποτα για την «ποιότητα» των υπολοίπων μελών της επιτροπής και τη συνάφεια του επαγγελματικού τους αντικειμένου με το «θεσμό» της αξιολόγησης. Ειδικότερα κατηγορεί τους δύο (και όχι και τους τρεις) σχολικούς συμβούλους για συμπαιγνία τους με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να «εξοντωθούν» οι εκπαιδευτικοί).

Στη πρεμούρα τους να δείξουν αντιπολιτευτικό συνδικαλιστικό έργο «ξεχνούν» να αναφέρουν ότι η καθυστέρηση έκδοσης του σχετικού προεδρικού διατάγματος έχει καθηλώσει μισθολογικά και βαθμολογικά χιλιάδες εκπαιδευτικούς που χάνουν, επιπλέον αυτών που τους πήραν με το ενιαίο μισθολόγιο αρκετές εκατοντάδες ευρώ κάθε χρόνο. Όος για αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν το καλοκαίρι έχοντας το δικαίωμα της βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής τι να πει κανείς για την αντίδραση της ΟΛΜΕ; Τίποτα.

Η διαφορά της θεώρησης  των πραγμάτων μεταξύ της ΟΛΜΕ και της ΠΕΣΣ είναι εμφανής από την απάντηση της και ειδικά από το απόσπασμα της απάντησης της στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.«Το ΔΣ της ΠΕΣΣ αντιτίθεται στην αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Ν.4024/2011 για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα. Ωστόσο, αν δεν διαμορφωθεί ένα διακριτό σύστημα αξιολόγησης για το χώρο της Εκπαίδευσης στη βάση αρχών όπως αυτές που θέσαμε σε διάλογο, τότε όλοι οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται με το σύστημα αξιολόγησης του γενικού δημόσιου τομέα. Πιστεύετε ότι αυτό θα είναι καλύτερο για τους εκπαιδευτικούς;»

Το μέλλον

Το τι θα γίνει με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα το δείξει το μέλλον. Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη από το 2011 (νόμος 4024) βρεθεί στη μέγγενη του σχεδίου της κ. Άννας Διαμαντοπούλου. Αυτή ήταν το φωτεινό εκσυγχρονιστικό μυαλό που εισηγήθηκε μαζί με άλλους υπουργούς το νόμο. Θα μπορούσε να εξαιρέσει τους εκπαιδευτικούς; Με τη γλώσσα της αλήθειας η απάντηση είναι όχι. Θα μπορούσε όμως να  συνυπολογίσει και επιβάλλει τις ιδιαιτερότητες του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό όμως δεν ήταν και δεν είναι προτεραιότητα κανενός, ούτε ακόμη και της κορυφαίας εκπαιδευτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης της ΟΛΜΕ. Τα μέλη της περί άλλα τυρβάζουν. Και όταν τσακώνονται οι ελέφαντες την πληρώνουν τα βατράχια. Καλή σας τύχη. Θα επανέλθουμε σύντομα με τις παγίδες του συστήματος.

Νίκος Παρίκος

……………………………………………………..

Ειδική Αγωγή – Έρευνα για τα πεπραγμένα της στη Χώρα μας

 

Το 2020 Επιστροφή στο Μέλλον σε συνεργασία με τη δεκαπενθήμερη εφημερίδα των δυτικών πόλεων της Αθήνας «Επιστροφή στο Μέλλον» ξεκινά μεγάλη έρευνα για την Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα και τα έως τώρα πεπραγμένα της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας. Τμήματα της έρευνας θα δημοσιεύονται στο ιστολόγιο σε τακτική βάση έως την ολοκλήρωσή της οπότε θα δημοσιευθεί και συνολικά σε ενιαίο κείμενο.

Εν αρχή λοιπόν τίθενται τα πρώτα ερωτήματα προς το πρώην Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας:

α)  Έχει ή όχι (ή αν είχε) σχέση με την Αλυσίδα Κέντρων Λογοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής που ίδρυσε και λειτουργεί ο πρώην Διευθυντής Α/θμιας Εκπ/σης κ. Βασίλης……;

β) Πόσο, αν γνωρίζει, ήταν το συνολικό ποσό που εισέπραξε η αναφερόμενη αλυσίδα κέντρων λογοθεραπείας από το Υπουργείο Παιδείας (ή το Υπουργείο Υγείας) για την «εκπαίδευση» μαθητών με αυτό το ειδικό μαθησιακό γνώρισμα;

γ) Έχει ή όχι σχέση η «άτυπη» παραμονή του στο Υπουργείο Παιδείας, παρότι έχει συνταξιοδοτηθεί από τον Αύγουστο, με το πρόγραμμα εξοπλισμού των σχολείων ειδικής αγωγής ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στο ΕΣΠΑ;

Κάθε απάντηση δεκτή και δημοσιεύσιμη άμεσα.

…………………………………………………………….

Ινστιτούτο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ,  Αμαρτωλό ή όχι, μοιράζει Λεφτά στους «εκλεκτούς»

 Αν είσαι καλός άνθρωπος και έχεις τη «τύχη» να συμμετέχεις στα προγράμματα του Διόφαντος δεν θα μείνεις ποτέ στον άσσο

 

 Μπορεί όλοι να λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στο κράτος, ότι δεν υπάρχει απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, κλπ. φαίνεται ότι η ηγεσία του Ινστιτούτου Διόφαντος (ΙΤΥΕ)έχει το μαγικό ραβδάκι να μοιράζει χρήματα. Τώρα  κάποιος μπορεί να πει ότι είναι λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλά κάνει και τα μοιράζει.  Αμ δε. το 25% τουλάχιστον  είναι χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή «βγαίνουν» από τις δικές μας περικοπές. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Ο κ. Παύλος Σπυράκης είναι Πρόεδρος του Διόφαντος (ΙΤΥΕ) για πολλά χρόνια και καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής της Πάτρας. Έχει συμμετάσχει σε άπειρα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (από την εποχή των πακέτων Ντελόρ ακόμη) ερευνητικά ή μη. Διαχειρίζεται σε συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου τεράστια ποσά. Ταυτόχρονα έχει το προνόμιο να υπογράφει τις αναθέσεις προμηθειών αλλά και συνεργατών που «συμμετέχουν» στα προγράμματα αυτά. Μην ρωτάτε πως συνάπτονται αυτές οι συνεργασίες. Είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που ξεκινά με τον καθορισμό των απαραίτητων προσόντων. Εάν τα έχεις όλο και κάτι θα προκύψει. Σε κάθε περίπτωση, αφού  προσφέρεις έργο και έχεις το δικαίωμα της υπογραφής να μην υπογράψεις και μία αμειβόμενη συμμετοχή για τον εαυτό σου. Όχι μεγάλα ποσά. Ας πούμε ότι κάθε φορά αντιστοιχούν στις βενζίνες μιας χρονιάς. Για να μην προκαλείται και το δημόσιο αίσθημα ορίζει τον εαυτό του  ως συνεργάτη ερευνητή σε προγράμματα που λίγοι εκτός ΙΤΥΕ γνωρίζουν όπως το «VITRO». Είπαμε όμως είναι ολιγαρκής, αμοιβή μόνο 8.357 ευρώ για ένα χρόνο (ΑΔΑ: Β43246941Δ-Λ30). Τώρα αν συμμετέχει και σε άλλα προγράμματα «δεν ξέρουμε».

Βέβαια αυτά είναι ψιχία. Οι «συνεργάτες όμως; Να τους δούμε κατά σειρά π.χ. στο πρόγραμμα ΣΤΗΡΙΖΩ (Έργο υποστήριξης σχολείων, και εκπαιδευτικών και μαθητών για το Ψηφιακό Σχολείο):

1). Λούβρης Αριστείδης: 8.441 ευρώ

2). Μεστούση Ευγενία: 20.910 ευρώ

3). Μπεκιάρης Ηλίας: 20.910 ευρώ

4). Σταθακόπουλος Γεώργιος: 10.787 ευρώ

5). Χαραλαμποπούλου Ευσταθία: 22.660 ευρώ

Πως είπατε; Αν  είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί; Για να είμαστε ειλικρινείς δεν το γνωρίζουμε και θα μας ήταν χρήσιμο αμ κάποιος το γνωρίζει να μας στείλει μήνυμα. Έχουμε και άλλες περιπτώσεις  προγραμμάτων που συνεργάτες προσφέρουν έργο με τον ίδιο «αφιλοκερδή» τρόπο. Όλα έχουν συνήθως περίεργο όνομα, ας πούμε «ΜΕΔΟΥΣΑ».

Ολοκληρώνοντας το παρόν σημείωμα (θα επανέλθουμε με νεώτερα στοιχεία) θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι η οργάνωση του Διόφαντος είναι καταπληκτική και οδηγεί σε οικονομίες κλίμακος. Φανταστείτε ότι έχει τις αποθήκες (16.500 τετραγωνικά μέτρα παρακαλώ)  χαρτιού και σχολικών βιβλίων στην Αττική και τον υπεύθυνο διαχείρισής της στην Πάτρα. Έτσι για να μην προσθέσει εργασία σε κάποιο άσχετο υπάλληλο που η διοίκηση του Διόφαντος δεν εμπιστεύεται (αν ναι θα του έδινε και του ανέθετε και τα αντίστοιχα καθήκοντα) μετακίνησε την υπεύθυνο της αποθήκης (κ. Ι. Δευτεραίου) από τη Πάτρα στην Αττική για το διάστημα 20-7-2012 έως 5-9-2012. Από πού πληρώθηκαν τα εκτός έδρας της κυρίας; Σύμφωνα με την απόφαση μετακίνησης της (ΑΔΑ:Β43346941Δ-Χ2Μ) από το κονδύλι των σχολικών βιβλίων.

Εσείς μην απελπίζεστε, όλο και κάποια νέα περικοπή θα υπάρξει. Δεν είσαστε δα και υπάλληλοι της βουλής……..

……………………………………

ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ & Συνδικαλιστικές Κρατήσεις

«Εδώ ο κόσμος χάνεται και οι συνδικαλιστές «χτενίζονται» με ξένα κόλυβα»

 

Η κρίση έχει φέρει τα πάνω – κάτω αλλά οι συνδικαλιστές το βιολί τους. Βλέποντας τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια τους επιχειρούν να εξασφαλίσουν τα πολυτελή ταξιδάκια τους και όχι μόνο. Οι εκπαιδευτικοί τους έχουν πλέον γράψει στα αρχ……..τους  βλέποντας ότι αυτοί δεινοπαθούν για να βολεύονται τα μειράκια του συνδικαλισμού απαξιώνοντας τελείως τα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά οι πουροί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι  όλο και κάτι σκαρφίζονται για να μαζεύουν τις συνδρομές άκοπα.

Την πρωτοβουλία να επαναφέρει  το σύστημα παρακράτησης των συνδικαλιστικών εισφορών από τους εκπαιδευτικούς ανέλαβε ο Διευθυντής Δ.Ε. Ευρυτανίας Α. Κασκαμπάς. Σύμφωνα με το esos.gr με έγγραφό του ο κ. Διευθυντής «καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στη Διεύθυνση  και που επιθυμούν να τους γίνονται οι εν λόγω κρατήσεις, όπως ενημερώσουν άμεσα το πρωτοβάθμιο σωματείο προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη και έγκαιρη εφαρμογή όλων των ανωτέρω. Οι εκπαιδευτικοί που δε θα κάνουν δήλωση, δε θα τους γίνει καμία κράτηση μέσω της μισθοδοσίας». Επικαλείται μάλιστα τις διατάξεις του εδαφ. 1 της παρ. 9 του νόμου 2303/1995 (ΦΕΚ 80Α’/5-5-1995) και την Υ.Α. 2/77200/0022/25.10.1999 (ΦΕΚ 1989Β’/8-11-1999) που το προβλέπουν. Βέβαια ο κ. Διευθυντής δεν μπαίνει καν στο κόπο να εξηγήσει ποιος καθορίζει το ύψος της συνδικαλιστικής εισφοράς , η ΕΛΜΕ, η ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ ή ο ίδιος σαν υπηρεσία αφού αυτός θα δώσει τελικά την εντολή παρακράτησης της από το μισθό όσων συναινέσουν. Δεν απαντά επίσης στο ερώτημα με ποια διαδικασία  θα αποδοθεί η μερίδα του λέοντος από τις εισφορές των απλών εκπαιδευτικών στην ΟΛΜΕ.

Γιατί ας μην ξεχνάει κανένας εκπαιδευτικός ότι  η ΟΛΜΕ στο προτελευταίο συνέδριο της (στο Νοβοτέλ) με εισήγηση των «Αριστερών Παρεμβάσεων» και στήριξη από τους μηχανισμούς των κορυφαίων (τρομάρα τους) συνδικαλιστών, όλων των παρατάξεων, αποφάσισε την αύξηση  της εισφοράς των ΕΛΜΕ στο 90% των εσόδων τους (18 ευρώ για κάθε μέλος της ΕΛΜΕ πηγαίνει στην ΟΛΜΕ. Βλέπετε τα ταξιδάκια εσωτερικού και εξωτερικού είναι πολλά και πρέπει να καλυφθούν, όπως και οι «εκδρομικές» εκδηλώσεις τους σε διάφορες πόλεις.

……………………………………

ΟΛΜΕ – Το «Ξύπνημα»

Είναι πραγματικό το «ΞΥΠΝΗΜΑ» της ηγεσίας της ΟΛΜΕ ή ……

 

Επιτέλους η ΟΛΜΕ φαίνεται ότι «ΞΥΠΝΗΣΕ», έστω και αν είναι αργά. Έτσι είναι οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αφήνουν πρώτα την «Εξουσία» να κάνει τα δικά της και μετά έρχονται με επαναστατική διάθεση να «αντισταθούν».

Με τον τρόπο αυτό και την πίττα ολόκληρη έχουν και το σκύλο χορτάτο. Βέβαια οι κ.κ. της ΟΛΜΕ δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι  η μοίρα τους είναι πλέον προδιαγραμμένη, όπως ακριβώς και όλης της συνδικαλιστικής συντεχνίας στη Ελλάδα του σήμερα.   

Και για να εξηγούμαστε. Ξύπνησε από το λήθαργο της η ηγεσία (το  «η» μικρό, όπως και το συνδικαλιστικό της ανάστημα) και άρχισε να «κραυγάζει»  για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και κατά παντός κατά την άποψή της υπευθύνου που εμπλέκεται σ’ αυτές. Λες και ήρθε από άλλο πλανήτη, δεν γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις, είδε φώς, μπήκε και ξαφνικά «ξύπνησε από το όνειρο».

Χαρακτηριστικό, της νοοτροπίας που διακατέχει όλα, ναι επιτέλους πρέπει να ειπωθεί, όλα τα μέλη της ηγεσίας της είναι το ερώτημα που απευθύνει με ανακοίνωσή της (παρατείθεται ολόκληρη στο τέλος αυτού του άρθρου) προς το πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων κ. Παρασκευά Γιαλούρη με αφορμή το γεγονός του ορισμού του στην 10μελή επιτροπή καθορισμού των κριτηρίων αξιολόγησης των εκπαιδευτικών: «Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην χειραγώγηση, την μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των συναδέλφων τους; Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να αποτελέσουν το φορέα των απολύσεων των συναδέλφων τους;».

Ένας λογικός εκπαιδευτικός δεν θα κρίνει τον κ. Γιαλούρη. «Άξιος» άνθρωπος  δραστηριοποιείται σήμερα σε περίπου 10 θέσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι τα «προλαβαίνει» όλα. Το πώς ας το κρίνει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που του τις έχει αναθέσει. Ίσως βέβαια δεν έχει κανένα άλλο ικανό στέλεχος. Είναι κι’ αυτό είναι μια απάντηση, καθόλα σεβαστή.

Τα ερωτήματα όμως για την ηγεσία της ΟΛΜΕ είναι αμείλικτα. Δεν θα πάμε βέβαια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις  της, αυτές θεωρούνται πλέον ως «επαναστατικό μασάζ» για την διατήρηση του αγωνιστικού συνδικαλιστικού προφίλ των μελών της, συμμετέχουν δε σ’ αυτές οι ίδιοι και ένας μικρός αριθμός συνδικαλιστικών στελεχών της εκπαίδευσης που συγκροτούν μάλιστα αλυσίδα στην προμετωπίδα των εκδηλώσεων (συγκεντρώσεις και πορείες) προκειμένου να τους πάρει το τηλεοπτικό πλάνο. Όσο για την συμμετοχή των απλών  εκπαιδευτικών σε αυτές τις εκδηλώσεις; Όλοι οι απλοί εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι ακόμη και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις υπερβάλλουν.

Θα μπορούσε όμως κάποιος να ρωτήσει την ηγεσία της ΟΛΜΕ τα εξής:

α. Που ήταν και τι έκαναν όταν ο πολύς κ. Ρέππας υπουργός τότε της Κυβέρνησης Παπαδήμου και η Αννούλα του χιονιά, συγνώμη η κ. Διαμαντοπούλου εξέδωσαν τις περίφημες εγκυκλίους με τις οποίες κανείς εκπαιδευτικός δεν πήρε το βαθμό Α΄ και τα ανάλογα μισθολογικά κλιμάκια χάνοντας με τον τρόπο αυτό εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ από το εισόδημα του;

β. Που ήταν και τι έκαναν όταν ο πολύς κ. Ρέππας αντί να εκδώσει τα προβλεπόμενα από το νόμο 4024/11 Προεδρικά Διατάγματα τα άφησε στη λήθη του χρόνου (έπρεπε να είχαν εκδοθεί έως το Μάιο του 2012) με αποτέλεσμα χιλιάδες εκπαιδευτικοί να παραμένουν καθηλωμένοι στο Β΄ βαθμό και στα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια.

γ. Που ήταν και τι έκαναν όταν χιλιάδες εκπαιδευτικοί βγήκαν το καλοκαίρι στη σύνταξη χωρίς να προαχθούν στον Α΄  βαθμό χάνοντας από την σύνταξη τους για τον λόγο αυτό 300 έως 700 ευρώ ο καθένας σε μηνιαία βάση.

δ. Που είναι και τι κάνουν για την απόφαση της Κυβέρνησης  να μην δοθεί καμία προαγωγή, βαθμολογική και μισθολογική στους εκπαιδευτικούς έως το τέλος του 2013. Και μην πουν ότι δεν γνωρίζουν γιατί όλη η ΑΔΕΔΥ είναι γνώστης αυτής της απόφασης, η οποία δεν έχει πάρει επίσημο χαρακτήρα, αλλά θα εφαρμοσθεί δια της καθυστέρησης  υλοποίησης των όσων ορίζει ο νόμος 4024/11. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: «Μήπως οι λεονταρισμοί της ΟΛΜΕ (βλέπε την ανακοίνωσή της) στοχεύουν σ’ αυτό ακριβώς το στόχο;». Εκτός βέβαια αν τα μέλη της ηγεσίας της δεν κατανοούν τις βασικές αρχές εξάσκησης της εφαρμοσμένης πολιτικής στους δημοσίους υπαλλήλους.

Από την άλλη, η ηγεσία της ΟΛΜΕ, ζητά την συμπαράσταση του Υπουργείου θα θέματα που την «καίνε». Συγκεκριμένα με ανακοίνωση της ζήτησε  από τους εκπαιδευτικούς του λεκανοπεδίου Αττικής που έχουν Πτυχίο Νομικής, προηγούμενη εμπειρία σε θέματα εργατικού και διοικητικού δικαίου και γνώση των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων του δημοσίου να εκδηλώσουν ενδιαφέρουν προκειμένου να αποσπασθούν σε αυτήν (η προθεσμία ήταν έως τις 26-10-2012). Διατύπωνε μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση της το εξής αμίμητο «Τo Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προς το Υπ. Παιδείας για απόσπαση εκπαιδευτικού- νομικού στην ΟΛΜΕ, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες της Ομοσπονδίας σε νομική στήριξη». Με άλλα λόγια, δηλώστε εσείς την επιθυμία σας και η απόφαση του υπουργού είναι στο «τσεπάκι μας».

Θα πει κάποιος απλά σκεπτόμενος «γιατί να μην το κάνει η ΟΛΜΕ αυτό αφού μπορεί», έτσι εξοικονομεί και χρήματα και έχει ένα Νομικό δίπλα της σε άμεση βοήθεια προς τα μέλη της. Σωστό, αλλά….το ερώτημα είναι γιατί όλες οι άλλες ομοσπονδίες εργαζομένων στο δημόσιο διαθέτουν πολύπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες δικηγόρους που πέραν των άλλων κουβαλούν και το νομικό τους κύρος; Όσο για την εξοικονόμηση πόρων ας κόψουν οι κ.κ. της ΟΛΜΕ ορισμένα από τα δωρεάν πολυήμερα ταξιδάκια τους στο εσωτερικό της χώρας (για το εξωτερικό δεν γνωρίζουμε αν πραγματοποιούν). Ως γνωστό το 90% περίπου των συνδρομών στις ΕΛΜΕ πηγαίνει στα ταμεία της ΟΛΜΕ για την κάλυψη των αναγκών της (ταξιδάκια των μελών της, κλπ.)

Οι κ.κ. της ΟΛΜΕ θα πρέπει αν αντιληφθούν επιτέλους ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν από δώ κι εμπρός τη συνδικαλιστική δύναμη που τους δίνουν οι 80.000 εκπαιδευτικοί της Β/θμιας Εκπ/σης και το συνδικαλιστικό τους κύρος ή όσο τους απέμεινε τέλος πάντων, για την προστασία και προαγωγή των συμφερόντων των μελών της Ομοσπονδίας. Σε κάθε περίπτωση ας εντρυφήσουν πλέον στο «Ο καιρός ήγγικεν» και να σταματήσουν να «διαβουλεύονται» μεταξύ τους.

Ο καιρός των «φροντιστηρίων», της γραμματείας των ειδικών σχολείων, των παρεμβάσεων για την επιλογή ή την απόρριψη διευθυντών, των πρώτη μούρη παρελάσεων σε εθνικούς επετείους, των μελετών ΚΕΜΕΤΕ, των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κλπ., όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι στην απλή καθαρεύουσα εξέλιπε. Όποιος κατάλαβε …. κατάλαβε.

Σε κάθε περίπτωση οι απλοί εκπαιδευτικοί παραμένουν πάντα ίδιοι, οι συνδικαλιστές αλλάζουν… Έτσι δεν είναι Άγγελε μου…. Μην παραπονεθεί κανένας αν κάποια αυγή ανοίγοντας τις πόρτες βρεθεί σε «Χρυσούς Μαυροντιμένους»…Τότε θα είναι αργά πλέον για να πει ακόμη και το «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα»…

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ διαπιστώνει ότι η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ.) με την ανακοίνωσή της 157/30-9-12 για την αξιολόγηση, ουσιαστικά συμμαχεί με το Υπ. Παιδείας στα σχέδιά του για την εξόντωση των εκπαιδευτικών.

Κάνει ότι δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει με νόμο (ν. 4024/11) το πλαίσιο της αξιολόγησης και έχει ήδη συνδέσει την αξιολόγηση με τη μισθολογική εξέλιξη και με το ποσοστό βαθμολογικής εξέλιξης.

Κάνει ότι δεν γνωρspan style=»font-size:10pt;font-family:UB-Souvenir;»ίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τις προθέσεις Κυβέρνησης- Τρόικας να χρησιμοποιηθεί η αξιολόγηση ως εργαλείο για τις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα ή την εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο.

Κάνει πως δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τις προθέσεις του Υπουργείου να συνδεθεί η αξιολόγηση με την επίδοση των μαθητών.

Κάνει πως δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τη θέση του οργανωμένου κλάδου για την απόρριψη της αξιολόγησης – χειραγώγησης που προωθείται και συμμετέχει στους «διαλόγους» και στις Επιτροπές (δια του Προέδρου της) του Υπουργείου.

Είναι πλέον σαφές πως δεν συζητά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας διαδικασίες για το πώς θα βελτιωθεί το δημόσιο σχολείο. Του δημόσιου σχολείου που με την πολιτική τους, κυβέρνηση και τρόικα επιχειρούν να το διαλύσουν: δραματική και συνεχής μείωση δαπανών, συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών μαθητές χωρίς βιβλία, κατάργηση βιβλιοθηκών, κατάργηση ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ κ.λπ.

Από την άλλη μεριά, η λεγόμενη αξιολόγηση ή αυτοαξιολόγηση των σχολείων θα οδηγήσουν στην κατηγοριοποίηση και τελικά στο κλείσιμο αρκετών από αυτά. Τόσο η κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης τροϊκανής πολιτικής, όσο και η διεθνής εμπειρία όπου εφαρμόστηκε εκεί οδηγούν.

Ως συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αντισταθούμε για να μην περάσει η αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, που φέρνει την υποταγή, τη διάσπαση του κλάδου, τη μισθολογική καθήλωση, την άρση της μονιμότητας και τις απολύσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του κλάδου μας.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι κατανοητό και στους πλέον δύσπιστους πως η αξιολόγηση θα είναι το κύριο εργαλείο για τις απολύσεις, την χειραγώγηση τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό όλοι οι παράγοντες και τα στελέχη της εκπαίδευσης καλούνται σήμερα να αποφασίσουν με ποιόν είναι. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην χειραγώγηση, την μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των συναδέλφων τους; Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να αποτελέσουν το φορέα των απολύσεων των συναδέλφων τους; Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Γι’ αυτό και το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει ήδη κάνει έκκληση σε όλους τους Σχολικούς Συμβούλους, σε όλους τους Διευθυντές σχολείων, σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης να πάρουν σαφή θέση ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων των εκπαιδευτικών. Κανείς εκπαιδευτικός αξιολογητής. Κανείς εκπαιδευτικός συνεργός στις απολύσεις. Δεν έχει θέση στον κλάδο όποιος συνεργήσει σε απολύσεις. Πρέπει να διαλέξουν όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης με ποιόν είναι: με το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό ή με την τρόικα και την πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου;

Καλούμε την Π.Ε.Σ.Σ. να σταθεί δίπλα στον κλάδο των εκπαιδευτικών, σύμμαχός του και όχι σύμμαχος των διωκτών του για να μην περάσει η πολιτική Κυβέρνησης – Τρόικας.

……………………………………………………..

Συγχωνεύσεις Σχολικών Μονάδων σε Χαϊδάρι – Ίλιο – Αιγάλεω και Αγ. Ανάργυροι – Καματερό

 

    Το Περιστέρι που πέρυσι είχε πληγεί από τις συγχωνεύσεις σχολείων της Β/θμιας εκπ/σης γλύτωσε, όχι όμως και οι δήμοι Χαϊδαρίου, Ιλίου, Αιγάλεω και Αγ. Αναργύρων – Καματερού.

Σύμφωνα με ηλεκτρονικό έγγραφο που ο Δ/ντής Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας απέστειλε στον Περιφερειακό Δ/ντή κ. Κουμέντο προτείνεται η συγχώνευση σχολικών μονάδων στους δήμους που αναφέρθηκαν. Ειδικότερα:

α. Το 3ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου συγχωνεύεται με 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου  με στέγαση στο κτίριο του 3ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου.

β. Το 8ο Γυμνάσιο Ιλίου συγχωνεύεται με 7ο Γυμνάσιο Ιλίου με στέγαση στο κτίριο του 3ου ΓΕΛ Ιλίου.

γ.  Το 4ο ΓΕΛ Ιλίου συγχωνεύεται με 3ο ΓΕΛ Ιλίου με στέγαση στο κτίριο του 4ου ΓΕΛ Ιλίου.

δ. Η ΕΠΑΣ Χαϊδαρίου συγχωνεύεται με την ΕΠΑΣ Αιγάλεω με στέγαση στο κτίριο της ΕΠΑΣ Αιγάλεω.

ε. 2ο ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων συγχωνεύεται με 1ο ΕΠΑΛ Καματερού με στέγαση στο κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ Καματερού.

   Οι προτάσεις αυτές υποβλήθηκαν και στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων προκειμένου να γνωμοδοτήσουν θετικά ή αρνητικά. Η τελική εισήγηση προς το Υπουργείο Παιδείας, για τις συγχωνεύσεις των σχολείων, θα γίνει, μέχρι 16-11-2012, από τον Περιφερειάρχη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ι. Κουμέντο που θα λάβει υπόψη του την εισήγηση του κ. Γ. Ζαφειρακίδη και τις γνωμοδοτήσεις των δήμων.

Ήδη ο Δήμος Ιλίου αντέδρασε και με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του  στις 25-10-2012 γνωμοδότησε αρνητικά για την συγχώνευση – κατάργηση του 8ου Γυμνασίου παρότι αυτό λειτουργεί σε ιδιωτικό ενοικιαζόμενο κτίριο. Επικαλείται μάλιστα ότι είναι το μοναδικό Γυμνάσιο της περιοχής του και ότι έχει προγραμματισθεί η ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου σε οικόπεδο γειτονικό με το 3ο ΓΕΛ Ιλίου με χρηματοδότηση μάλιστα από ίδιους πόρους του δήμου.

Οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολείων θα ισχύσουν από το επόμενο σχολικό έτος (2013-14) εφόσον εγκριθούν από το Υπουργείο Παιδείας.

Σε ότι αφορά τις ΕΠΑΣ  η συγχώνευση τους αποτελεί στην πράξη το πρώτο στάδιο αφού πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι η λειτουργία μόνο μίας ΕΠΑΣ ανά εκπαιδευτική περιφέρεια.

…………………………………………….

Διημερίδα 16-17/3/2012  Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. σε ΤΕΙ Πειραιά

Άλλη μία άδοξη προσπάθεια του Προέδρου της MKO  «Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.»  καταρρέει.

 

Όπως έγινε γνωστό η Διημερίδα 16-17/3/2012 «Βασικές  Δεξιότητες και Γνώσεις για τις Ερευνητικές Εργασίες» της ΜΚΟ  Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. που επρόκειτο να διεξαχθεί στο  ΤΕΙ Πειραιά αναβάλλεται επ’ αορίστω. Την ανακοίνωση της αναβολής κάνει προσωπικά ο πρόεδρος της συνταξιούχος εκπαιδευτικός  κ. Κώστας Ανδριανοπουλίτης με τηλεφωνική επικοινωνία με όλους όσους θα συμμετείχαν ως εισηγητές, οργανωτές ή μέλη της επιστημονικής επιτροπής. Βέβαια προς το παρόν δεν έχει σταλεί στα σχολεία καμία ανακοίνωση για το θέμα αυτό, ούτε έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ.

Εκπαιδευτικοί, γνώστες των πραγμάτων, θεωρούν ότι η επ’ αόριστο αναβολή της διημερίδας αυτής  από την Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. είναι στην πράξη οριστική ματαίωση της και επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων, αφού απεχώρησαν από αυτή οι συμμετέχοντες σχολικοί σύμβουλοι καταγγέλλοντας ουσιαστικά τον Πρόεδρο της για «εξαπάτηση» τους σε ότι αφορά την επί χρηματική καταβολή συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι για τους ίδιους λόγους ματαιώθηκε την άνοιξη του 2012 και άλλη διημερίδα της ίδια ΜΚΟ που επρόκειτο να διεξαχθεί με το ίδιο θέμα στις εγκαταστάσεις του 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών στην οδό Αχιλλέως 35-37 στο Μεταξουργείο.

……………………………………………………………

Τεχνολογικό Λύκειο – ΕΠΑΣ γράψατε 1

 

«Καταργούνται οι ΕΠΑΣ από το 2013»

  

Το υπουργείο Παιδείας με κατεπείγον έγγραφο του προς όλες τις Περιφερειακές Δ/νσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας ζητά  να του αποστείλουν άμεσα στοιχεία για τις ΕΠΑΣ που λειτουργούν στην περιοχή ευθύνη τους.

Ειδικότερα ζητούνται στοιχεία για τις ειδικότητες που λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΣ, τον αριθμό των τμημάτων τους, τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και τμήμα, τα στοιχεία (ειδικότητα και αριθμός) των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σ’ αυτές και  σαν κερασάκι στην τούρτα των αριθμό των παρακολουθούντων μαθητών. Δεν έγινε όμως γνωστό πως θα παρακαμφθεί ο «σκόπελος» του χαρακτηρισμού της φοίτησης των μαθητών που γίνεται στο τέλος των διδακτικών εξαμήνων, ώστε να καθορισθεί ο αριθμός των παρακολουθούντων ανά τάξη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν  προκειμένου να συνταχθεί σχέδιο συγχώνευσης τους για το σχολ. έτος 2013-2014. Κατά τις ίδιες πληροφορίες σε κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια οι υπάρχουσες σήμερα ΕΠΑΣ θα συγχωνευτούν σε μία και μοναδική ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό μαθητών που θα προκύψει.  Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Παιδείας θα πετύχει οικονομίες κλίμακας και ταυτόχρονα θα περιορίσει τον αριθμό των εκπαιδευτικών που σήμερα υπηρετούν στη Β/θμια Επαγγελματική Εκπαίδευση. Είναι εξάλλου γνωστή η «αντιπάθεια» των στελεχών της Δ/νσης Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης του υπουργείου για την επαγγελματική εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς της.

Οι ΕΠΑΣ «τέρατα» (450 μαθητές και άνω), που θα δημιουργηθούν με αυτό τον τρόπο, σε δεύτερο στάδιο θα καταργηθούν και στη θέση τους θα ιδρυθούν Τεχνολογικά Λύκεια που όμως σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θα λειτουργούν αποκλειστικά σε απογευματινό ωράριο.

Η εξειδίκευση των μαθητών σε επαγγελματικές ειδικότητες, όπως είναι αυτές που σήμερα λειτουργούν στις ΕΠΑΣ, θα γίνεται στα ΙΕΚ στα οποία θα υποχρεώνονται στην πράξει να φοιτήσουν. Με το σχέδιο αυτό το υπουργείο Παιδείας θα πετύχει τους εξής στόχους του «Μνημονίου»:

1). Μείωση των λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

2). Μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών που διδάσκουν  στα σχολεία αυτού του τύπου εκπαίδευσης. Οι πλεονάζοντες ανάλογα με την ειδικότητα τους είτε θα οδηγηθούν με αναγκαστικές μετατάξεις σε άλλα υπουργεία (π.χ. οι «νοσηλευτικής» στο υπουργείο Υγείας), είτε στην απόλυση λόγο κατάργησης των οργανικών τους θέσεων. Εκτιμάται ότι οι κλάδοι που θα πληγούν περισσότερο είναι οι ΠΕ 17, ΤΕ, ΔΕ από τις τεχνικές ειδικότητες και όλοι οι άλλοι από τις υπόλοιπες, εκτός από τους νομικούς και τους οικονομολόγους που έχουν «θέση» και στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο.

3). Μείωση του μισθολογικού κόστους που καταβάλλεται από εθνικούς πόρους. Αυτό θα επιτευχθεί με την αναγκαστική «μετάθεση και τοποθέτηση» εκπαιδευτικών τεχνικών και επαγγελματικών ειδικοτήτων στα ΙΕΚ  που όπως είναι γνωστό χρηματοδοτούνται από κονδύλια των Κοινωνικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της δράσης «Δια Βίου Μάθηση». Μια παρενέργεια  τη υποχρεωτικής τοποθέτησης των εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ είναι η αύξηση του υποχρεωτικού διδακτικού τους ωραρίου στις 21 ώρες, αφού σε αυτά δεν ισχύει καμία μείωση ωραρίου.

4). Μείωση έως μηδενισμό του κόστους προμήθειας και διανομής εκπαιδευτικών βιβλίων ειδικότητας. Το υπουργείο Παιδείας θα σταματήσει να δαπανά κονδύλια για την προμήθεια εκπαιδευτικών βιβλίων ειδικότητας αφού δεν υπάρχει θεσμοθετημένη υποχρέωσή του για δωρεάν διανομή τους στους σπουδαστές των ΙΕΚ.

5). Αύξηση πόρων για την λειτουργία των ΙΕΚ. Όλοι όσοι σήμερα (και στο μέλλον)  φοιτούν στα ΙΕΚ  πληρώνουν «παράβολο» εγγραφής και φοίτησης. Με τον τρόπο αυτό εισάγεται, μετά από 60 χρόνια περίπου, πάλι ο θεσμός των διδάκτρων στη δημόσια Β/θμια εκπαίδευση.

6). Απεμπλοκή του υπουργείου Παιδείας από τις καθορισμένες και αρκετά αξιόπιστες διαδικασίες επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, αφού η επιλογή Δ/ντών ΙΕΚ γίνεται με «συνέντευξη» και μόνο.

7). Απεμπλοκή της Δ/νσης Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης του υπουργείου από τα ΣΕΚ τα οποία στο τελικό στάδιο της «μεταρρύθμισης» θα περάσουν στην αρμοδιότητα της «Δια βίου Μάθησης», απαλλάσσοντας ταυτόχρονα το υπουργείο από τη χρηματοδότηση τους (προβλέπεται αυτή να γίνεται είτε από της Ε.Ε., είτε από χορηγούς).

Επίσημα στο Υπουργείο Παιδείας δηλώνουν ότι δεν ασχολούνται με θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ότι είναι αφοσιωμένοι στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα(και κατ’ αναλογία το υπουργείο) να οριστικοποιηθούν και εγκριθούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ανεπίσημα όμως υπάρχει ένας οργασμός συσκέψεων  για το θέμα και ιδιαίτερα για το νέο Τεχνολογικό Λύκειο. Οι υποστηρικτές του, ειδικοί και μη, πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις προβάλλοντας το εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Προεξάρχοντες σ’ αυτές τις πιέσεις είναι  όλα τα στελέχη εντός και εκτός υπουργείου που ασχολήθηκαν επισταμένως ως συντάκτες ή κομιστές προτάσεων επί Αννούλας Διαμαντοπούλου της επονομαζόμενης και εκσυγχρονίστριας (τρομάρα  της). Ιδιαίτερα μάλιστα εντύπωση έχει προκαλέσει η εμμονή με το νέο Τεχνολογικό Λύκειο και η επιμονή για την καθιέρωσή του, του «Προέδρου» της Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. και «εκπαιδευτικού ερευνητή» κ. Κώστα Ανδρανοπουλίτη που αναρωτιούνται μάλιστα από πού και με ποια πολιτική υποστήριξη αντλεί την «νομιμοποίηση» να πιέζει τηλεφωνικά και δια της φυσικής του παρουσίας τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου για την εξέλιξη του σχεδίου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις «εντός των τειχών» εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος «εξαργυρώνει» τη διαχρονική «συμπαράστασή» του προς στελέχη που σήμερα «ελέω εσωτερικής τρόικας» κατοικοεδρεύουν στον 1ο και στον 3ο όροφο της Ανδρέα Παπανδρέου 37 του προσωρινού ειδικού γραμματέα συμπεριλαμβανόμενου και μάλιστα στελεχών που λόγο ψυχολογικής κόπωσης έχουν να μπουν σε αίθουσα διδασκαλίας περισσότερο από 15 χρόνια..

Κει παρεμπιπτόντως  ο κ. Σωτήρης Γκλαβάς, ως «πεφωτισμένος» συνταξιούχος εκπαιδευτικός έλυσε το πρόβλημα της μελλοντικής αποκατάστασής του μετά την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Α/θνιας & Β/θμιας Εκπ/σης την 31 -12-2012. Καπάρωσε από τώρα τη θέση του «προέδρου»  του ΙΕΠ (πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) στο Ινστιτούτο Διόφαντος (αυτή την περίοδο ελέγχεται από το ΣΔΟΕ) προκειμένου να συνεχίσει το εκσυγχρονιστικό του έργο (νέα αναλυτικά προγράμματα, Συγγραφή νέων βιβλίων, Εξοπλισμός ειδικών σχολείων, κλπ.). Οι πληροφορίες ότι θα πάρει μαζί του και τον επίσης συνταξιούχο πλέον πρώην Δ/ντή Ειδικής Αγωγής του υπουργείου  ελέγχονται ως ανακριβείς…..

………………………………………………

Ε.Ε.Τ.Ε.Κ – Ο ένας μετά τον άλλον αποσύρονται οι σχολικοί σύμβουλοι από τα «σεμινάρια» της

Την κάνουν με μικρά πηδηματάκια οι σχολικοί σύμβουλοι από την Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

 

Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι σχολικοί σύμβουλοι που αποχωρούν από τις «εκπαιδευτικές» δραστηριότητες της ΜΚΟ  Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. του κ. Κωνστ. Ανδριανοπουλίτη.  Η τελευταία που προς το παρόν  έκλεισε την πόρτα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχολική σύμβουλος κ. Παπαδοπούλου.  Με επιστολή της (σ.σ. υπάρχει στη διάθεση μας και απόσπασμα της παρατίθεται στο παρόν σημείωμα) που απευθύνεται στον κ. Ανδριανοπουλίτη και κοινοποιείται στο γραφείο σχολικών συμβούλων  «ουσιαστικά τον κατηγορεί» για παραπλάνηση προκειμένου να  αποσπάσει την συναίνεση της σε ότι αφορά την συμμετοχή  της στην επιστημονική επιτροπή του «σεμιναρίου» που ΜΚΟ διοργανώνει τον Νοέμβριο στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πειραιά. Εστιάζει μάλιστα στο ότι δεν την ενημέρωσε για το υποχρεωτικό παράβολο των 80 ευρώ που πρέπει να καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να συμμετάσχουν στο «σεμινάριο», όρος που δεν είναι συμβατός με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των σχολικών συμβούλων, καθήκοντα καθαρά παιδαγωγικά και επιστημονικά.

«Θέμα :  Διαγραφή από  Επιστημονική Επιτροπή 

Παρακαλώ όπως με διαγράψετε από την Επιστημονική Επιτροπή του προγράμματος επιμόρφωσης-εξειδίκευσης  για τις .Ε.Ε και την Ε.Θ.Δ που συνδιοργανώνουν το ΤΕΙ Πειραιά και η Ε.Ε.Τ.Ε.Κ., διότι  μου ζητήσατε προφορικά να συμμετέχω ως επιμορφώτρια  στο εν λόγω σεμινάριο και σας απάντησα ότι για λόγους ηθικής τάξης και αρχής, ο σχολικός σύμβουλος δεν συμμετέχει σε σεμινάρια επί πληρωμή  και μάλιστα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία στη χώρα μας  και ως εκ τούτου δεν επιθυμώ να συμμετέχω, με οποιαδήποτε ιδιότητα στο σεμινάριο  διότι έργο του σχολικού συμβούλου είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της ειδικότητας του.  Ίσως από λάθος  αναφέρεται το όνομα  μου  στην επιστημονική επιτροπή. Παρακαλώ  για δικές σας ενέργειες. Αθήνα,  25-10-2012»

Σημείωση: Όπως φαίνεται από την επιστολή της κ. Παπαδοπούλου αλλά και των άλλων σχολικών συμβούλων που «αποχώρησαν» από τις εκδηλώσεις της ΜΚΟ  Ε.Ε.Τ.Ε.Κ., συμπεριλαμβανόμενου του Προϊσταμένου τους κ. Καραγιάννη,  έγινε από αυτούς αντιληπτό, έστω και αργά, ότι χρησιμοποιήθηκαν για να προσδώσουν κύρος σ’ αυτές τις εκδηλώσεις και να παρακάμψουν τα ερωτήματα για το υποχρεωτικό παράβολο συμμετοχής που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό «υπέρ ποιού πάει».

Σε ότι αφορά την αντίδραση των α. Υπουργείου Παιδείας, β. Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Αττικής, γ. ΤΕΙ Πειραιά, δ. Διευθυντή 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών, κλπ. για αυτό το σκάνδαλο μέχρι σήμερα ουδέν, παρότι έχει υπάρχει επίσημο δημόσιο έγγραφο προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σιγά τα λάχανα θα πει κάποιος. Εδώ έχει βουίξει ο τόπος για τις λίστες κι αυτοί τα έβαλαν με τον κομιστή της, όπως στην αρχαιότητα οι βασιλείς αποκεφάλιζαν του «κήρυκες» όταν αυτοί κόμιζαν δυσάρεστα μηνύματα. Όπως λέει κι ο ποιητής «και ξανά προς τη δόξα τραβά…». Όχι βέβαια η πατρίδα, αλλά το «σύστημα» που είναι το μόνο κλειστό επάγγελμα που ούτε η τρόικα δεν θέλει να ανοίξει. Ορέ κατακέφαλο που τους χρειάζεται….

Πως είπατε…; Που είναι οι λαλίστατοι συνδικαλιστές…; ε…περιμένετε λίγο… προς το παρόν ασχολούνται με τις παρελάσεις και τις εκλογές τους… τι φωνάζετε .. θάρθει και η σειρά σας…

………………………………………………………

Ο άτυπος σύμβουλος του υπό προθεσμία κ. Ειδικού Γραμματέα Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας

Όταν είσαι μοναδικός η Πολιτεία οφείλει να «εκμεταλλευτεί» τις ικανότητες σου.

 

Δεν γνωρίζουμε αν συνεχίζεται η παρουσία και δράση του συνταξιούχου πλέον πρώην διευθυντή Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, εκεί στην Ανδρέα Παπανδρέου 37 στο Μαρούσι. Ομολογούμε επίσης ότι δεν γνωρίζουμε αν του είχαν ή του έχουν ζητηθεί τα φώτα του για το πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ  για εξοπλισμό των σχολείων ειδικής αγωγής που κατά πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να υλοποιήσει μέσω ΕΣΠΑ. Μπορεί ο άνθρωπος πράγματι να βρίσκεται στο στάδιο προσαρμογής του στη νέα φάση της ζωής του σαν συνταξιούχος. Σήμερα απλώς θα παρουσιάσουμε τα όσα του καταμαρτυρούν (σ’ αυτόν και στο υπουργείο Παιδείας) τα συνδικαλιστικά σωματεία των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Εμείς δεν λαμβάνουμε θέση για αυτές τις «μαρτυρίες». Ο καθένας ας βγάλει μόνος του τα συμπεράσματα του.

α. «ΣΑΤΕΑ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  13 Σεπτεμβρίου 2012

Ειδική Αγωγή: για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές;

Δεύτερη μέρα σήμερα χωρίς δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές Ειδικής Αγωγής στα σχολεία της χώρας και αποφάσισαμε, μιας και είμαστε άνεργοι, να πάμε στο Υπουργείο Παιδείας για να θυμηθούν ότι υπάρχουμε. Είναι απελπιστική η αποδιοργάνωση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής! Χωρίς Διευθυντή Ειδικής Αγωγής, η προϊσταμένη του τμήματος Α΄ κ. Παναγιωτοπούλου ήταν σε αναρρωτική άδεια, η τμηματάρχης του τμήματος Β΄ κ. Τριανταφύλλου έχει πάρει απόσπαση στη Βουλή, και φυσικάκανένας αρμόδιος δεν υπήρχε για να μας απαντήσει για τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής. Υπήρχαν όμως κάποιοι «καλοθελητές» διοικητικοί υπάλληλοι με προτάσεις του τύπου «έτσι είναι το πλαίσιο στην Ελλάδα, να μεταναστεύσετε» όπως και ένα «φάντασμα» που περιπλανιόταν: ο συνταξιούχος ΠΡΩΗΝ Διευθυντής Ειδικής Αγωγής κ.Αλεβίζος, που αντι να κάτσει σπίτι του ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, για άλλη μια φορά επεμβαίνει στα πράγματα της Ειδικής Αγωγής με τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια. Καθαρά και ξάστερα, ζητάμε να απομακρυνθεί άμεσα από το Υπουργείο!»

β. «Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΑΕ-ΣΑΤΕΑ: «Οι μισές αλήθειες του Υπουργού για την Ειδική Αγωγή»

Μετά την άκρως επιτυχημένη και ουσιώδη παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής προ ημερών και την επακόλουθη διαμαρτυρία γονέων μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ο υπουργός έμαθε πως στις αρμοδιότητές του εμπίπτει και η Ειδική Αγωγή, αφού μέχρι τότε η στάση του πρόδιδε άγνοια ή αδιαφορία. Φρόντισε άμεσα να καλύψει τη χηρεύουσα θέση του Διευθυντή Ειδικής Αγωγής, δίνοντας το χρίσμα στον κύριο Λολίτσα. Για να μην αοριστολογούμε, αναφέρουμε πως στη διάρκεια που υπήρχε το κενό στη θέση του Διευθυντή συνταξιοδοτήσεως ένεκα, ο κύριος Αλεβίζος συνέχιζε να δίνει οδηγίες σε ΠΥΣΠΕ, παρότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα! Τι κάνει ένας συνταξιούχος για να σκοτώνει τα πρωινά του Πρώτη σημαντική επιτυχία της διαμαρτυρίας, λοιπόν.»

………………………………………………………………

Αποχώρησαν οι Σχολικοί  Σύμβουλοι από τα «σεμινάρια» της Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

΄΄Τα ερωτηματικά για τις σχέσεις Υπουργείου & ΜΚΟ Ε.Ε.Τ.Ε.Κ παραμένουν΄΄

Η τακτική της ΜΚΟ «Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.» (Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) να εντάσσει στις ημερίδες και τα σεμινάρια της υψηλόβαθμα στελέχη της Β/θμιας & όχι μόνο εκπαίδευσης προκειμένου να τους δώσει κύρος, διοικητική και επιστημονική βαρύτητα, χωρίς όμως να τους ενημερώνει για όλα τα στοιχεία τους (υποχρεωτική  χρηματική καταβολή των συμμετεχόντων, «αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας», κλπ.) οδήγησε τους σχολικούς συμβούλους με προεξάρχοντα τον προϊστάμενο Ε.Π.Κ. να αποχωρήσουν από τις εκδηλώσεις της, απευθύνοντας μάλιστα  έγγραφα ερωτήματα και επιστολές τόσο στο υπουργείο Παιδείας, όσο και στον Πρόεδρο της ΜΚΟ «Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.» ζητώντας εξηγήσεις και κατηγορώντας τον ουσιαστικά για «εξαπάτηση».

4 Σχολικοί Σύμβουλοι της Α΄ Αθήνας με επιστολή τους απευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας  ζητώντας απαντήσεις για την υπερπροβολή και επίσημη στήριξη της ΜΚΟ «Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.» και την ουσιαστική αδρανοποίηση τους σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης από τις αρμόδιες υπηρεσίας της κεντρικής διοίκησης  σε αντίθεση με τα μέλη της ΜΚΟ. Χαρακτηριστικά και σε ότι αφορά την Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. διατυπώνουν αυτοί (τους αξίζουν συγχαρητήρια για το θάρρος τους και την υπεράσπιση της υπηρεσιακής τους αξιοπρέπειας) το ερώτημα που είναι κοινό σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας Εκπαίδευσης: «Είναι θεμιτό το Υπουργείο και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του να θέτουν υπό την αιγίδα τους μια εκδήλωση, που αναφέρεται σε συγκεκριμένα θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, στην οποία κατατίθενται στους εκπαιδευτικούς μόνον οι  απόψεις των μελών της συγκεκριμένης Ένωσης;»

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στον γράφοντα, το παίγνιο της Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. συντονίστηκε με τη συνδρομή στελεχών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Αττικής. Όπως μας καταγγέλθηκε, στέλεχος αυτής της Δ/νσης ονόματι «Καρζής, Κυριαζής, ή κάπως έτσι,  με ηλεκτρονικό  έγγραφό του (email) κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς της επαγγελματικής εκπαίδευσης της Α΄Αθήνας να συμμετάσχουν μαζικά στην ημερίδα της Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. που έγινε στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών στις 20-10-2012. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το συγκεκριμένο στέλεχος ενήργησε αυτοβούλως, πιθανόν λόγο της μεγάλης εκτίμησης που θα τρέφει προς τον κ. Ανδριανοπουλίτη, ή κατ’ εντολή του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης Αττικής. Και στις δύο περιπτώσεις, όπια κι αν ισχύει ο κ. Δ/ντής θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την ειδική μεταχείριση που απολαμβάνει η συγκεκριμένη ΜΚΟ με δωρεάν μάλιστα παραχώρηση μάλιστα δημόσιων εγκαταστάσεων.

Όσο για το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει επιτέλους ο Ειδικός Γραμματέας Α/θμιας & Β/θμιας  Εκπ/σης κ. Γκλαβάς (συνταξιούχος εκπαιδευτικός)  να εξηγήσει του λόγους για τους οποίους έχει αναδείξει τον κ. Ανδριανοπουλίτη (συνταξιούχος εκπαιδευτικός κι αυτός) ισότιμο συνομιλητή του σε υπηρεσιακά εκπαιδευτικά θέματα. Δεν γνωρίζουμε αν είναι ατόπημα του κ. Γκλαβά ή αν είναι σε γνώση του Υπουργού αλλά θα πρέπει να δώσει μία δημόσια απάντηση για σειρά περιστατικών συμμετοχής του κ. Ανδριανοπουλίτη σε συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων, όπως π.χ. «με ποια ιδιότητα συμμετείχε ο κ. Ανδριανοπουλίτης στη σύσκεψη εργασίας στο γραφείο του κ. Γκλαβά με τους υπεύθυνους ΣΕΥΠ, κ.λ.π. που πραγματοποιήθηκε  το πρωί της 23-10-2012;»

Αξίζουν επίσης συγχαρητήρια στον Προϊστάμενο Ε.Π.Κ. σχολικό σύμβουλο Δρ. Στυλιανό Καραγιάννη που με επιστολή του (παρατίθεται αυτούσια στη συνέχεια) προς τον πρόεδρο της Ε.Ε.Τ.Ε.Κ ζητά τη διαγραφή του από την Επιστημονική επιτροπή της διημερίδας που αυτή διοργανώνει επ’ αμοιβή στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ  Πειραιά. Αν και προσεκτικός στις διατυπώσεις του ο κ. Καραγιάννης ουσιαστικά δηλώνει ότι «υφαρπάσθηκε» η συναίνεση του, αφού δεν ενημερώθηκε για την υποχρεωτική καταβολή χρημάτων (80 ευρώ) από τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση συμμετοχής τους.

Ορισμένοι μάλιστα εκπαιδευτικοί διατύπωσαν στον γράφοντα την άποψη ότι η απαίτηση αυτή της Ε.Ε.Τ.Ε.Κ οδηγεί σε φορολογικές παραβάσεις τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για την ΜΚΟ, αφού σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης της δεν αναφέρεται η έκδοση απόδειξης καταβολής του αντιτίμου συμμετοχής στην διημερίδα (σεμινάριο).

 

                                             

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ

ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ  ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

—–

Αν. Τσόχα 15-17

Τ.Κ 11521 Αμπελόκηποι – Αθήνα

Πληροφορίες:

 Τηλ:   2106450254

Fax:   2106450298

e-mail:ss-vthmias@attik.pde.sch.gr

 

Αθήνα,  24-10-2012

            Αριθ. Πρωτ. : 16036

 

 

 

ΠΡΟΣ:

 

 

 

 

 

 

 

 

Ø       κ. Αδριανουπολίτη Κων/νο, Πρόεδρο Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

 

 

 

  

        ΚΟΙΝ.:

 

 

Γραφεία Σχολικών Συμβούλων Αττικής 

Θέμα :  Διαγραφή από  Επιστημονική Επιτροπή  

Παρακαλώ όπως με διαγράψετε από την Επιστημονικήp class=»MsoNormal» style=»text-align:center;»span style=»font-size:10pt;» Επιτροπή του προγράμματος επιμόρφωσης-εξειδίκευσης που συνδιοργανώνουν το ΤΕΙ Πειραιά και η Ε.Ε.Τ.Ε.Κ., διότι ο Προϊστάμενος Ε.Π.Κ. για λόγους ηθικής τάξης και αρχής δεν συμμετέχει ούτε υποστηρίζει επιμορφωτικά προγράμματα στα οποία οι καθημαγμένοι οικονομικά εκπαιδευτικοί καλούνται να πληρώσουν για τη συμμετοχή τους.

Επισημαίνεται ότι όταν μου ζητήθηκε να συμμετάσχω στην Επιστημονική Επιτροπή δεν είχα εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα του εν λόγω προγράμματος.

Αθήνα,  24-10-2012

Ο Προϊστάμενος του τμήματος

Επιστημονικής & Παιδαγωγικής

Καθοδήγησης Δ.Ε. Αττικής

Δρ. Στυλιανός Καραγιάννης

…………………………………………………………..

Υπουργείο Παιδείας – Διαχρονικό σκάνδαλο  τα βιβλία ξένης γλώσσας για την Α/θμια & Β/θμια Εκπαίδευση

 

΄΄Το υπουργείο Παιδείας αποφασίζει την «επιταγή», όμως, την πληρώνουν οι γονείς’’

 

 Σκάνδαλο, διαχρονικό μάλιστα, είναι τα βιβλία της ξένης γλώσσας που διανέμονται στους μαθητές των δημοτικών σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων (ΓΕΛ & ΕΠΑΛ). Παρότι το Σύνταγμα της χώρας  και οι εκτελεστικοί του νόμοι ορίζουν ότι η παιδεία στη χώρα μας παρέχεται δωρεάν το υπουργείο Παιδείας δεν διανέμει βιβλία για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών τα τελευταία 15 περίπου χρόνια. Αντίθετα, έχοντας αποκτήσει τεχνογνωσία από άλλες καταστάσεις, έχει πατεντάρει την εξής «μηχανή». Αυτό επιλέγει τα βιβλία, καθορίζει τις τιμές και υποχρεώνει τους μαθητές να τα αγοράζουν. Για να μην κατηγορηθεί μάλιστα  ότι  επιβάλει στους μαθητές την αγορά ενός συγκεκριμένου βιβλίου, στέλνει στα σχολεία εγκεκριμένο κατάλογο 24 βιβλίων οκτώ (οκτώ) εκδοτών για το Γενικό Λύκειο και αντίστοιχο για τους άλλους τύπους σχολείων. Στον κατάλογο αυτό εκτός από την λίστα βιβλίων αναφέρεται και η τιμή του κάθε ενός, τιμή στην οποία καλούνται οι μαθητές να τα αγοράσουν. Το ποιο βιβλίο, από τον κατάλογο,  θα αγορασθεί κατά πάγια πρακτική το αποφασίζει ο εκπαιδευτικός που κάνει το μάθημα. Η πρακτική αυτή δεν διαφέρει σε τίποτα από  τον τρόπο αγοράς των φαρμάκων από τους ασφαλισμένους. Κι εκεί την τιμή την καθορίζει το αρμόδιο υπουργείο , την συνταγή την γράφει ο ιατρό (κατ’ αναλογία είναι η πρόταση του εκπαιδευτικού) και θέλοντας και μη ο ασφαλισμένος τα αγοράζει. Μόνο που η αγορά των φαρμάκων καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 Ιστορία

Έως το 1983 ο ΟΕΔΒ είχε δικής του έκδοσης βιβλίο ξένης γλώσσας (αγγλικής και γαλλικής γλώσσας) που διένεμε στους μαθητές της Β/θμιας εκπαίδευσης (δεν υπήρχε μάθημα ξένης γλώσσας στο δημοτικό σχολείο). Το έτος αυτό στα πλαίσια της αναδόμησης και «αναβάθμισης» της ποιότητας της εκπαίδευσης καταργήθηκαν τα βιβλία ξένης γλώσσας  έκδοσης του ΟΕΔΒ και για ένα μικρό διάστημα  η διδασκαλία των αντίστοιχων μαθημάτων, μετά από εντολή του υπουργείου Παιδείας γίνονταν με σημειώσεις που μοίραζαν οι εκπαιδευτικοί στους μαθητές. Αυτό επιβλήθηκε από την τότε ηγεσία του υπουργείου εν’ όψη της συγγραφής νέων  σύγχρονων βιβλίων.

Το 1986 παρουσιάστηκαν από τον ΟΕΔΒ τα νέα βιβλία ξένων γλωσσών που είχαν συγγραφεί από ομάδα εκπαιδευτικών και διανεμήθηκαν στους μαθητές. Αμέσως μετά άρχισε η αμφισβήτηση της ποιότητας και παιδαγωγικής τους επάρκειας από τους εν’ ενεργεία εκπαιδευτικούς. Την ίδια εποχή άρχισε η έντονη ανάπτυξη των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών ταυτόχρονα με την ίδρυση εκδοτικών οίκων ξενόγλωσσων βιβλίων ελλήνων όμως συγγραφέων. Σταδιακά η βιομηχανία ξένων γλωσσών (φροντιστήρια και βιβλία) έφθασε σε ιλιγγιώδεις τζίρους που κάποια στιγμή ξεπέρασε τα 150 δις δραχμές. Τα επίσημα βιβλία του ΟΕΔΒ ουσιαστικά παραμερίστηκαν και το μάθημα στα σχολεία γίνονταν με βοηθήματα του εμπορίου που οι μαθητές «εμμέσως ή αμέσως» υποχρεώνονταν να αγοράσουν.

Το 1992 η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επανέφερε, ως επίσημα διδακτικά βιβλία ξένων γλωσσών, τα βιβλία που διανέμονταν έως το 1983 κυρίως, όμως, στα σχολεία της επαγγελματικής εκπαίδευσης για τα οποία δεν υπήρχε εξειδικευμένο βιβλίο.

Το 1998 στα πλαίσια της μεταρρύθμισης Αρσένη και της συγγραφής νέων βιβλίων της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου συνέγραψε βιβλία ξένης γλώσσας για την Β/θμια εκπαίδευση. Αποσύρθηκαν όμως λόγο ακαταλληλότητας μετά από τις επισημάνσεις  εκπαιδευτικών απ’ όλη τη χώρα για σωρεία γλωσσικών λαθών και κακή παιδαγωγική διάρθρωση του περιεχομένου τους.

Το 2000 υφυπουργός Παιδείας ανέλαβε γνωστός μεγαλοϊδιοκτήτης φροντιστηρίων ξένης γλώσσας στη Θεσσαλονίκη. Επί θητείας ξεκίνησε νέα προσπάθεια συγγραφής βιβλίων ξένης γλώσσας. Τα βιβλία όμως που παρουσιάσθηκαν απορρίφθηκαν κι αυτά ως ακατάλληλα και ουδέποτε εκδόθηκαν από τον ΟΕΔΒ. Λύση στο πρόβλημα έδωσε η  επινόηση της εξής μεθόδου: «Επιτροπή στο υπουργείο Παιδείας θα αξιολογούσε τα καλύτερα βιβλία της αγοράς και θα τα περιλάμβανε σε κατάλογο. Από αυτόν το κάθε σχολείο θα επέλεγε αυτό που του «ταίριαζε» στην ψυχοσύνθεση των μαθητών του και στο επίπεδο των γνώσεων τους». Η αγορά τους δεν θα γίνονταν από το υπουργείο επίσημα, αλλά από τις σχολική επιτροπή κάθε σχολείου, απευθείας από τον εκδότη ή τα τοπικά βιβλιοπωλεία. Με την διαδικασία αυτή επήλθε πλέον ηρεμία στους εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών αφού ο καθένας πρότεινε το βιβλίο της «αρεσκείας» του ή αυτό που «εν τη σοφία του» έκρινε ως το πλέον κατάλληλο για τους μαθητές του. Βέβαια πρέπει να αναφερθεί ότι ουδέποτε έγινε προσπάθεια, από το υπουργείο, για τον καθορισμό ειδικής τιμής προμήθειας για τα σχολεία. Η μόνη υποχρέωση που είχαν και έχουν είναι να ορίζουν και δηλώνουν εγγράφως στο υπουργείο Παιδείας τη λιανική τιμή πώλησης των βιβλίων τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής (που μάλιστα είναι νομοθετημένη) είναι οι μαθητές  ή οι σχολικές επιτροπές να αγοράζουν τα βιβλία σε πολύ υψηλές τιμές, αφού κανένας «σώφρων» έμπορος δεν θα πωλούσε ποτέ σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που δέχονταν το υπουργείο.

 Η επιλογή των Βιβλίων από το Υπουργείο Παιδείας

Η επιλογή των βιβλίων ξένης γλώσσας γίνεται από επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Σ’ αυτή συνήθως ορίζονται σχολικοί σύμβουλοι ξένης γλώσσας και ενίοτε μάχιμοι εκπαιδευτικοί. Στο σκεπτικό επιλογής του κάθε βιβλίου δεν αναφέρονται τα κριτήρια επιλογής του αλλά απλώς «ότι το βιβλίο είναι κατάλληλο για την διδασκαλία της γλώσσας σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα». Όσο για την τιμή διάθεσης του φαίνεται από τις αποφάσεις τη επιτροπής αλλά και από τις υπουργικές αποφάσεις που τις επικυρώνουν ότι δεν απασχολεί κανέναν. Έτσι εγκρίνονται βιβλία που η τιμή του κυμαίνεται από 20 έως 35 ευρώ το ένα. Εάν μάλιστα συμπεριλάβει κάποιος στο διδακτικό βιβλίο ένα βοήθημα και μία γραμματική η επιβάρυνσή του κάθε μαθητή μπορεί να φθάσει τα 100 ευρώ.

 Η επιλογή των Βιβλίων από τα σχολεία

Η επιλογή των βιβλίων, δηλαδή ποιο βιβλίο  θα αγόραζαν οι μαθητές ή οι σχολικές επιτροπές για το μάθημα ξένης γλώσσας σε κάθε σχολείο ήταν και είναι αποκλειστικό προνόμιο του διδάσκοντα εκπαιδευτικού σε κάθε τάξη. Αυτός το επιλέγει κατά την κρίση του από τον κατάλογο και το προτείνει στο Διευθυντή της σχολικής μονάδας για τα «υπόλοιπα». Στην περίπτωση που στο σχολείο είναι περισσότεροι από ένας εκπαιδευτικοί ξένης γλώσσας, είτε υποβάλλουν κοινή πρόταση για όλες τις τάξεις, είτε ο καθένας προτείνει διαφορετικό βιβλίο για τις τάξεις που διδάσκει. Εάν μάλιστα είναι και «παθιασμένος» με το διδακτικό έργο του προτείνει και πρόσθετα βιβλία από τον κατάλογο βοηθημάτων που έχει εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας. Βέβαια πολλές φορές ρόλο και μάλιστα σημαντικό στην επιλογή των βιβλίων από τον εκπαιδευτικό και το σχολείο «παίζει» και το βιβλιοπωλείο με το οποίο συνεργάζεται η σχολική μονάδα. Αυτό έχει σχέση με ποιο εκδότη, από αυτούς που έχουν βιβλία στον επίσημο κατάλογο εγκεκριμένων βιβλίων, συνεργάζεται ο βιβλιοπώλης που εξυπηρετεί το σχολείο παρέχοντας πίστωση μέχρι την εξόφληση του σχετικού τιμολογίου που μπορεί ορισμένες φορές να ξεπεράσει τις 90 ημέρες.

 Η αγορά των βιβλίων από τα σχολεία ή τους μαθητές

 Μέχρι το σχολικό έτος 2010-2011 η αγορά των βιβλίων ξένης γλώσσας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, γίνονταν από τις σχολικές επιτροπές με εκταμίευση χρημάτων από την επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων. Το περασμένο σχολικό έτος (2010-11) η επιχορήγηση αυτή μειώθηκε και διακόπηκε η αγορά τους μέσω σχολικών επιτροπών, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις που τα σχολεία πήραν έκτακτες επιχορηγήσεις από τις ΔΕΠ των δήμων για τον σκοπό αυτό (Κοζάνη, Φθιώτιδα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ιωάννινα, κλπ.). Σε πολλά σχολεία που οι μαθητές αδυνατούσαν να τα αγοράσουν επιλέχθηκε η λύση της «φωτοαναπαραγωγής αντιγράφων» των βιβλίων και της διανομής τους στους μαθητές. Για το τρέχον σχολικό έτος υπάρχουν αντιδράσεις από τους γονείς και μαθητές, στις προτάσεις αγοράς βιβλίων, αφού λόγο της οικονομικής κατάστασης «δεν υπάρχουν» χρήματα.

 Το κόστος των βιβλίων και ο τρόπος μείωσης του

Η επίσημη τιμή διάθεσης των εγκεκριμένων βιβλίων ξένης γλώσσας σύμφωνα με το 102710/Γ2/7-9-2012 έγγραφο του υπουργείου Παιδείας κυμαίνεται από 15,55 έως 34.49 ευρώ. Εάν κάποιος  υπολογίσει  με βάση την μέση τιμή  διάθεσης τους και τον αριθμό των μαθητών το συνολικό ποσό της προμήθειας τους, είτε αυτό διατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας, είτε από τους γονείς των μαθητών θα διαπιστώσει ενδιαφέροντα «πράγματα». Δηλαδή:

α. Μέσος όρος τιμής διάθεσης βιβλίου 20 ευρώ, β. Σύνολο μαθητών π.χ. Λυκείου 300.000 περίπου, γ. Συνολικό κόστος προμήθειας 300.000 χ20=6.000.000 ευρώ.

Το ποσό δεν καθόλου ευκαταφρόνητο και διατίθεται μάλιστα για βιβλία εισαγωγής που δεν εκτυπώνονται καν στην Ελλάδα (εάν κάνουμε λάθος και κάποιο από αυτά παράγεται στη χώρα μας εδώ είμαστε να το αναφέρουμε σαν διάψευση).

Πόσο όμως θα ήταν το κόστος προμήθειας τους εάν το Υπουργείο Παιδείας  τα παρήγαγε και τα διένεμε στους μαθητές όπως και τα άλλα σχολικά βιβλία;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το κόστος των σχολικών βιβλίων που διανέμονται από τον ΟΕΔΒ (Σήμερα από το Ινστιτούτο Διόφαντος) είναι 0.45 έως 1 ευρώ περίπου. Εάν υπολογίσουμε το συνολικό κόστος των βιβλίων ξένων γλωσσών με βάση τα προηγούμενα στοιχεία για το Λύκειο αυτό θα φθάσει σε 300.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές.

Για το θέμα αυτό, επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη υπήρξε εισήγηση για την αλλαγή του καθεστώτος επιλογής και προμήθειας των διδακτικών βιβλίων ξένης γλώσσας. Σύμφωνα με αυτή του Υπουργείο θα αγόραζε τα δικαιώματα έκδοσης ενός από τα βιβλία του εμπορίου για διάστημα 5 ετών και θα τα αναπαρήγαγε μέσω του ΟΕΔΒ. Μετά την παρέλευση της πενταετίας  η διαδικασία θα επαναλαμβάνονταν προκειμένου τα βιβλία να είναι διαρκώς σύγχρονα και προσαρμοσμένα στις εξελίξεις της παιδαγωγικής διδακτικής της γλώσσας. Είχε μάλιστα υπολογισθεί ότι το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων έκδοσης  των βιβλίων δεν θα ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ. Το κέρδος προφανές για το ελληνικό δημόσιο αφού με απλούς υπολογισμούς το κόστος για το Λύκειο μόνο θα περιορίζονταν στις 400.000 κατά μέγιστο. Η πρόταση αυτή ατόνησε και ουδέποτε εξετάστηκε μετά την αποχώρηση από το υπουργείο Παιδείας του κ. Στυλιανίδη.

Τώρα γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν ασχολείται με αυτό το καυτό θέμα είναι άγνωστο για εμάς που είμαστε «εκτός της περίφραξης». Ίσως οι βουλές των παραγόντων του υπουργείου Παιδείας να είναι άλλες. Για το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δεν έχουμε να αναφέρουμε τίποτα. Ασχολείται με πολύ σοβαρές «μελέτες» για να ενδιαφερθεί για κάτι «τόσο ασήμαντο». Σε κάθε περίπτωση τα συμπεράσματα δικά σας.

……………………………………………………………….

Συγχωνεύσεις Σχολείων στο Περιστέρι

΄΄Το 28ο Δημοτικό σχολείο επαναλειτούργησε για να καταργηθεί ΄΄

 

Συγχωνεύσεις δημοτικών σχολείων στο Περιστέρι αποφάσισε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας κ. Ψαρά. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης η κ. Ψαρά  διαβίβασε στον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Αττικής κ. Κουμέντο έγγραφο με τις προτάσεις της για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις έξη (6) δημοτικών σχολείων  και την υποβάθμιση ενός (1) στο Περιστέρι. Αν και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες φαίνεται ότι οι προτάσεις της προβλέπουν την κατάργηση – συγχώνευση πέντε (5) δημοτικών σχολείων  σε τρία ή δύο και ο υποβιβασμός ενός (29ο Δ.Σ.) από 8/θέσιο σε 6/θέσιο. Τα δημοτικά σχολεία που προτείνεται να συγχωνευτούν είναι το 5ο  με το 47ο, το 11ο με το 36ο και το 28ο με το 8ο ή το 20ο. Εναλλακτικά  το 28ο καταργείτε και οι μαθητές του διαμοιράζονται στο 8ο και το 20ο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης «Έλλη Αλεξίου» προτείνεται η συγχώνευση του 5ου με το 47ο, του 11ου με το 36ο, η κατάργηση του 28ου  και ο υποβιβασμός του 29ου  δημοτικού σχολείου από 8/θέσιο σε 6/θέσιο. Ζητά δε από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων να ενημερώσουν τους γονείς των σχολείων που προτείνονται για συγχώνευση και υποβιβασμό, αλλά και οι γονείς των υπολοίπων σχολείων.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Θεόδωρος Αρβανίτης, σε ερώτηση μας, δήλωσε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα και ότι όπως άτυπα του γνωστοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης αυτή θα γίνει τη Δευτέρα 22-10-2012.

Το θέμα των συγχωνεύσεων των δημοτικών σχολείων πρόκειται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου την Τετάρτη 24-10-2012  που συνέρχεται στις 5:00 μ.μ.

………………………………………………………………………………..

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Περιστερίου – Το γεννόσημο φάρμακο για κάθε «αρρώστια»

Συγκέντρωση- φιάσκο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Περιστερίου

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η συγκέντρωση των διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Περιστερίου, που έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της  Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Περιστερίου κ. Γ. Τσουμπογιώργου. Διαχρονικός πρόεδρος της Ένωσης ο κ. Τσουμπογιώργος κάλεσε τους διευθυντές  των Γυμνασίων και Λυκείων του Περιστερίου σήμερα 16-10-2012 στις 12:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής Παιδείας στο 2ο όροφο του νέου δημαρχείου προκειμένου να ευρεθεί λύση για το βιβλίο της Αγγλικής γλώσσας που έως σήμερα δεν έχει διανεμηθεί στους μαθητές. Το συγκεκριμένο βιβλίο, κατά πάγια πρακτική τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, αγοράζεται από το ελεύθερο εμπόριο είτε από τις σχολικές επιτροπές των σχολείων, είτε από τους γονείς των μαθητών. 

Για το συγκεκριμένο μάθημα είχε προταθεί το 2008, από τον τότε Δ/ντή Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης του υπουργείου Παιδείας κ. Θ. Νικολόπουλο, η αγορά δικαιωμάτων έκδοσης βιβλίων εμπορίου με στόχο την αναπαραγωγή τους από τον ΟΕΔΒ και την διανομή τους στους μαθητές. Η πρόταση αυτή είχε αντιμετωπίσει θύελλα αντιδράσεων από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της τότε αντιπολίτευσης με βασική αιτιολογία ότι «καταργείτε το δικαίωμα των εκπαιδευτικών στην επιλογή του εκπαιδευτικού υλικού» και δεν υλοποιήθηκε πέραν των άλλων λόγω της προσφυγής στις εκλογές του 2009. 

Στην συγκέντρωση του κ. Τσουμπογιώργου προσήλθε το 30% των διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων του Περιστερίου που σύμφωνα με έμπειρους εκπαιδευτικούς παράγοντες πρόσκεινται, κατά πλειοψηφία, στην ίδια πολιτική παράταξη με αυτόν. Στην συγκέντρωση, όπως μας πληροφόρησε συμμετέχων διευθυντής σχολείου, προτάθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών προς το υπουργείο Παιδείας, στις οποίες θα συνδράμει η Ένωση Γονέων, προκειμένου αυτό να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά των βιβλίων της αγγλικής γλώσσας, αφού ο δήμος δεν μπορεί πλέον να την χρηματοδοτήσει από τους πόρους της σχολικής επιτροπής. Σε ότι δε αφορά τους μαθητές των ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ που για 4η συνεχή χρονιά δεν έχουν πάρει βιβλία για 37 μαθήματα, ο κ. Τουμπογιώργος ποίησε την νίσσα κατά το κοινώς λεγόμενο, πιθανόν γιατί είτε αγνοεί το θέμα, είτε γιατί πρόκειται για μαθητές που δεν ενδιαφέρουν την Ένωση Γονέων αφού θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου Θεού (ή ίσως γιατί δεν προσφέρουν «ψηφαλάκια» στο σεβαστό προεδρείο).

Εκπαιδευτικοί παράγοντες, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τα τεκταινόμενα στο δήμο Περιστερίου, εκτιμούν ότι η ενέργεια του κ. Τσουμπογιώργου να καλέσει σε συνάντηση τους διευθυντές των σχολείων για την αντιμετώπιση της έλλειψης του βιβλίου αγγλικής έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και στόχευση και δεν έχει καμία σχέση με την σωστή εκπαίδευση των μαθητών, όπως διατείνεται. Θεωρούν μάλιστα ότι η συνάντηση έγινε, παρότι γνώριζε το αποτέλεσμά της, προκειμένου να δώσει πρόσθετα επιχειρήματα στο «κίνημα» κατάληψης των σχολείων της Β/θμιας Εκπ/σης που παρά τις προσπάθειες συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης «δεν μπορεί να πάρει επάνω του».

Τέλος στα «παίγνια» των Διευθυντών ΕΠΑΛ & ΣΕΚ  βάζει ο Γιώργος Ζαφειρακίδης

 

 Τέλος στις αυθαίρετες ερμηνείες της νομοθεσίας, από τους διευθυντές των ΕΠΑΛ & ΣΕΚ βάζει με επείγον ηλεκτρονικό έγγραφό του ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας  κ. Γιώργος Ζαφειρακίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με έγγραφο του που στάλθηκε με email στους Δ/ντές ΕΠΑΛ & ΣΕΚ ζητά να μην υπολογίζονται για τον ορισμό υπευθύνων εργαστηρίων οι θεωρητικές ώρες των μεικτών μαθημάτων (Θ+Ε) που διδάσκονται σ’ αυτά. Όπως ορίζει η Υ.Α. 6098/2001 και ο Ν. 1566/1985 για να ορισθεί υπεύθυνος  σε εργαστήριο κατεύθυνσης του ΣΕΚ ή του ΕΠΑΛ θα πρέπει σ’ αυτό να διδάσκονται τουλάχιστον 9 ώρες εργαστηριακών μαθημάτων. Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί που ορίζονται υπεύθυνοι εργαστηρίου  έχουν μείωση μίας (1) έως τριών (3) διδακτικών ωρών (για όσους έχουν υποχρεωτικό ωράριο  μεγαλύτερο των 18 ωρών) στα ΣΕΚ και τριών (3) ωρών στα εργαστήρια Πληροφορικής & Φυσικής – Χημείας των ΕΠΑΛ (και των Γυμνασίων – Γενικών Λυκείων).

Στην πρώτη περίπτωση (ΣΕΚ) η μείωση δεν συνδέεται με το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που ορίζεται από την προϋπηρεσία τους αφού δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τις 18 ώρες, ενώ στην δεύτερη περίπτωση (ΕΠΑΛ – Γυμνάσια – Λύκεια) η ερμηνεία που δίνεται είναι ότι η μείωση υπολογίζεται στο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο του εκπαιδευτικού που ορίζεται υπεύθυνος εργαστηρίου. Στην πράξη οι εκπαιδευτικοί που έχουν υποχρεωτικό ωράριο 16 διδακτικές ώρες λόγο 20ετείας και ορισθούν υπεύθυνοι εργαστηρίου ΣΕΚ δεν έχουν καμία μείωση ωραρίου αφού το καθορισμένο ωράριο είναι 18 διδακτικές ώρες (απλώς δεν προστίθενται στο διδακτικό τους ωράριο οι δύο επιπλέον ώρες (18-16=2)). Το αντίθετο συμβαίνει για τους υπευθύνους εργαστηρίων ΕΠΑΛ – Γυμνασίων – Γενικών Λυκείων στους οποίους η μείωση των διδακτικών ωρών υπολογίζεται επί του υποχρεωτικού τους ωραρίου, αφού οι σχετικές αποφάσεις δεν προβλέπουν ελάχιστο διδακτικό ωράριο για τους υπευθύνους, όπως συμβαίνει για το ΣΕΚ. Έτσι π.χ. ένας υπεύθυνος εργαστηρίου Φυσικής – Χημείας που λόγο 20ετείας έχει 16 ώρες υποχρεωτικό ωράριο, σαν υπεύθυνος θα έχει μείωση τριών (3) διδακτικών ωρών σ’ αυτό, δηλαδή θα του ανατεθούν μόνο δεκατρείς (13) ώρες στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.

Η ίδια πρακτική εφαρμόζεται και για τους Υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων και τους υπευθύνους Τομέων του ΣΕΚ. Παρότι από την νομοθεσία ορίζεται ότι το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριό τους είναι 14 ώρες το μειώνουν στις 12 ώρες όταν συμπληρώσουν 20ετεία επικαλούμενοι τη μείωση του στον χρόνο αυτό κατά 2 ώρες από 18 σε 16.

Όπως διέρρευσε από υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας, αφορμή για την αποστολή του εγγράφου ήταν τα αιτήματα ορισμένων ΣΕΚ να ορισθούν υπεύθυνοι σε εργαστήρια που προβλέπεται να λειτουργούν για λιγότερες από 9 διδακτικές ώρες την εβδομάδα (όριο που ορίζει η νομοθεσία) σε συνδυασμό με την πρακτική των ΕΠΑΛ να αναθέτουν θεωρητικά μαθήματα σ’ αυτούς, στους υπευθύνους Τομέων και στους υποδιευθυντές των ΣΕΚ ζητώντας ταυτόχρονα τη μερική διάθεση τους σ’ αυτό, παρότι ο νόμος ορίζει ρητά ότι όλοι αυτοί τοποθετούνται με ολική διάθεση στο ΣΕΚ για όλη τη διάρκεια της θητείας τους.

Χαρακτηριστικό της άγνοιας (πραγματικής ή σκοπούμενης) των Διευθυντών ΕΠΑΛ είναι οι διαθέσεις (ολικές ή και μερικές !!!) εκπαιδευτικών στα ΣΕΚ παρότι έχουν τοποθετηθεί σ’ αυτά από το οικείο ΠΥΣΔΕ για όσο διάστημα διαρκεί η θητεία τους (2 ή 4 χρόνια) με ολική διάθεση.

Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ έχουν στείλει υπευθύνους εργαστηρίων, υπευθύνους τομέων και υποδιευθυντές με μερική διάθεση στο ΣΕΚ με ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής πρωινό ΕΠΑΛ που κατά το περασμένο σχολικό έτος (2011-12) είχε στείλει διάθεση υποδιευθυντή ΣΕΚ για 11 διδακτικές ώρες και το επανέλαβε για το τρέχον (2012-13) για 12 ώρες. Είναι μάλιστα τέτοια η σύγχυση μεταξύ Διευθυντών και εκπαιδευτικών που ο αναφερόμενος υποδιευθυντής ΣΕΚ προσήλθε στο σύλλογο διδασκόντων της σχολικής μονάδας στην οποία έχει οργανική θέση και ζήτησε να του ανατεθεί «ερευνητική εργασία» (projekt) στην Α΄ τάξη του ΕΠΑΛ  και επιπλέον «αρμοδιότητα – καθήκοντα» υπευθύνου τάξης.

Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι η «ορθότητα» του περιεχομένου του εγγράφου που στάλθηκε στις σχολικές μονάδες της επαγγελματικής εκπαίδευσης από τον κ. Ζαφειρακίδη. Αυτό είναι «εκ των ουκ άνευ» σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία./sup

Ζητούμενο είναι η ίση μεταχείριση, από τον Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης, Γενικής (Γυμνάσια – Γενικά Λύκεια) και Επαγγελματικής (ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ – ΣΕΚ) Εκπαίδευσης σε ότι αφορά τα υποχρεωτικά ωράρια υποδιευθυντών και υπευθύνων εργαστηρίων και τις ώρες λειτουργίας τους. Προς το παρόν η «ίση» μεταχείριση γέρνει προς την πλευρά της Γενικής. Θα υπάρξει αντίστοιχο έγγραφο για τα Γυμνάσια, τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ (σε ότι αφορά τα σχολικά τους εργαστήρια) ή όχι..;

Εμείς θα περιμένουμε. Εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις σ’ αυτό τομέα θα επανέλθουμε με στοιχεία…. Όχι, βέβαια, όπως συνέβη πέρυσι με την υπεύθυνη εργαστηρίου σε ΣΕΚ που λειτουργεί σε δήμο βόρεια  του Περιστερίου για την οποία υπήρξε ειδική ρύθμιση στο ωρολόγιο πρόγραμμα  με τα μαθήματα που διδάχθηκαν στο εργαστήριο της…

Συγχωνεύσεις Σχολικών Μονάδων – Επανέρχονται για το σχ. έτος 2013-14 

 

«Οι Κυβερνήσεις αλλάζουν, το πνεύμα, όμως, της Αννούλας ζει…(!!!)»

 

Με εντολή του υφυπουργού Παιδείας κ. Θ. Π. Παπαθεοδώρου οι Περιφερειακοί Διευθυντές και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης οφείλουν εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών να υποβάλλουν ηλεκτρονικά προτάσεις για την συγχώνευση (η και την ίδρυση) σχολικών μονάδων.

Ειδικότερα οι Διευθυντές Εκπαίδευσης έχουν προθεσμία μέχρι 19-10-2012 να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους για  τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της περιφέρειας τους. Οι προτάσεις θα υποβληθούν μέσω ειδικής φόρμας απευθείας στο Σύστημα Καταγραφής (survey) του Yπουργείου χωρίς να περάσουν σ’ αυτή τη φάση είτε από «διαβούλευση» με την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, είτε από τα δημοτικά Συμβούλια των Δήμων. Όπως γίνεται κατανοητό, στη φάση αυτή, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης μπορούν να «κατεβάσουν» οποιαδήποτε πρόταση  συγχώνευσης σχολικών μονάδων χωρίς να λάβουν υπόψη τη γνώμη κανενός θεσμικού οργάνου και χωρίς τον κίνδυνο δημοσιοποίησης τους. Με άλλα λόγια το Υπουργείο Παιδείας θα έχει στα «χέρια» του ή μάλλον στο ηλεκτρονικό αρχείο του τη λίστα των σχολείων που προτείνεται η κατάργηση – συγχώνευση τους, λίστα που κανένας από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν θα μπορεί να αλλάξει σε ότι αφορά τις δικές του προτάσεις.

Σε δεύτερη φάση οι Διευθυντές Εκπαίδευσης θα πρέπει να υποβάλλουν εκ των υστέρων τις προτάσεις τους για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων  και να στείλουν τις εγκριτικές ή αρνητικές αποφάσεις τους  στους οικείους Περιφερειακούς Διευθυντές έως 9-11-2012 (ένα ολόκληρο μήνα αργότερα).

Στην Τρίτη φάση οι Περιφερειακοί Διευθυντές θα στείλουν τις δικές τους εισηγήσεις στην ειδική φόρμα του Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Survey) μέχρι 16/11/2012.

Τα κριτήρια για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, είναι σύμφωνα με την έγγραφη εντολή του κ. Παπαθεοδώρου (αριθμ. πρωτ. 121857/Δ4 /9.10.2012): α. ο αριθμός των μαθητών, β. η ορθότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, γ. η χιλιομετρική απόσταση που θα διανύουν οι μεταφερόμενοι μαθητές και δ. οι κτιριακές υποδομές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο κ. Υφυπουργός, στόχος είναι η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η εφαρμογή όλων των καινοτόμων παιδαγωγικών προγραμμάτων σε άρτιες, εξοπλισμένες και επαρκώς επανδρωμένες σχολικές μονάδες.

Σχόλιο:Έτσι εξηγείται η ενέργεια του Διευθυντή Β/μιας Εκπ/σης Γ΄Αθήνας  να καταργήσει και συνενώσει –συγχωνεύσει τμήματα τάξεων στα Γυμνάσια και στα τμήματα κατεύθυνσης στα ΓΕΛ & ΕΠΑΛ, όπως επίσης και ειδικότητες στα τελευταία. Αυτό που δεν έγινε αντιληπτό από τους συνδικαλιστές και την εκπαιδευτική κοινότητα, πιθανόν λόγο άγνοιας του εγγράφου, είναι ότι οι ενέργειες αυτές του κ. Ζαφειρακίδη αποτελούν τον προάγγελο και καθρέπτη των προτάσεών του για συγχωνεύσεις σχολείων στη Γ΄Αθήνας, προτάσεων που θα «περάσει» στο Survey έως 19-10-2012, αν δεν το έχει κάνει κιόλας.

Κουίζ:  ΄΄Ποιός  «σύμβουλος» Ειδικού Γραμματέα διαθέτει 12 σπίτια και αυτοκίνητο 4.500 c.c.΄΄

 

Αξίωμα: » Άφες αυτοίς… ουκ οίδασι τι μιλούν..»

 

Είναι «σύμβουλος» του ειδικού γραμματέα Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας. Επίσημη πράξη ορισμού του δεν υπάρχει προς το παρόν, αλλά ο εν λόγο κύριος «διαθέτει», σύμφωνα με πληροφορίες, γραφείο στον 3ο όροφο της Ανδρέα Παπανδρέου 37 και δέχεται κάθε πικραμένο συνάδελφο του που θέλει να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της παιδείας.

«Πετυχημένος» στην καριέρα του διετέλεσε διευθυντής σε ευαίσθητα σχολεία παρέχοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του κατ’ οίκον στους μαθητές του. Βέβαια για το δεύτερο δεν μπορεί κανείς να του προσάψει τίποτα, αφού τις υπηρεσίες του αυτές τις παρείχε λόγο της μεγάλης του αγάπης προς τα παιδιά και τους ταλαιπωρημένους γονείς τους.

Ανελίχθηκε στην υπηρεσιακή ιεραρχία φθάνοντας στην κορυφή της πυραμίδας, απ’ όπου απεχώρησε συνταξιοδοτούμενος το καλοκαίρι του 2012.

Έχοντας πλέον, κατά τα φαινόμενα, «ψυχολογικά» προβλήματα από την «συνταξιοδότηση» του και μη έχοντας εντρυφήσει σε κανένα άλλο πεδίο δραστηριοτήτων, εκτός βέβαια από την γενική καθαριότητα των σπιτιών του που την αναλάμβανε προσωπικά ο ίδιος, παρέμεινε οικιοθελώς, πιθανόν  (δεν παίρνουμε και όρκο) μετά από προτροπή του νέου ειδικού  γραμματέα Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης, στο υπουργείο προκειμένου να δώσει τα φώτα του στον αντικαταστάτη του κ. Λολ…. και να συμβάλει με τη συσσωρευμένη σοφία του στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού τομέα που υπηρέτησε για 35 ολόκληρα χρόνια.

Οικονομικές ανάγκες δεν έχει, αφού με τις οικονομίες που έκανε κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής του σταδιοδρομίας και τι σωστή διαχείρισή τους απέκτησε 12 σπίτια ή μάλλον ακίνητα. Έχοντας τον χρόνιο φόβο των ατυχημάτων και ότι αυτά συνεπάγονται απέκτησε και κυκλοφορεί με «ταπεινό» αυτοκίνητο 4.500 c.c. που κατά τους ειδικούς είναι ιδιαίτερα ασφαλές.

Δεν είναι κακός, έχει «βοηθήσει» πλήθος ανθρώπων και ιδιαίτερα εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών, διακρίνεται δε για την έμφυτη τάση του να προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του.

Παρά τα αντίθετα διαδιδόμενα στους διαδρόμους του υπουργείου, φαίνεται ότι η ενεργή αλλά άτυπη προς το παρόν παραμονή του στον 3ο όροφο του υπουργείου δεν έχει καμία σχέση με:

α. τις μεταθέσεις και αποσπάσεις των εκπαιδευτικών του ευαίσθητου τομέα εκπαίδευσης που υπηρέτησε.

β. με το «ειδικό» πρόγραμμα προμήθειας εκπαιδευτικού εξοπλισμού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, που οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προωθούν.

Τώρα βέβαια αν, υποτίθεται αν, «κλιθεί» να συνεισφέρει στην σύνταξη των προδιαγραφών του εξοπλισμού, ως ο απόλυτος ειδικός και να αναλάβει την διαχείριση και υλοποίηση του προγράμματος, ε.. κανείς σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να αρνηθεί. Στο κάτω – κάτω της γραφής «προσφορά προς την πατρίδα θα είναι τέτοια πράξη». Είναι δυνατόν σε οιονδήποτε να αρνηθεί…;

Η απάντηση, για όσους αναρωτηθούν ποιος είναι, βρίσκεται μέσα στις αναρτήσεις της ιστοσελίδας.

Εκπαιδευτικά Βιβλία Β/θμιας Εκπ/σης

 

Ευγενής πρόθεση ή αμαρτωλή ιστορία;

 

Είναι φυσικό σε κάθε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να αλλάζουν τα προγράμματα σπουδών και λόγω αυτών τα εκπαιδευτικά βιβλία κάθε μαθήματος. Στη χώρα μας από το 1974 και μετά οι μεταρρυθμίσεις κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν καταστεί «μάστ» για κάθε φέρελπι Υπουργό Παιδείας που θέλει ή ονειρεύεται να αφήσει το στίγμα του στην «ιστορία». Έως το 1998 όλες οι μεταρρυθμίσεις στη Β/θμια Εκπ/ση στόχευαν κυρίως στο διδακτικό και παιδαγωγικό τομέα και δεν επηρέαζαν το διδασκόμενο γνωστικό υλικό. Γι’ αυτό δεν υπήρξε ανάγκη για εκ βάθρων αλλαγή των σχολικών βιβλίων.

Ακόμη και η εισαγωγή νέων μαθημάτων, αντιμετωπίσθηκαν με  την προμήθεια βιβλίων από το ελεύθερο εμπόριο και όχι με την συγγραφή βιβλίου από το Π.Ι. Χαρακτηριστικά για το μάθημα «Κοινωνιολογία» που εισήχθηκε στο πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου, τις δεκαετίες του ’80 & ’90, το Υπουργείο δεν έδωσε ποτέ εντολή συγγραφής σχολικού βιβλίου και κάλυπτε τις ανάγκες του με την προμήθεια 15-25.000 αντιτύπων κατ’ έτος συγκεκριμένου βιβλίου, συγκεκριμένου εκδότη, από το ελεύθερο εμπόριο.

Το 1998 η μεταρρύθμιση Αρσένη, επέβαλε ριζικές αλλαγές στη Β/θμια Εκπ/ση και ιδιαίτερα στην Επαγγελματική με την ίδρυση των Τ.Ε.Ε. Χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταξύ των άλλων προέβλεπε πρόγραμμα κατάρτισης αναλυτικών προγραμμάτων για κάθε μάθημα και συγγραφή – έκδοση σχολικών βιβλίων ύψους 10 δις δραχμών (30 εκατ. ευρώ) περίπου. Ένα απλός εκπαιδευτικός με μικρή σχετική πείρα στη δημόσια εκπαίδευση θα υπέθετε ότι πρώτο βήμα θα ήταν η κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών για κάθε μάθημα και δεύτερο βήμα η συγγραφή σχολικών βιβλίων που να καλύπτει την προβλεπόμενη από τα πρώτα διδακτική ύλη.

Αμ δε? Το Π.Ι. ως καθ’ ύλη αρμόδιο αποφάσισε ότι πρώτα θα γραφούν τα βιβλία και στη συνέχεια  με βάση την ύλη τους θα καταρτισθούν τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών. Για να έχει όμως και την πίττα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, καθόρισε για κάθε μάθημα ένα περίγραμμα διδακτικών στόχων που έπρεπε να καλύπτει το υλικό των νέων βιβλίων. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όσους «ποιούσαν τριβάς» εντός των τειχών.

Με ευθύνη ή ανοχή της τότε  ηγετικής ομάδας του Π.Ι. συγκροτήθηκαν συμπαγείς ολιγομελείς ομάδες εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, στις οποίες ανατέθηκε η συγγραφή των νέων βιβλίων.

Το σύστημα ήταν απόλυτα ελεγχόμενο, ώστε να μην μπορεί να «εισέλθει» σε αυτό κανένας μη αποδεκτός. Οι συμμετέχοντες σ’ αυτές ως κατέχοντες το θέσφατο της γνώσης ασχολήθηκαν  με κάθε γνωστικό αντικείμενο του τομέα που τους ανατέθηκε και για να μην μείνει κανένας με το παράπονο (αμοιβή γάρ) έγραψαν μέχρι λύσεις ασκήσεων που μοιράζονται έκτοτε στους μαθητές μαζί με το βασικό βιβλίο του μαθήματος.

Το πόσο σημαντικοί, ως προς τις ικανότητές τους, κρίθηκαν οι συμμετέχοντες στις ομάδες συγγραφής καταδεικνύεται από τα παρακάτω  στοιχεία: Ο εκπαιδευτικός Π.Α. ήταν συγγραφέας και κριτής οκτώ (8) βιβλίων μέσα σε δύο (2) χρόνια, η Γ.Α., η Α.Β, η Μ.Σ. και οι Ι.Γ., Β.Κ. Γ.Π. & Μ.Κ. υπήρξαν συγγραφείς, κριτές και συντονιστές σε οκτώ (8) βιβλία ο καθένας, οι Γ.Φ., Γ.Π. και η Ε.Χ. συγγραφείς, κριτές και συντονιστές σε  εννέα (9) βιβλία ο καθένας, οι Δ.Κ, Ν.Κ., Π.Π., Κ.Τ., Γ.Β., Γ.Χ. και η Ε.Κ. συγγραφείς, κριτές και συντονιστές σε δέκα (10) βιβλία ο καθένας, οι Χ.Δ., Ε.Κ. και ο Ν.Η. συγγραφείς, κριτές και συντονιστές σε έντεκα (11) βιβλία ο καθένας, οι Φ.Δ., Θ.Τ., Χ.Π. & Β.Κ. συγγραφείς, κριτές και συντονιστές σε δώδεκα (12) βιβλία ο καθένας,  η Μ.Ι. και ο Δ.Μ. συγγραφείς, κριτές και συντονιστές σε δέκα τρία (13) βιβλία ο καθένας, ο Ι.Λ. συγγραφέας, κριτής και συντονιστής σε δέκα τέσσερα  (14), ο Ι.Κ., Β.Τ. & ο Π.Σ. συγγραφείς, κριτές και συντονιστές σε δέκα επτά (17) βιβλία ο καθένας, ο Ι.Χ. συγγραφέας, κριτής και συντονιστής σε δέκα εννέα (19), η  Α.Μ-Β. συγγραφέας, κριτής και συντονιστής σε είκοσι (20), οι Γ.Κ., Κ.Π. και Σ.Π. συγγραφείς, κριτές και συντονιστές σε είκοσι τρία (23) βιβλία ο καθένας και ο Ν.Ρ., Σύμβουλος Π.Ι., συγγραφέας, κριτής και συντονιστής σε τριάντα τρία (33) βιβλία.

Σε άλλους τριάντα περίπου εκπαιδευτικούς ανατέθηκε η συγγραφή, η κρίση και ο συντονισμός τεσσάρων (4) έως επτά (7)  βιβλίων στο καθένα. Όλα τα βιβλία ολοκληρώθηκαν σε διάστημα δύο ετών. Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι η αμοιβή για κάθε μία από αυτές τις δράσεις ήταν 350.000 δραχμές περίπου, μπορεί να εξηγήσει για ποιό λόγο το σύστημα ήταν κλειστό για κάθε μη έχοντα τις κατάλληλες διαπιστεύσεις. Συνολικά, όσοι συμμετείχαν στη συγγραφή  των σχολικών βιβλίων για τη μεταρρύθμιση Αρσένη (βιβλία Τ.Ε.Ε.)  αμείφθηκαν για 2.697 αναθέσεις.

Το «πάρτι» αυτό είχε και ορισμένες παρενέργειες που όμως αφέθηκαν στη λήθη του χρόνου. Χαρακτηριστικότερο, η διαπίστωση της «επί λέξη αντιγραφής» γαλλικού βιβλίου που παρουσιάστηκε ως πρωτότυπη συγγραφική εργασία. Παρότι το βιβλίο τελικά αποσύρθηκε, ουδέποτε ζητήθηκε η επιστροφή των αμοιβών που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των «δημιουργών» του.

Πρόσφατα, πριν όμως από τη κυβέρνηση ΓΑΠ, ο άρχοντας του τότε Π.Ι. κατέθεσε στην τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας νέο πρόγραμμα κατάρτισης νέων αναλυτικών προγραμμάτων και συγγραφής σχολικών βιβλίων συνολικού ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε «μετά πολλών επαίνων» ως εκτός οικονομικής πραγματικότητας.

Ο συντάκτης του, όμως, δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια.

Συγκλίνουσες πληροφορίες λένε ότι το σχέδιο αυτό, ελαφρώς παραλλαγμένο, κυκλοφορεί στο νέο Ινστιτούτο «Διόφαντος». Θα εγκριθεί;  Ο καιρός θα δείξει…

2ο Εσπ. ΕΠΑΛ Περιστερίου – Αρνούνται τα γεγονότα

 

Διαψεύδει ο Διευθυντής του 2ου Εσπ. ΕΠΑΛ Περιστερίου τα όσα αναφέρθηκαν στις 3-10-2012 στην ιστοσελίδα μας για τις μεθοδεύσεις εξοβελισμού από το σχολείο εκπαιδευτικού του κλάδου ΠΕ 04.

Συγκεκριμένα επικοινώνησε με συνεργάτη μας, πιστεύοντας ότι είναι δικό του το «μπλοκ», και δήλωσε ότι όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα δεν ευσταθούν, αποτελούν δε στη πράξη παραποίηση όσων ελέχθησαν.

Για λόγους δεοντολογίας δημοσιεύουμε τις δηλώσεις του αυτές. Επικοινωνήσαμε όμως με τον εκπαιδευτικό που κατάγγειλε το γεγονός, ο οποίος όπως μας δήλωσε εμμένει στα όσα μας ανέφερε.

Τέλος καλό, όμως, όλα καλά. Βρέθηκε λύση στο πρόβλημα και ο εκπαιδευτικός εντάχθηκε στο πρόγραμμα με πλήρες διδακτικό ωράριο από τη θέση του υπευθύνου σχολικού εργαστηρίου. Κάτι είναι κι αυτό…..

Εσπερινά  ΕΠΑΛ Περιστερίου

 «Τα προσωπικά δεδομένα και οι υπηρεσιακοί φάκελοι φύλλο και φτερό…στον άνεμο…»

Ιστορία σε συνέχειες

Σε εσπ. ΕΠΑΛ Περιστερίου διακατέχει μεγάλο – πολύ μεγάλο άγχος την ηγετική του ομάδα. Δεν θέλουν να σπάσει ο δεσμός που τους δένει και μηχανεύονται κάθε τρόπο για να εξοβελίσουν όσους «επιβουλεύονται» και απειλούν τη θέση τους. Βέβαια αυτό συμβαίνει μόνο στον εγκέφαλο τους αλλά ποιος να τους πει ότι αυτός «καίει ακόμη κάρβουνο».

Εδώ και δύο χρόνια κατάστρωσαν στρατηγικό σχέδιο, όπως όλοι οι «καλοί» εκπαιδευτικοί που περιλάμβανε τα εξής στάδια:

1. Συλλογή πληροφοριών για τους «αντιπάλους». Υπεύθυνος ορίσθηκε ο κύριος Παχουλός αφού δεν γνώριζε ότι είναι βλάκας.

2. Επεξεργασία πληροφοριών και σχεδιασμός δράσεων. Ομαδική δουλειά με συναπόφαση όλων. Πιο μαχητικός όλων ο κ. Διαβήτης παρότι αισθάνονταν αδύναμος σωματικά να βγάλει σε πέρας όλο του το πρόγραμμα. Κατά την εξέλιξη του ΄΄protzekt΄΄ ανέλαβε ο κ.Ψιλόλιγνος με το παιδικό πρόσωπο και τη θέση ευθύνης.

3. Υλοποίηση αποφάσεων. Καθήκον του Διευθυντή που ξεκίνησε τη δράση αλλά επειδή αποστρατεύτηκε ανέλαβε να την συνεχίσει ο δεύτερος κ. Διευθυντής που τον αντικατέστησε.

Επεισόδιο 1ο  – Συλλογή πληροφοριών

Με απόφαση της ομάδας ο κ. Παχουλός προσέγγισε το Γραφείο Ε.Ε.  και επικαλούμενος υπηρεσιακούς λόγους έλαβε, άτυπα βεβαίως, αντίγραφα «πιστοποιητικών υπηρεσιακής κατάστασης» των «κακών» συναδέλφων. Μετά την εξέταση τους από την «ομάδα» έγινε αντιληπτό ότι τα στοιχεία τους ήταν άψογα και γι’ αυτό έπρεπε να βρεθούν άλλα που να κατέγραφαν μειονεκτικά στοιχεία.

Αδυνατώντας να βρει άλλα στοιχεία ο κ. Παχουλός ζήτησε τη βοήθεια του κ. Διευθυντή. Παχουλός κι αυτός, με μούσι διαχρονικό και «δημοκρατική» ιδεοληψία του απάντησε: Πάμε στο γραφείο μου, εκεί έχω τους φακέλους, ναι τους υπηρεσιακούς φακέλους όλων όσων υπηρετούν στο σχολείο.  Άνοιξε τους και βγάλε αντίγραφα σε ότι θέλεις. Φωτοτυπικό μηχάνημα έχουμε, μοίρασε τα και στους άλλους της «παρέας» για να έχουν γνώση.

Έτσι κι έγινε. Ορκισθήκανε μάλιστα να μην το πουν σε κανένα άλλον. Έλα όμως  που για κακή τους τύχη μίλησαν ο Βιβλιοπώλης και ο Λογιστής απ’ όπου έφυγαν τα Φάξ…(!!!).

Το 2ο επεισόδιο θα περιγραφεί σε επόμενη ανάρτηση. Στο τέλος δε σαν κερασάκι στην τούρτα θα γραφούν στην οθόνη και όλα τα ονόματα. Έτσι για την Ιστορία…. και γιατί όχι και γι’ αυτά που προβλέπει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία υπάρχουν κι ας ήταν ιδεολογικά αντίθετος ο κ. Διευθυντής με τους «φακέλους».

Κύριε Διευθυντά, κύριε υποδιευθυντά τι λέτε;… και δεν μιλάμε για τους άλλους…

Γιώργος Ζαφειρακίδης – Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας

«Ο νόμος είμαι εγώ !!!»

΄΄Κλείνουν τμήματα και συρρικνώνονται σχολεία στη Γ΄ Αθήνας΄΄

 

Κλείνει τμήματα τάξεων και συρρικνώνει σχολεία της Β/θμιας Εκπ/σης, «γράφοντας» στα παλαιά των υποδημάτων του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας κ. Γιώργος Ζαφειρακίδης καταγγέλλουν οι τρείς ΕΛΜΕ της εκπαιδευτικής περιφέρειας στην οποία προΐσταται.

Σε κοινή ανακοίνωση τους οι Α΄, Β΄ & Γ΄ ΕΛΜΕ  Δυττικής Αθήνας, κατηγορούν τον κ. Ζαφειρακίδη για επιλεκτική κατάργηση τμημάτων Κατεύθυνσης στα ΓΕΛ της περιοχής ευθύνης του, κατάργηση Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ,  συνένωση τμημάτων στα Γυμνάσια και διόγκωση αριθμού μαθητών και αυταρχική συμπεριφορά.

Τον καταγγέλλουν επίσης για εμπαιγμό των εκπαιδευτικών και των συνδικαλιστικών ενώσεων και καταλήγουν στην ανακοίνωση τους ότι πλέον τον θεωρούν «PersonanonGrata» για την εκπαιδευτική κοινότητα της Γ’  Αθήνας.

Ποιος, όμως, είναι ο κ. Γ. Ζαφειρακίδης και ποιά είναι τα γεγονότα που οδήγησαν σ’ αυτή την «έκρηξη» αγανάκτησης  και αντιπαλότητας με αυτόν την εκπαιδευτική κοινότητα της Γ΄ Αθήνας, εκπαιδευτικής περιφέρειας Β/θμιας Εκπ/σης στην οποία είναι Διευθυντής;

Το πρόσωπο

Ο Γ. Ζαφειρακίδης είναι Φυσιογνώστης στην ειδικότητα με οργανική θέση στο 2ο ΕΠΑΛ Περιστερίου. Στο παρελθόν έχει διατελέσει Δ/ντής του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας (Γιαννιτσών & Λ. Αθηνών/Περιστέρι). Σήμερα είναι Δ/ντής της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Γ΄Αθήνας, Πρόεδρος του ΠΥΣΔΕ Γ΄ Αθήνας και Πρόεδρος του ΚΥΣΔΕ υπουργείου Παιδείας θέση στην οποία τοποθετήθηκε από την Άννα Διαμαντοπούλου και τη διατηρεί επί της σημερινής τρικομματικής Κυβέρνησης.

Επί θητείας του έγιναν οι περισσότερες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στους Δήμους Περιστερίου, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Αιγάλεω.

Καταγγέλθηκε ότι ως πρόεδρος του ΠΥΣΔΕ επινόησε κατά το σχολικό έτος 2010-11 τα εικονικά οργανικά κενά σε διάφορα σχολεία, κενά που χρησιμοποιήθηκαν σαν μηχανισμός για την τοποθέτηση κατά το σχ. έτος 2011-12 σε πραγματικά κενά, εκπαιδευτικών που είχαν πολύ λιγότερα μόρια απ’ όσους ήταν στην διάθεση του ΠΥΣΔΕ ως υπεράριθμοι.

Τα πεπραγμένα

α. Κλείσιspan style=»font-size:14pt;font-family:Arial;»μο τμημάτων σχολείων

Ως Δ/ντής της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Γ΄Αθήνας, ο κ. Ζαφειρακίδης ζήτησε και επέβαλε , με το αιτιολογικό του μικρού αριθμού μαθητών και με βάση τα όσα ορίζει νόμος του 2000 (30 μαθητές ανά τάξη σε Γυμνάσια & ΓΕΛ), τη συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων στους Δήμους Αιγάλεω και Περιστερίου.

  • 1ο Γυμνάσιο Αιγάλεω: Β΄ τάξη με συνολικό αριθμό μαθητών 98 που καταχωρίσθηκαν στο survey στις 15/9/2012. Με την έναρξη του σχολικού έτους  λειτούργησαν 5 τμήματα, βάση των οποίων καθορίσθηκαν τα λειτουργικά κενά και τα πλεονάσματα. Ζητήθηκε και επιβλήθηκε η σύντμηση των τμημάτων σε 4 με παράλληλη μετακίνηση των μαθητών από το καταργούμενο τμήμα στα υπόλοιπα
  • 5ο Γυμνάσιο Αιγάλεω: Β΄ τάξη με συνολικό αριθμό μαθητών 102 που καταχωρίσθηκαν στο survey στις 15/9/2012. Με την έναρξη του σχολικού έτους  λειτούργησαν 5 τμήματα. Ζητήθηκε και επιβλήθηκε η σύντμηση των τμημάτων σε 4 με παράλληλη μετακίνηση των μαθητών από το καταργούμενο τμήμα στα υπόλοιπα, όπως και για το 1ο Γυμνάσιο.
  • 5ο Λύκειο Αιγάλεω: Α΄ τάξη με συνολικό αριθμό μαθητών 102 που καταχωρίσθηκαν στο survey στις 15/9/2012. Με την έναρξη του σχολικού έτους  λειτούργησαν 5 τμήματα. Ζητήθηκε και επιβλήθηκε η σύντμηση των τμημάτων σε 4 με παράλληλη μετακίνηση των μαθητών από το καταργούμενο τμήμα στα υπόλοιπα, όπως και για τα Γυμνάσια.
  • 5ο Γυμνάσιο Περιστερίου: Α΄ τάξη με συνολικό αριθμό μαθητών 74 που καταχωρίσθηκαν στο survey στις15/9/2012. Με την έναρξη του σχολικού έτους  λειτούργησαν 4 τμήματα. Ζητήθηκε και επιβλήθηκε η σύντμηση των τμημάτων σε 3 με παράλληλη μετακίνηση των μαθητών από το καταργούμενο τμήμα στα υπόλοιπα, όπως και στα υπόλοιπα σχολεία.

Για το θέμα ρωτήθηκε το Γραφείο του Ειδικού Γραμματέα Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας. Η απάντηση ήταν ότι «δεν μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων μαθητών» αν ο αριθμός τους έχει καταχωρηθεί στο  survey του υπουργείου και  δεν έχει μέχρι σήμερα αλλάξει ως προς τα κάτω (μειωθεί).

Ερωτήματα για το θέμα αυτό προκαλεί η στάση του κ. Ζαφειρακίδη αφού:

α. το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι δεν πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις  τμημάτων,

β. δεν τήρησε την ίδια άκαμπτη στάση κατά το περασμένο σχ. έτος (2011-12) για το 10ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου (Δ/ντής ο συνδικαλιστής κ. Πανταγιάς) που λειτούργησε στην Α΄ τάξη 4 τμήματα με 14, 16, 19 & 20 μαθητές και συνολικά 69 μαθητές (είναι ακόμη άγνωστο αν λειτουργούν με τον ίδιο αριθμό και στη Β΄ τάξη).

γ. δεν δίνει καμία απάντηση στο ερώτημα «τι πρόκειται να γίνει με τους εκπαιδευτικούς που θα πλεονάσουν» στα σχολεία αυτά και που θα σταλούν αυτοί για την κάλυψη του ωραρίου τους;

δ. Τι πρόκειται να γίνει με τα τμήματα κατεύθυνσης των ΓΕΛ που έχουν λιγότερους από 15 μαθητές και τα οποία σύμφωνα με όσα προφορικά έχει ανακοινώσει πρόκειται να κλείσουν και να συγχωνευθούν με τμήματα άλλων σχολείων στα οποία θα μεταφερθούν υποχρεωτικά οι μαθητές των πρώτων.

ε. Τι θα γίνει με τη ροή μαθητών κατά το επόμενο σχολικό έτος  στα σχολεία στα οποία θα κλείσουν τα τμήματα κατεύθυνσης, αφού κανείς σώφρων γονέας δεν θα στείλει το παιδί του σ’ ένα σχολείο που δεν έχει μη διακινδυνεύοντας αυτό να αλλάξει σχολικό περιβάλλον  στο μέσον της τριετούς φοίτησης του.  Ίσως γιατί, όπως φαίνεται, το στρατηγικό σχέδιο της Διεύθυνσης του κ. Γ. Ζαφειρακίδη είναι η δημιουργία σχολείων δύο ταχυτήτων.

 Βέβαια η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων και των εγκυκλίων, από τη Διεύθυνση και τον κ. Γ. Ζαφειρακίδη, ανάλογα με το σχολείο και τον διευθυντή του είναι σταθερή πρακτική σε όλο το έως σήμερα διάστημα της θητείας του.

Όσο για τις οικονομίες που επιτυγχάνονται ας υπολογίσει κάποιος το κόστος μισθοδοσίας των καθηγητών που πλεονάζουν πλέον και οι οποίοι θα διατεθούν σε άλλα σχολεία.

Βέβαια ο κ. Γ. Ζαφειρακίδης δεν «μιλάει» καθόλου για τα ενοίκια των κτιρίων των 5 πρώην Γραφείων Εκπαίδευσης που συνεχίζουν να πληρώνονται  ακόμη, τους διοικητικούς υπαλλήλους που συνεχίζουν να εργάζονται εκεί και τους εκπαιδευτικούς που ενώ έχουν αποσπασθεί στα γραφεία της Διεύθυνσης συνεχίζουν να πίνουν τον καφέ τους σ’ αυτά. Το τι κάνουν εκεί;….Μάλλον ξύνουν τα……

Παρεμπιπτόντως ποιός είναι ο ρόλος της Προϊσταμένης Εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Δεληκάρη σε όλα αυτά;

Περισσότερα στοιχεία στην επόμενη ανάρτηση. Εκεί θα μιλήσουμε για Ωρολόγια προγράμματα, για αναθέσεις μαθημάτων, για «διώξεις» εκπαιδευτικών, για «αγαπημένους» εκπαιδευτικούς που αγνοούνται, για ξαφνικά πλεονάσματα καθηγητών, για ξαφνικά λειτουργικά κενά και συνολικά για πολλά «περίεργα» που συμβαίνουν στη Γ΄ Αθήνας.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο διαδίκτυο άγνωστος εκπαιδευτικός «Τελικά ο κ. Γ. Ζαφειρακίδης είναι ανώτερος από τον Υπουργό…;

Ο κ. Σωτ. Γκλαβάς, ο κ. Παρασκ. Γιαλούρης, ο Σύμβουλος του κ. Πέτρ. Ευθυμίου και η χαμένη τιμή της Αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

΄΄Τίποτα δεν γίνεται χωρίς την Ένωση Φυσικών, ακόμη και η Αξιολόγηση΄΄

Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών με επιμέρους θέματα: 1. Προτάσεις, 2. Θέσεις, 3. Αναβάθμιση Προσόντων και 4. Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού διοργανώνει η Ένωση Φυσικών στις 5, 6 &7 Οκτωβρίου 2012, στο Μαρμάρι Ευβοίας (MarmariBayHotel) με κόστος συμμετοχής 75 ευρώ για τα μέλη της και 100 ευρώ για τα μη μέλη της συν 20 ευρώ για την εγγραφή.

Ως εδώ όλα καλά. Η Ένωση Φυσικών, είναι επιστημονική Ένωση και μπορεί να διοργανώνει κάθε είδους εκδηλώσεις και επιστημονικά συνέδρια.

Το ερώτημα «γιατί στο Μαρμάρι Ευβοίας;» δεν έχει απάντηση, ίσως για να μην βρεθούν οργανωτές και συμμετέχοντες στην ευχάριστη θέση να τους «επιδοκιμάζουν» μετά «ζαρζαβατικών» εκπαιδευτικοί που αντιτίθενται στην αξιολόγηση. Κάτι είναι κι αυτό.

Το ποιο σπουδαίο όμως γεγονός δεν είναι η θεματολογία του σεμιναρίου αλλά οι συμμετέχοντες ομιλητές.

Αποτελούν σήμερα την αφρόκρεμα των διανοητών του εκπαιδευτικού συστήματος έχοντας εντρυφήσει  για πάρα πολλά χρόνια στην Α/θμια και τη Β/θμια εκπαίδευση, όχι κυρίως από τη θέση του μάχιμου εκπαιδευτικού όσο από την θέση του εκ του μακρόθεν εποπτεύοντα  τις διεργασίες τους.

Αυτό είναι που τους δίνει και τη «σοφία» να αναλύουν όλα τα προβλήματά της και να προτείνουν τις κατάλληλες πάντα λύσεις. Τώρα αν το φάρμακο δεν είναι πάντα το σωστό, ε αυτό είναι κάτι συνηθισμένο, ας σκεφτούμε και τα πεπραγμένα της τρόικας σήμερα…… έτσι δεν είναι;

Ποιοι είναι οι ομιλητές – εισηγητές αυτού του πολύ «σοβαρού» σεμιναρίου…;

1. Σωτήρης Γκλαβάς. Σήμερα είναι Ειδικός γραμματέας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας. Έχει το προνόμιο να είναι ο μοναδικός ειδικός γραμματέας με ημερομηνία λήξης καταγραμμένης στο ΦΕΚ ορισμού του. Η θητεία του λήγει στις 31 – 12- 2012. Έως τότε ελπίζει ότι είτε ο Πρωθυπουργός θα αλλάξει γνώμη και θα τον διατηρήσει, είτε ότι θα προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του και το όραμά του για την Β/θμια Εκπ/ση. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου όπου διακρίθηκε για την ροπή του και την εμμονή του στην  ανανέωση των ωρολογίων και των αναλυτικών προγραμμάτων. Τώρα αν το προτεινόμενο κόστος ανάπτυξης τους ήταν 78span style=»font-size:10pt;font-family:Arial;»strong0 εκατομμύρια ευρώ, ήταν καλό για όσους θα συμμετείχαν αλλά κυρίως γι’ αυτόν που θα επόπτευε το πρόγραμμα. Μαντέψτε ποιος….. Πάντως στο γραφείο του τότε υφυπουργού Παιδείας και σημερινού υπουργού Υγείας  υπήρχε πάντα σε περίοπτη θέση το βιβλιοδετημένο πόνημα «Νέα Ωρολόγια & Αναλυτικά Προγράμματα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης» με υπογραφή Σ.Γ. Παράλειψη βέβαια να μην αναφερθούμε και στη θητεία του στη θέση Δ/ντή Γραφείου Υπουργού επί θητείας Γ. Μπαμπινιώτη. Πλέον είναι συνταξιούχος στο επάγγελμα.

       Σημαντικότερες έως τώρα δράσεις του υπήρξαν η συμβολή του στην τοποθέτηση του ανιψιού του, δασκάλου στο επάγγελμα, σε θέση ισοβίου συμβούλου στο Ινστιτούτο Διόφαντος και η «προσωρινή» απόσπαση του σε θέση Συντονιστή Εκπαίδευσης, υπεύθυνου για όλη την Ευρώπη, με έδρα το Βερολίνο και με μισθό πρέσβη. Βέβαια επειδή φροντίζει πάντα την οικογένεια του, αξιοκρατικά εννοείται, απέσπασε και την σύζυγο του κ. Μαντά, κα Κατσαντώνη, από Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Σκιαρείδιου Ιδρύματος (έκλισε λόγω έλλειψης πόρων) στις Βρυξέλλες και στο εκεί ελληνικό σχολείο με προνομιακή και προκλητική αμοιβή.

2. Παρασκευάς Γιαλούρης. Πρόεδρος των Σχολικών Συμβούλων και Πρόεδρος του 1ου ΠΕΚ Αθηνών με έδρα την Ηλιούπολη. Διετέλεσε κατ’ επανάληψη Πρόεδρος βαθμολογικών κέντρων και Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Αττικής επί υπουργίας Άρη Σπηλιωτόπουλου. Συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας έχοντας συγκροτήσει ομάδα στελεχών από συνταξιούχους εκπαιδευτικούς μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατείχε ο κ. Σωτήρης Γκλαβάς. Η σπουδαιότερη προσθήκη τους στο πρόγραμμα Παιδείας της Ν.Δ. ήταν η διατήρηση του «στάτους» των διαφόρων προϊσταμένων και του επιδόματος θέσης που αυτοί λαμβάνουν. Σήμερα είναι μέλος της επιτροπής  που θα καθορίσει τις παραμέτρους του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Έως τώρα έχουν πάρει ήδη την πρώτη παράταση των εργασιών της επιτροπής (θα έπρεπε να είχαν παραδώσει τα πορίσματα τους την 1-10-2012) που έχει προεξάρχοντα τον γκουρού των συστημάτων αξιολόγησης καθηγητή κ. Ηλία Ματσαγγούρα.

3. Σαράντος Ψυχάρης. Καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΑΣΕΤΕΜ / ΣΕΛΕΤΕ). Σύμβουλος του Πέτρου Ευθυμίου όταν αυτός ήταν υπουργός Παιδείας και στενός συνεργάτης της κ. Έφης Μακρή – Μπότσαρη κατά την περίοδο που αυτή ως αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έλυνε & έδενε στο υπουργείο Παιδείας επί υπουργίας Μαριέτας Γιαννάκου.

4. Ιωάννης Ψυχογιός. Μαθηματικός, εκπαιδευτικός Β/θμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με οργανική θέση στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αιγάλεω. Γνωστός για την πολυετή απόσπαση του στην ΑΣΠΑΙΤΕ στο τομέα οργάνωσης και υλοποίησης  εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Δια βίου Μάθησης» και «Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών» χρηματοδοτούμενων από το 3ο Κ.Π.Σ. της «καταραμένης» Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη θέση αυτή διακρίθηκε για την «ορθή διαχείριση» συγκεκριμένων επιμορφωτικών προγραμμάτων και τη συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού με αμοιβές 60.000 ευρώ περίπου (λεφτά της Ε.Ε. ήταν άλλωστε !!!), όπως και για την επιλεκτική «πρόσληψη» στα προγράμματα συνεργατών με ειδικό πολιτικό βάρος σε διάφορες πολιτικές παρατάξεις (ένας από αυτούς ανήκει στην ομάδα της ΕΠΑΣ Χαϊδαρίου που αποτελεί «συνομιλητή» του υπουργείου για το Νέο Λύκειο, έτερος δε   ανήκει σήμερα στο στελεχικό δυναμικό του Γραφείου Υπουργού του κ. Αρβανιτόπουλου με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Εκπαίδευση).

5. Σάββας Οβαδίας. Δρ. Φυσικών Επιστημών (δεν υπάρχουν στοιχεία εάν είναι εκπαιδευτικός ή όχι).

6. Τσιτομενέας Στέφανος. Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά (δεν υπάρχουν στοιχεία για δράσεις του σε θέματα αξιολόγησης εκπαιδευτικών και γενικά ανθρώπινου δυναμικού).

Όπως γίνεται κατανοητό, στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα την εποχή της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της ανάδειξης των ικανοτέρων, της διαφάνειας και της εκπεφρασμένης από την κυβερνητική τρόικα στήριξης των δεινοπαθούντων «ιστορία γράφουν μόνο οι παρέες». Ίσως γιατί μόνο αυτές είναι ικανές να αξιολογήσουν τις ικανότητες και τα προσόντα αυτών που μπορούν να «προσφέρουν». Τώρα εάν προβλέπεται και μία μικρή πρόσθετη ικανοποιητική για την προσφορά τους αμοιβή, ε… αυτό λογίζεται ως «αλλουνού παππά ευαγγέλιο» κατά τη λαϊκή ρύση.

Στο κάτω – κάτωspan style=»font-size:10pt;line-height:150%;font-family:Arial;» της «γραφής» είναι κοινωνική κατάκτηση στην σημερινή Ελλάδα ότι για να πετύχεις  στο χώρο σου θα πρέπει να έχεις διαχρονική διαδρομή στο «κουβέρνο», αριστερή κουλτούρα, πεφωτισμένη διανόηση και ευελιξία στις κομματικές διαδρομές.

Όπως είπε και ο νομπελίστας κ. Στρίγκλιτς «πετυχημένος είναι αυτός που ελίσσεται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και προκλήσεις των καιρών» και έχει τη «σοφία» να εντάσσεται στις πρόσκαιρες ηγετικές ομάδες μη απαξιώνοντας τις προσφερόμενες αμοιβές, είτε αυτές είναι υλικές είτε είναι «τις πράγμασι», έστω κι αν έχουν αντίκρισμα σε ταπεινά πράγματα όπως π.χ. είναι η εξέλιξη στην διοικητική πυραμίδα της Υπηρεσίας.

Υ.Γ. Ο κ. Γκλαβάς με προφορική δήλωση του (και όχι επίσημη έγγραφη ανακοίνωση) διέψευσε ότι θα συμμετάσχει ως ομιλητής στο σεμινάριο, διότι το όνομα του συμπεριλήφθηκε από τους οργανωτές εκ παραδρομής πριν ο ίδιος αποφασίσει οριστικά…

2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου – Ο κ. Διευθυντής και η αγάπη του για τους καθηγητές του Σχολείου του

 ΄΄Case stadys

«Πως μπορείς να δημιουργήσεις προνομιούχο θέση σε «δικό σου» εκπαιδευτικό διώχνοντας  τον ανεπιθύμητο ή πως σκοτώνουν τα «άλογα» όταν προτιμούν κάποιο άλλο»

 

Ο κ. Διευθυντής του 2ου Εσπ. ΕΠΑΛ Περιστερίου είναι πρωτοπόρος στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πριν ακόμη αυτή θεσμοθετηθεί.

Με αφορμή «παράκληση» μαθητών (συγκεκριμένα μίας και μόνο μαθήτριας)  για τον επιθυμητό καθηγητή στο μάθημα «Φυσική» της Δ΄ τάξης, αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το σύστημα αξιολόγησης  των εκπαιδευτικών, όντας πρωτοπόρος απ’ όλα τα σχολεία της Ελλάδος.

Συγκάλεσε σύλλογο διδασκόντων με άτυπο θέμα «ακαταλληλότητα εκπαιδευτικού» και αφού καταφέρθηκε με σκαιούς χαρακτηρισμούς για την διδακτική επάρκεια συγκεκριμένου εκπαιδευτικού απέσπασε από το σύλλογο συναίνεση να ζητηθεί, από το ΠΥΣΔΕ, η αντικατάσταση του με άλλον με το αιτιολογικό ότι «οι μαθητές ζητούν την άμεση αντικατάσταση του γιατί δεν τους κάνει μάθημα».

Βέβαια «ξέχασε» να ενημερώσει το σύλλογο διδασκόντων: ότι

α. το αίτημα των μαθητών αφορούσε μόνο ένα διδακτικό τρίωρο στη Δ΄ τάξη που εάν ο κ. Διευθυντής τηρούσε το νόμο θα έπρεπε να καλυφθεί ως λειτουργικό κενό από άλλον εκπαιδευτικό.

β. ότι οι μαθητές δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τον εν λόγω εκπαιδευτικό για την διδακτική του επάρκεια στα μαθήματα που παραδίδει στην Β΄& Γ΄ τάξη του σχολείου.

γ. ότι έπρεπε να ορίσει τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό, ως τον μόνο που κατέχει στο κλάδο του οργανική θέση στο σχολείο, υπεύθυνο του εργαστηρίου Φυσικής με αποτέλεσμα το διδακτικό του ωράριο να «πέσει» στις 15 ώρες και λόγο αυτού το 3/ωρο της Δ΄ τάξης να καλυφθεί ως λειτουργικό κενό από άλλον εκπαιδευτικό, από αυτούς που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ.

δ. ότι δεν μπορούν τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων να αποφασίσουν για την ακαταλληλότητα συναδέλφου τους, ανεξάρτητα από την εκπαιδευτική του επάρκεια, αφού αυτό δεν προβλέπεται από καμία διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας.

ε. ότι ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας (λόγω εγχείρισης στη μέση κυκλοφορεί με πατερίτσες) τη μόνη διακριτική μεταχείριση που ζήτησε (ενώπιον του συλλόγου μάλιστα) ήταν η απαλλαγή του από τις εργασίες του υπευθύνου τάξης.

Το ερώτημα, όμως, που τίθεται προς τον κ. Διευθυντή, αλλά και προς τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων τα οποία με μεγάλη «ευκολία» δώσανε τη συναίνεση τους για την αντικατάσταση του, είναι:

«Έχει η απόφαση αυτή καμία σχέση  με εκπαιδευτικό, χημικό στην ειδικότητα, που έως το προηγούμενο σχολικό έτος εντρυφούσε στη γραμματεία του σχολείου, το καλοκαίρι δικάστηκε πρωτοδίκως σε 4 μήνες φυλάκιση για «μη συνάδουσα συμπεριφορά προς τους μαθητές» (όλοι είναι αθώοι έως να καταστεί τελεσίδικη κάθε δικαστική απόφαση) και ο οποίος βρίσκεται σε καθημερινή βάση στον προθάλαμο εξουσίας της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης Γ΄Αθήνας»;

Όσο για τον κ. Διευθυντή και τις ενέργειες του σ’ αυτή την περίπτωση του θυμίζουμε τη δήλωση του όταν παλαιότερη Διευθύντρια του είχε ζητήσει από συνάδελφο του που έπασχε από «σκλήρυνση κατά πλάκας» να παραβρίσκεται σε καθημερινή βάση στο σχολείο: «Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ, έστω κι αν διατασσότανε ΕΔΕ εις βάρος μου». Έτσι δεν είναι κ. Διευθυντά.

Ας περιμένουμε όμως να δούμε τι θα πει και το ΠΥΣΔΕ…. και αναλόγως θα επανέλθουμε…

 Υ.Γ. Ο κ. εκπαιδευτικός του ΠΑΜΕ που συμμετέχει στο σύλλογο του σχολείου για ποιο λόγο δεν μίλησε; Μήπως έχει σχέση με το συνήγορο του εκπαιδευτικού, χημικού στην ειδικότητα….;

΄΄Νέο Λύκειο΄΄ έως το Δεκέμβριο “Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και οι Καθηγητές της λίγο πριν το τέλος”

 

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο Υπουργείο Παιδείας για το Νέο Λύκειο και τη μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε αυτή να έχει νομοθετηθεί έως το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες την ευθύνη για τον καθορισμό των αλλαγών και τη σύνταξη του νομοσχεδίου έχει ο ειδικός γραμματέας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης  συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Γκλαβάς. Σε ότι αφορά το Γενικό Λύκειο οι αλλαγές που θα υπάρξουν στο σχέδιο της κ. Διαμαντοπούλου είναι λίγες έως ελάχιστες. Μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν στο Τεχνολογικό Λύκειο που αναμένεται να παρουσιαστεί πολύ διαφορετικό από αυτό που είχε οραματιστεί η υπουργός Παιδείας του κ. Παπανδρέου. Οι αρμόδιοι του υπουργείου πιεζόμενοι από τα «λόμπυ» των καθηγητών γενικών μαθημάτων (Μαθηματική Εταιρία, Ομοσπονδία Φιλολόγων, Πανεπιστημιακά τμήματα, κλπ.) και με την δικαιολογία της θεσμοθέτησης ενός Νέου Τεχνολογικού Λυκείου, ισοδύναμου με το Γενικό, προχωρούν στην ουσιαστική κατάργηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη μορφή που έως σήμερα γνωρίζαμε. Παρότι το ποσοστό του μαθητικού δυναμικού σ’ αυτόν τον κλάδο της Β/θμιας δεν ξεπερνά το 21-28% (το υπόλοιπο φοιτά στη Γενική) η αλλαγή κρίνεται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας, επιβεβλημένη προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στους  εκπαιδευτικούς γενικών μαθημάτων και ξένων γλωσσών που οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας διόριζαν μην αντέχοντας στην κοινωνική και πολιτική πίεση. Βέβαια οι ειδήμονες της Αν. Παπανδρέου 37 δεν διαθέτουν, με αντικειμενικά κριτήρια, τις ικανότητες να συνδυάσουν την εκπαίδευση με την οικονομία σε μία εποχή μάλιστα που η χώρα στερείτε μικρομεσαίων στελεχών για την παραγωγική μηχανή της. Πόσο μάλλον την χρονική στιγμή που απόφοιτοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εγγράφονται σε ΕΠΑΣ προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις και επαγγελματικά δικαιώματα  σε επαγγέλματα με υψηλό ποσοστό απασχόλησης (υδραυλικοί, ψυκτικοί, αισθητικοί, κλπ.). Στον αντίποδα η οικονομική και παραγωγική «ατμομηχανή» της Ευρώπης Γερμανία έχει 22-23% γενική εκπαίδευση και 78-79% επαγγελματική. Οι συγκρίσεις………για τους μη ειδικούς γιατί τα στοιχεία τα χρησιμοποιούν όταν θέλουν να δικαιολογήσουν την καταστροφή και τα χαράτσια…. Βασικοί συνομιλητές της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα της ομάδας Γκλαβά σε ότι αφορά το Τεχνολογικό Λύκειο είναι: α. Η ομάδα της ΕΠΑΣ Χαϊδαρίου. Συγκροτείται από τον Διευθυντή της ΕΠΑΣ που έχει προϋπηρεσία ως Προϊστάμενος του Τμήματος Β΄ ΤΕΕ του Υπουργείου  επί υπουργίας Άρη Σπηλιωτόπουλου και Άννας Διαμαντοπούλου και εκπαιδευτικούς ΠΕ 17. Η ομάδα αυτή συμμετείχε με προτάσεις και στη διαβούλευση της κας Διαμαντοπούλου. Ήδη οι προτάσεις της έχουν παραδοθεί χέρι με χέρι τόσο στην ομάδα Γκλαβά, όσο και στο στέλεχος του Γραφείου Υπουργού κ. Καν. Αλεξανδρόπουλο. β. Η ΕΕΤΕΚ (Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης). Εμφανίσθηκε από το πουθενά πριν 2,5  περίπου χρόνια. Ιδρυτής της ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Κ. Ανδριανοπουλίτης που είναι και πρόεδρός της. Η πορεία  του κ. προέδρου στην εκπαίδευση ήταν «ευδόκιμος». Πτυχιούχος της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Β΄ ΤΕΕ του Υπουργείου Παιδείας επί κυβέρνησης Σημίτη και τακτικός επιμορφωτής εκπαιδευτικών,  στα ΠΕΚ Αττικής την ίδια περίοδο. Μετά τις εκλογές του 2004 ενεπλάκι στην αναβίωση της ΟΛΤΕΕ, έως την αποχώρησή του από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης, οπότε ίδρυσε την Ε.Ε.Τ.ΕΚ.. Προτάσεις είχε καταθέσει και στην κ. Διαμαντοπούλου. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε καθημερινή βάση στους διαδρόμους του Υπουργείου κομίζοντας της προτάσεις του. γ. Η  ΕΤΕ (Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών). Εκπροσωπείται (επίσημα ή ανεπίσημα) από τον πρόεδρο της κ. Γ. Μουστάκα διευθυντή του ΣΕΚ Αγ. Αναργύρων, ηλεκτρονικό στην ειδικότητα και μέλος του Δ.Σ. της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΑΣΕΤΕ/ΣΕΛΕΤΕ). εκλέχθηκε για 2η φορά στην ηγεσία της Ένωσης, αν και υπάρχουν αιτιάσεις για τις τελευταίες εκλογές της αφού αυτές δεν έγιναν αντιληπτές απ’ όλα τα μέλη της. Βασική του πρόταση, που είχε κατατεθεί και στην κ. Διαμαντοπούλου, είναι η ίδρυση Πειραματικών Τεχνολογικών Λυκείων με πρώτο αυτό στο χώρο που σήμερα λειτουργούν το 1ο & 2ο ΕΠΑΛ και η ΕΠΑΣ Αμαρουσίου με ταυτόχρονη υπαγωγή του στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Οι βασικότερες σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Νέο Τεχνολογικό Λύκειο σε σχέση με τα σημερινά ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ είναι οι:

  • Κατάργηση της ΕΠΑΣ
  • Τεχνολογικό Λύκειο με 4-5 Τομείς και 8-10 συνολικά ειδικότητες
  • Αύξηση κατά 40% περίπου των διδακτικών ωρών των μαθημάτων γενικής παιδείας στην Β΄& Γ΄ τάξη με παράλληλη μείωση των ωρών των μαθημάτων ειδικότητας.
  • Μείωση των εργαστηριακών ωρών των τεχνολογικών μαθημάτων κατά 40-60% στη Β΄ & Γ΄ τάξη (για την Α΄ τάξη δεν προβλέπονται τεχνολογικά μαθήματα).
  • Κατευθύνσεις στην Γ΄ τάξη ίδιες ακριβώς με το Γενικό Λύκειο για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  • Απολυτήριο Λυκείου για τους αποφοίτους με παράλληλη κατάργηση του Πτυχίου για όσους δεν συμμετέχουν στις Κατευθύνσεις.
  • Μη απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους.
  • Δυνατότητα  εισαγωγής σε μονοετή προγράμματα κατάρτισης στα ΙΕΚ για τους αποφοίτους (όπως συμβαίνει και σήμερα για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ) απ’ όπου θα λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης και επαγγελματικά δικαιώματα μετά από εξετάσεις (θα ονομασθεί 4ο  έτος εξειδίκευσης).
  • Οργανική σύνδεση των ΙΕΚ με τα ΣΕΚ και υποχρεωτική τοποθέτηση εκπαιδευτικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε αυτά.

Παράλληλα τρέχουν υποστηρικτικές ενέργειες για μέτρα που δεν θα περιλαμβάνονται στο νόμο για το Νέο Λύκειο αλλά σε υπουργικές αποφάσεις. Η ποιό σημαντική από αυτές είναι οι αναθέσεις μαθημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τμηματάρχης της Δ/νσης Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης κ. Ν. Σταθόπουλος έχει λάβει εντολή για την κατάρτιση νέας υπουργικής απόφασης για τις αναθέσεις μαθημάτων στο Νέο Τεχνολογικό Λύκειο. Πηγές του υπουργείου λένε ότι στόχος είναι να περιοριστούν οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών που θα μπορούν να διδάξουν στην Επαγγελματική Εκπαίδευση στο 30% από τις υπάρχουσες σήμερα. Γραφεία Εκπαίδευσης καταργήθηκαν το Νοέμβριο του 2011 αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν Ωραίοι οι Διευθυντές, ωραίοι και οι Υπουργοί

 

Ως γνωστός τα Γραφεία Εκπαίδευσης καταργήθηκαν τον Νοέμβριο του 2011. Στη Γ΄ Αθήνας, όμως, συνεχίζουν  όμως να «λειτουργούν» και δεν είναι μόνο ένα αλλά πέντε (5). Χαρακτηριστικό παράδειγμα  το 3ο Γραφείο Εκπαίδευσης Περιστερίου. Παραμένει ακόμη σε «λειτουργία»,όχι σε ένα αλλά σε δύο ορόφους. Το ενοίκιο μηδαμινό, μόνο 3.500 περίπου ευρώ το μήνα συν τα λειτουργικά έξοδα που φθάνουν στα 5.000 ευρώ περίπου το χρόνο. Όσο για το προσωπικό;….Τρείς διοικητικοί υπάλληλοι που «ξύνουν» τα μολύβια τους. Βέβαια από τον Νοέμβριο του 2011 έως  τον Ιούλιο  του 2012 παρέμεναν σ’ αυτό χωρίς κανένα αντικείμενο εργασίας οι κ.κ. Γκοτσόπουλος (πρώην Προϊστάμενος, φιλόλογος) και Κυριακίδης (μαθηματικός του Εσπερινού Γυμνασίου Περιστερίου) παρότι έπρεπε να είχαν επιστρέψει στις οργανικές τους θέσεις και τα διδακτικά τους καθήκοντα. Το ίδιο συνέβαινε και με τα άλλα καταργημένα Γραφεία της Γ΄ Αθήνας με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το 5ο Γραφείο στο οποίο παρέμεινε χωρίς εργασιακό αντικείμενο εκπαιδευτικός, μαθηματικός σε ειδικότητα, ορμώμενος εξ Αγίας Βαρβάρας. Τώρα αν το προηγούμενο σχολικό έτος προσλήφθηκαν αναπληρωτές μαθηματικοί και φιλόλογοι για την κάλυψη των κενών στα σχολεία τους ή σε άλλα σχολεία της Γ΄ Αθήνας είναι άσχετο με τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς… Συνολικά  η δαπάνη ενοικίασης και λειτουργίας για τα πέντε (5) Γραφεία Εκπαίδευσης που συνεχίζουν να «λειτουργούν»  ξεπερνά κατά πρόχειρους υπολογισμούς τα 1.5 εκατομμύρια ευρώ. Και δεν μιλάμε για τους 15-20 περίπου διοικητικούς υπαλλήλους που κάαααθονται χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Για τις εντολές του οικονομικού επιτελείου…. «πιάσε αυγό και κούρευτο»…Ακούει ή μάλλον διαβάζει κανείς εκεί στην Ανδρέα Παπανδρέου… ή στην Πλατεία Συντάγματος;  Γιατί «καλές» είναι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για να βγει το Μνημόνιο, αλλά βρε παιδί μου κοιτάξτε και λίγο διαφορετικά προς τους υπηκόους σας και προς αυτούς που τα «ξύνουν»…. ΄΄Χωράφα΄΄  Περιστερίου – Δώσε ΕΠΑΛ στο Διευθυντή και πάρτου τη ψυχή…   «Μέγας ο Διευθυντής στο ΕΠΑΛ εκεί ψηλά στη Χωράφα Περιστερίου» Εκεί ψηλά στη χωράφα, πάνω ακριβώς από το Κολυμβητήριο Περιστερίου υπάρχει το 2ο ΕΠΑΛ. Σχολείο με ιδιαίτερα προβλήματα που πηγάζουν από την αδιαφορία των κατά καιρούς διευθυντών του. Ο πρώτος διευθυντής του κ. Κοτσυφ….. αδυνατούσε να βρεθεί σ’ αυτό κατά την διάρκεια της λειτουργίας του γιατί είχε το θεάρεστο έργο του αριστερού ή μπορεί και δεξιού ψάλτη σε γάμους και κηδείες….. Κι όταν τα πράγματα στρίμωχναν αναλάμβανε ρόλο ο παππούλης του θεού να στηρίξει τον διευθυντή. Παρά τα παράπονα, όμως, για την παντελή απουσία του ο κ. Διευθυντής επισκέπτονταν  το σχολείο του σε καθημερινή βάση. Κάθε βράδυ (11 μ.μ.) από το γραφείο του επικοινωνούσε με συγγενείς και φίλους στο Unit State of America (USA) για να τους ενημερώσει σχετικά με το μοντέλο διοίκησης που εφάρμοζε…. Αποτέλεσμα λογαριασμοί τηλεφώνου 11.000 ευρώ το εξάμηνο. Κι επειδή υπήρξαν αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς που δεν το καταλάβαιναν, ο παππούλης του θεού είχε κάνει πάλι το θαύμα του και ο Δήμος ενέκρινε την σχετική δαπάνη χορηγώντας του μάλιστα έκτακτη επιχορήγηση. Βέβαια το ότι ο κ. Διευθυντής «κράτησε» τα χρήματα για άλλες αγορές και έκανε ρύθμιση με τον ΟΤΕ να τα πληρώνει το σχολείο με δόσεις είναι αλλουνού παππά ευαγγέλιο…. Ο κ. Διευθυντής, μετά από προτροπή του Προϊσταμένου του, υπέβαλε παραίτηση συνταξιοδότησης, ασθενής  άνθρωπος γαρ, και παρέδωσε στον διάδοχο του αφού πρώτα συνέδραμε αυτόν με τα θρησκευτικά του πιστεύω σε ένα πολύ σοβαρό προσωπικό πρόβλημα που αυτός αντιμετώπιζε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ευγνωμονών για τη συμπαράσταση ο νέος διευθυντής παρέλαβε από τον προκάτοχό του το σχολείο «εν λευκώ» χωρίς κανένα έλεγχο από στα πεπραγμένα του. Στη διοίκηση του σχολείου ο νέος κ. Διευθυντής ακολούθησε με μικρές παραλλαγές το μοντέλο και τις πρακτικές του προκατόχου του αφού διέφερε από αυτόν ως προς το κέντρο στήριξης του που δεν ήταν πλέον θεολογικό αλλά κομματικό. Λόγο φόρτου εργασίας η παρουσία του στο σχολείο περιορίσθηκε σε καθημερινή βάση στο δίωρο 11 π.μ. – 1 μ.μ. και μερικές φορές με προσωπική θυσία έως τις 2 μ.μ. Για τα υπόλοιπα πρώτο ρόλο είχαν οι δύο υποδιευθυντές με την υποδιευθύντρια να έχει άτυπα την πρωτοκαθεδρία από το προηγούμενο σχολικό έτος. Ο κ. Διευθυντής, όμως, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις δραστηριότητες και όλους τους τομείς του σχολείου δια της πρακτικής «μη μου τους κύκλους τάρατε». Τόσο πολύ που για τέσσερα (4) ολόκληρα χρόνια έχει γράψει στα «κατάστιχα» του τα περιουσιακά στοιχεία του σχολείου του… Τα βιβλία του σχολείου έχουν να ενημερωθούν από το 1998 και ας έχει μέχρι σήμερα ο ΟΣΚ αλλάξει 5 φορές τον εξοπλισμό του σε θρανία, γραφεία, υπολογιστές, εποπτικά μέσα, φωτοτυπικά, κλπ. Τώρα τι έχουν γίνει τα παλιά;…ας είναι καλά οι τσιγγάνοι. Για να μην πούμε για τις κορνίζες που θα έπρεπε να κοσμούν τους τοίχους και κάτι άλλα «μικροπράγματα» που έχουν αγορασθεί από τον προηγούμενο διευθυντή…. Όσο για αυτή καθ’ αυτή την εκπαιδευτική λειτουργία του σχολείου την αντιμετώπισε με κάθε σοβαρότητα. «Έγραψε στα παλαιά των υποδημάτων του» τη νομοθεσία και τις Οδηγίες του Υπουργείου προκειμένου μάλλον να διατηρήσει την εργασιακή ειρήνη μεταξύ των εκπαιδευτικών. Βέβαια σε κάθε πόλεμο υπάρχουν και απώλειες. Τώρα αν αυτές  αφορούν τους μαθητές και την ποιότητα της εκπαίδευσής τους ή συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς που έχουν άλλα «θεολογικά – πολιτικά» πιστεύω από τον κ. διευθυντή, ε… αυτό είναι μεμψιμοιρία για τους «αντιφρονούντες». Στο κάτω – κάτω τι έκανε ο κ. διευθυντής και παραπονιούνται…. Λίγα πράγματα κι αυτά από την καλή του διάθεση. Άλλο τώρα αν ορισμένοι δεν μπορούν να το εκτιμήσουν….Έτσι δεν είναι κύριε διευθυντά; Για ποιά πράγματα, όμως, βάλλεται ο άξιος κ. Διευθυντής….; 1. Έδωσε οργανικά κενά χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει ανάγκη. Αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπληθυσμός εκπαιδευτικών και να γίνονται αλχημείες προκειμένου να καλυφθούν με διδακτικές ώρες. 2. Έδωσε λειτουργικά κενά χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη υπολογίζοντας φαιstrongνομενικές διδακτικές ώρες παρότι το μαθητικό δυναμικό του σχολείου του μειώθηκε κατά 25% τουλάχιστον. Αποτέλεσμα επιχειρείτε η αφαίρεση διδακτικών ωρών απ’ άλλους εκπαιδευτικούς, άλλων σχολείων προκειμένου να καλυφθούν οι επίτιμοι «προσκεκλημένοι» του. 3. Στις αναθέσεις μαθημάτων τόσο για το προηγούμενο σχολικό έτος, όσο και γι’ αυτό  που ξεκίνησε έγραψε στα παλαιά των υποδημάτων του τη νομοθεσία και τις ανάγκες των μαθητών. Οι Α΄ αναθέσεις έγιναν Β΄ και οι Β΄ αντίστοιχα Α΄. Κι όλα αυτά γιατί πρέπει να εξυπηρετηθεί ο πιστός συνεργάτης του κ. ….ενικάκης. Καθηγητές με Α΄ ανάθεση έμειναν χωρίς διδακτικές ώρες στο βασικό εκπαιδευτικό τους αντικείμενο και μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα δεν ανατέθηκαν σ’ αυτούς που υποχρεωτικά πρέπει (Α΄ ανάθεση), μεταξύ αυτών και ο κ. …..ενικάκης, πιθανόν γιατί δεν τους αρέσουν ή γιατί έχει πολύ διάβασμα και δεν το αντέχουν… 4. Έδωσε πλήρες πρόγραμμα σε εκπαιδευτικό που δεν υπάρχει στο σχολείο και μάλιστα  την σχετική πράξη την καταχώρησε, άκουσον – άκουσον στο πρακτικό του συλλόγου κάνοντας συνυπεύθυνους όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σ’ αυτόν, χωρίς όμως να τους αναφέρει το παραμικρό για το παράτυπο και γιατί όχι παράνομο του θέματος. Ας εύχονται τουλάχιστον οι εκπαιδευτικοί να μην υπάρξει καμία καταγγελία γιατί τότε η ΕΔΕ θα τους περιλάβει όλους….. Βέβαια κανείς δεν ρώτησε γιατί δεν έδωσε οργανικό ή λειτουργικό κενό για την συγκεκριμένη ειδικότητα ως όφειλε αν και πληροφορίες λένε ότι δεν επιθυμούσε την κάλυψή του από τον εκπαιδευτικό που είχε την προτεραιότητα. Υπάρχουν κι άλλα για το βίο και την πολιτεία του κ. Διευθυντή. Προς το παρόν όμως αυτά…. αν χρειασθεί θα επανέλθουμε. Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε την αντίδραση της καθ’ ύλη αρμόδιας Διευθύντριας Εκπαιδευτικών Θεμάτων, εκεί στη Θηβών 401 και του Διευθυντή Διεύθυνσης. Πέρυσι γνώριζαν, αλλά δεν πρόλαβαν… ή τουλάχιστον έτσι άφησαν να διαρρεύσει. Φέτος όμως….; Προϊσταμένη εκπαιδευτικών Θεμάτων – Βίος ή Πολιτεία   Στη μεγάλη διαδημοτική λεωφόρο (Θηβών 401) έχει την έδρα της η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης. Εκεί κατοικοεδρεύει και η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κα Δελ….. Κατά το προηγούμενο σχ. έτος (2011-12) επέδειξε ιδιαίτερα πλούσια δραστηριότητα στα πλαίσια των καθηκόντων της. Σημαντικότερη όλων ήταν ο έλεγχος του Ωρολογίου Προγράμματος ΣΕΚ της περιοχής και η επισήμανση των «παρατυπιών» που υπήρχαν σ’ αυτό. Εντόπισε εκπαιδευτικό ο οποίος, παρότι κάλυπτε το υποχρεωτικό του ωράριο σε τρείς διαφορετικές βάρδιες, δεν είχε πρόγραμμα όλες τις ημέρες της εβδομάδας και «παράγγειλε» τη διόρθωση αυτής της αστοχίας. Για τα άλλα 135 σχολεία της «επικράτειας» της δεν βρήκε «ουδέν μεμπτόν». Δεν βρήκε καν ότι υπήρχαν εκπαιδευτικοί οι οποίοι αντί να κάνουν μάθημα ή έστω να προσφέρουν στη σχολική μονάδα τους οιανδήποτε πρόσθετη εργασία, διατριβούσαν παρατύπως σε καταργημένες δομές χωρίς καμία τυπική αλλά και ουσιαστική αρμοδιότητα. Κατά το «λαϊκόν» απλώς δεν έκαναν τίποτα εκτός από την ανάληψη του μισθού τους κάθε 15 ημέρες. Δεν βρήκε επίσης, παρότι ερώτησε καταλλήλως, τις παρατυπίες σε ΕΠΑΛ με τις αναθέσεις σε μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα, ούτε βέβαια το ΓΕΛ που λειτουργούσε τμήματα με 14 μαθητές προκειμένου να «δημιουργήσει» και θεσμοθετήσει εικονικά και πραγματικά οργανικά κενά, όπως συνέβη τελικά. Εμείς ρωτάμε από τώρα την κυρία Προϊσταμένη για να έχουμε καλούς λογαριασμούς: α. Θα επιτρέψετε και το νέο σχολικό έτος να λειτουργούν τμήματα 14, 16, 18 & 19 μαθητών σε ΓΕΛ στο οποίο Διευθυντής είναι μέγας συνδικαλιστής (ας καταφύγει στην υπηρεσία όπως ήθελε πέρυσι για να βρει το δίκαιο του); β. Θα επιτρέψετε και το νέο σχολικό έτος  εκπαιδευτικοί να μην κάνουν μάθημα με εικονικές, φανταστικές ή συνηθισμένες ασθένειες (ζάχαρο, πίεση, αρρυθμίες, κλπ.); γ. Θα επιτρέψετε και το νέο σχολικό έτος  εκπαιδευτικός να κάνει μάθημα στο προαύλιο του σχολείου του, αντί στην αίθουσα, γιατί αισθάνεται ότι αυτή τον καταπνίγει  ψυχολογικά (τον πιάνει πανικός); δ. Θα επιτρέψετε και το νέο σχολικό έτος  εκπαιδευτικοί να αγνοούνται από το σχολείο τους και ταυτόχρονα να προσλαμβάνονται αναπληρωτές για την κάλυψη των δημιουργούμενων κενών; ε.  Θα επιτρέψετε και το νέο σχολικό έτος  εκπαιδευτικοί  να μην κάνουν μαθήματα Α΄ ανάθεσης γιατί δεν τους αρέσουν αλλά να  διδάσκουν μόνο εύκολα Β΄ ανάθεσης, παρά τις προβλέψεις του νόμου; Όπως είπε και ο κ. Διευθυντής σας πέρυσι δεν είχατε πείρα και μαθαίνατε. Φέτος όμως μη ρωτήσετε ποιος ή ποιοί είναι… Το δημόσιο χρήμα δεν είναι δικό σας, άσχετα αν τον Ιούνιο συμβάλατε με τον τρόπο σας ή μάλλον με τον μη έλεγχο σας να βγουν αδίκως υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί ή να τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί σε οργανικά κενά άλλοι χωρίς να το δικαιούνται… Εμείς εδώ θα είμαστε…και αν χρειασθεί θα επιστρέψουμε με στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις…..Δεν θα μας κόβουν το μισθό και τη σύνταξη έτσι χωρίς λόγο. Εξ άλλου εσείς παίρνετε και επίδομα για να κάνετε τη δουλειά σας και αν δεν μπορείτε ξέρετε τι πρέπει να κάνετε….. Ο κ. Ειδικός Γραμματέας, η οικογενειακή φροντίδα και το αίσθημα δικαιοσύνης και ισονομίας του Πρωθυπουργού   O ειδικός Γραμματέας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας κ. Γκλαβάς, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ευτύχησε σε μία λαμπρή σταδιοδρομία. Έχοντας στενές πολιτικές σχέσεις με τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα της Αχαΐας κ. Μπεκίρη τον πρεσβύτερο (αχ !!! αυτό το αυτοκινητικό ατύχημα στην Εθνική Κορίνθου – Πάτρας) ευτύχησε να αναρριχηθεί στα αξιώματα του Διευθυντή Σπουδών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης (επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη), του Συμβούλου και τελικά του Προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.). Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Π.Ι. προσλήφθηκε σ’ αυτό όλως τυχαίως στενό συγγενικό του πρόσωπο (ανιψιός). Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και τον σχηματισμό της Κυβέρνησης Παπανδρέου υπέβαλε παραίτηση και συνταξιοδοτήθηκε. Δεν εγκατέλειψε όμως το χώρο, αλλά ασχολήθηκε με την επιτροπή των συνταξιούχων σοφών  που είχε συγκροτήσει ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης με πρόεδρο τον πρώην Περιφερειακό Διευθυντή Αττικής κ. Γιαλούρη. Επί Κυβέρνησης Παπαδήμου αναλαμβάνει  Διευθυντής Γραφείου του κ. Μπαμπινιώτη. Από τη θέση αυτή συνέβαλε, κατά πληροφορίες, αποφασιστικά στην «τακτοποίηση» του ανιψιού του σε θέση ισόβιου Συμβούλου στο Ινστιτούτο Διόφαντος που αντικατέστησε το Π.Ι. Σαν ειδικός Γραμματέας, έστω και προσωρινός αφού η θέση του έχει ημερομηνία λήξης την 31-12-2012, τακτοποίησε άμεσα φίλους και συγγενείς σε καλά αμειβόμενες θέσεις στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες. Τώρα αν ο  Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς καταδικάζει και όχι άδικα, με αφορμή τις προσλήψεις συγγενών από τους Εθνοπατέρες,  κάθε μορφή νεποτισμού αυτό δεν αγγίζει ούτε τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, ούτε τον ίδιο τον Ειδικό Γραμματέα κ. Γκλαβά. Έτσι κι αλλιώς αυτός προσωρινός είναι να μην αφήσει κάποια παρακαταθήκη στους φίλους και συγγενείς. Όσο για τους νέους που ψάχνουν για δουλειά ακόμη και στο εξωτερικό, ε αυτοί ας περιμένουν, κάποια στιγμή θα αποκτήσουν κι αυτοί «μπάρμπα στη Κορώνη». Ρωτάμε τον Υπουργό Παιδείας κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Γκλαβά: α. Είναι ή όχι ο κ. Μαντάς, Σύμβουλος στο Ινστιτούτο Διόφαντος, στενός συγγενής του  κ. Γκλαβά (ανιψιός) και πότε αυτός τοποθετήθηκε στη θέση αυτή; β. Η εκπαιδευτικός (δασκάλα) που στάλθηκε  στις Βρυξέλλες σε πολύ καλά αμειβόμενη θέση (10.000 ευρώ το μήνα) είναι σύζυγος του κ. Μαντά ή όχι; γ. Ο κ. Αλεβίζος, εκπαιδευτικός ΠΕ 70, προσλήφθηκε ως Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής του κ. Γκλαβά αμέσως μετά την συνταξιοδότηση του ή όχι; (αν ο ειδικός γραμματέας χρειάζεται συμβούλους  φαντάζεται μήπως κάποιος την κατάρτιση του; – και τότε πόσους συμβούλους χρειάζεται ο Υπουργός;) δ. Ο κ. Ματσαγγούρας, γιός του κ. Ηλία Ματσαγγούρα καθηγητή Πανεπιστημίου τοποθετήθηκε ή όχι μαζί με τον «μπαμπά» του σε Επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας; ε. Το βιογραφικό του ειδικού Γραμματέα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας κ. Ζαχαράκη  είναι ελεγμένο για την ορθότητα των στοιχείων του ή όχι; στ. Ελέγχθηκε ο κ. Ζαχαράκης εάν κατά την προηγούμενη διετία υπηρέτησε στη θέση του στη Κρήτη όπου είχε μετατεθεί με αίτηση του ή όχι; ζ. Πόσες θέσεις κατέχει ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Γιαλούρης εκτός από αυτή του μέλους της Επιτροπής για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών; Εμείς και γνώση έχουμε…… και στοιχεία διαθέτουμε….. Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε επίσημες απαντήσεις κι αν χρειασθεί θα δημοσιεύσουμε τα ΄΄ντουκουμέντα΄΄. Ο κ. Υπουργός, ο κ. Υφυπουργός, ο κ. Ειδικός Γραμματέας οι ΕΠΑΣ και τα σχολικά βιβλία ‘‘ Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού δεν χρειάζονται διδακτικά βιβλία…’’ Με τον ερχομό της Κυβέρνησης Σαμαρά στην εξουσία ορίσθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Τα μέλη της ο κ. Κων. Αρβανιτόπουλος, καθηγητής  Πανεπιστημίου, ο Υφυπουργός κ. Παπαθεοδώρου, καθηγητής Πανεπιστημίου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κυριαζής, κι αυτός καθηγητής Πανεπιστημίου. Από κοντά και ο ειδικός Γραμματέας Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης κ. Γκλαβάς. Ικανοί άνθρωποι και όλοι τους πολύ καλοί γνώστες του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Ειδικότερα ο ειδικός Γραμματέας κ. Γκλαβάς έχει πολύ βαθιά γνώση της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης αφού διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.) και διαχρονικό στέλεχος του. Πριν τη τοποθέτηση του, με απόφαση του Πρωθυπουργού, στη θέση του ειδικού γραμματέα διατέλεσε Διευθυντής του Γραφείου του κ. Μπαμπινιώτη για όσο διάστημα αυτός ήταν Υπουργός στην Κυβέρνηση Παπαδήμου. Αν και συνταξιούχος από τις αρχές του σχολικού έτους 2011-2012 έχει πλήρη και σφαιρική εικόνα για την κατάσταση και τα προβλήματα της Β/θμιας Εκπ/σης υπηρετώντας σε θέσεις κλειδιά της ηγετικής πυραμίδας του υπουργείου από τον Οκτώβριο του 2011 με μικρή διακοπή κατά τη θητεία της Κυβέρνησης Πικραμένου. Κατά το παρελθόν, σαν Πρόεδρος και στέλεχος του Π.Ι.  διακρίθηκε για το επιτελικό και δημιουργικό έργο του με αποκορύφωμα το σχέδιο που κατέθεσε στον τότε υπουργό κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο για την  πλήρη αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και τη συγγραφή νέων βιβλίων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης συνολικού κόστους 780 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτείτο κατά 80% από το ΕΣΠΑ και κατά 20%  από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς γι’ αυτόν και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας που έχασε την ευκαιρία της ποιοτικής αναβάθμισης, η πρόταση του αυτή απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων χωρίς καν να συζητηθεί. Σαν Διευθυντής Υπουργού, συνέβαλε, κατά πληροφορίες, αποφασιστικά στην «τακτοποίηση» των στελεχών του πρώην Π.Ι. (είχε καταργηθεί με νόμο και ενσωματωθεί στο Ινστιτούτο Διόφαντος) στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΝ.Ε.Π.) σε θέσεις ισόβιων Συμβούλων. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ανάμεσα στους «τακτοποιηθέντες» ήταν και στενό συγγενικό του πρόσωπο που είχε προσληφθεί και εξελιχθεί στο Π.Ι. την περίοδο που ήταν ο ίδιος Πρόεδρος σ’ αυτό. Μία από τις πρώτες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και ιδιαίτερα του υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών αποστολής στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των σχολικών βιβλίων, ώστε να μην επαναληφθεί το φιάσκο της περυσινής σχολικής χρονιάς. Επισκέφθηκε ο ίδιος προσωπικά το κέντρο διανομής τους και ενημερώθηκε πλήρως για τις διαδικασίες και τον χρόνο αποστολής του. Βέβαια ο κ. Υπουργός, όπως και ο κ. Υφυπουργός, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας προερχόμενοι από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της Β/θμιας και ειδικότερα της Β/θμιας Επαγγελματικής. Την έλλειψη γνώσης για τα προβλήματα αυτού του εκπαιδευτικού κλάδου, όφειλε ο νεοτοποθετητής ειδικός Γραμματέας κ. Γκλαβάς να την καλύψει. Εάν δεν γνωρίζει τα προβλήματα είτε πρέπει να ζητήσει την παύση από τα καθήκοντα τους  των υφισταμένων του (Δ/ντή Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης, Προϊστάμενο Τμήματος Β΄ ΤΕΕ, ηγεσία Ινστιτούτου Διόφαντος), είτε να παραιτηθεί άμεσα ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να ρωτήσει άμεσα το στέλεχος του Γραφείου Υπουργού που έχει μακρά θητεία στις δομές της Β/θμιας  Επαγγελματικής Εκπ/σης και έχει χειρισθεί προσωπικά αρκετά από τα ιδιαίτερα προβλήματά της, όπως π.χ. τα εκπαιδευτικά βιβλία που διανέμονται στους μαθητές της. Όπως έχει γραφεί κατ’ επανάλειψη στην Επιστροφή στο Μέλλον και το διαδίκτυο («2020Επιστροφή στο Μέλλον», κλπ.) τα τελευταία 4 χρόνια μία σειρά βιβλίων δεν διανέμονται στους μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Πρόκειται για διδακτικά βιβλία 40 περίπου μαθημάτων που διδάσκονται σε 16.00 περίπου μαθητές των ΕΠΑΣ. Το τραγικό είναι ότι τα βιβλία αυτά αφορούν μαθήματα ειδικότητας, δηλαδή αυτά που καλύπτουν τις τεχνικές γνώσεις του επαγγέλματος που οι μαθητές θα κληθούν να ασκήσουν μετά την αποφοίτηση τους. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση της ειδικότητας «Τεχνίτες Φυσικού Αερίου» η οποία έχει πρωτολειτουργήσει πριν 5 χρόνια. Τα διδασκόμενα γνωστικά αντικείμενα είναι πρωτόγνωρα για τους εκπαιδευτικούς που τα διδάσκουν με αποτέλεσμα αυτοί λόγο έλλειψης γνώσης να διδάσκουν στους μαθητές άλλες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες (συνήθως θέματα υδραυλικού) αντί αυτών που ορίζονται με τα προγράμματα σπουδών. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα στα χρόνια αυτά στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από τις Σχολικές μονάδες (ΕΠΑΣ) αυτή όμως μέχρι σήμερα κώφευε. Ο προηγούμενος Γ.Γ. κ. Β. Κουλαϊδής με  το με αριθμ. πρωτ. 16794/Γ2/9-2-2011 έγγραφο του προς τους Διευθυντές ΕΠΑΣ   δήλωνε ότι η έλλειψη διδακτικών βιβλίων στις ΕΠΑΣ θα καλυφθεί με «σημειώσεις» των διδασκόντων εκπαιδευτικών και των Σχολικών Συμβούλων Ειδικότητας. Βέβαια τέτοιας μορφής σημειώσεις ουδέποτε διανεμήθηκαν εκτός της κλεψίτυπης αναπαραγωγής και διανομής ως επίσημου διδακτικού εγχειριδίου, βιβλίου ιδιώτη συγγραφέα από δύο Σχολικούς Συμβούλους οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί για την ενέργεια τους αυτή στην ποινική δικαιοσύνη. Αποκορύφωμα αυτής της στάσης του Υπουργείου είναι η ενέργεια του Δ/ντή Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης κ. Σπ. Μερκούρη να δηλώσει εγγράφως (αριθμ. πρωτ. 62243/Γ2/1.6.2012) ότι και για το νέο σχ. έτος (2012-2013) στους 16.000 περίπου μαθητές των ΕΠΑΣ δεν θα διανεμηθούν τα διδακτικά βιβλία που τους λείπουν. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου προβλήματος είναι ότι για αυτά τα  40 περίπου μαθήματα της ΕΠΑΣ δεν υπάρχουν βιβλία του Π.Ι. και του ΟΕΔΒ, όπως συμβαίνει για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα του Δημοτικού, του Γυμνασίου, του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ και το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του και να εκπληρώσει τις επιταγές του Συντάγματος τα προμηθευότανε από το ελεύθερο εμπόριο με μειοδοτικό διαγωνισμό. Το συνολικό κόστος τους ουδέποτε ξεπέρασε τα 80 – 100.000 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα μικρό παρά την ανώτερη ποιότητα τους σε σχέση με τα βιβλία παραγωγής του Οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ μικρότερο από το κόστος διατήρησης  των 5 Γραφείων Β/θμιας  Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας (1.500.000 ευρώ & άνω) παρά την δια νόμου κατάργησή τους  από  το Νοέμβριο του 2011 ή τα έξοδα πρώην Υπουργού για τις κουρτίνες του Γραφείου της ή την αποζημίωση των μηνιαίων υπερωριών  των περισσότερων από 100 συμβούλων και συνεργατών της. Δεν είναι γνωstrongστό αν το συγκεκριμένο θέμα είναι σε γνώση του Υπουργού. Εκείνο που όμως που γίνεται άμεσα αντιληπτό είναι ότι η τυχόν μη διανομή στους μαθητές των ΕΠΑΣ, που είναι σκληρά εργαζόμενα παιδιά οικογενειών χαμηλής εισοδηματικής τάξης δεν συμβαδίζει με τις εξαγγελίες του Υπουργού και του Πρωθυπουργού  για ιδιαίτερη φροντίδα της «Παιδείας» και των σκληρά δοκιμαζόμενων χαμηλόμισθων κοινωνικών τάξεων. ΟΑΕΔ Πάλι στο τιμόνι ο “πετυχημένος’’ κ. Ηλίας Κικοίλιας “βιβλία όμως στους μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας δεν δίνονται….” Όπως έγινε γνωστό ο κ. Ηλίας Κικοίλιας  παραμένει, μετά από «απαίτηση» της ΔΗΜΑΡ, Διοικητής του ΟΑΕΔ παρότι αρχικά είχε τοποθετηθεί  σ’ αυτή τη θέση από την Κυβέρνηση Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες κρίθηκε από τον κ. Κουβέλη ως ιδιαίτερα επιτυχημένος. Στην κοινή γνώμη λίγα πράγματα είναι γνωστά γι’ αυτόν, όπως η πρόταση πάλι της ΔΗΜΑΡ να αναλάβει Υπουργός Εργασίας στη Κυβέρνηση Σαμαρά. Για όσους όμως γνωρίζουν τα πράγματα του ΟΑΕΔ εκ των έσω η εντύπωση γι’ αυτόν είναι ότι πρόκειται για έναν ισορροπιστή της εσωτερικής γραφειοκρατίας, χωρίς όραμα και με την τάση να απαξιώνει ότι ο Οργανισμός είναι υποχρεωμένος να προσφέρει αλλά δεν συναντά κοινωνικές αντιδράσεις. Ακολουθώντας το παράδειγμα του προκατόχου του, που σε μία νύχτα έδωσε σε όλους τους υπαλλήλους του Οργανισμού επίδομα παραγωγικότητας 250 ευρώ, το διατήρησε στο όνομα της εργασιακής ειρήνης. Μοίρασε την πίτα των διοικητικών θέσεων στους «μάχιμους» συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων και ουδέποτε έκτοτε αντιμετώπισε αμφισβήτηση. Αν προσθέσει κανείς  τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για κάθε συνεδρίαση και το πλούσιο μπουφέ τους η εικόνα  για το πρόσωπο του δεν έχει κανένα ψεγάδι. Όσο για τα υπόλοιπα αρκεί ένας πραγματικός έλεγχος στα προγράμματα ΛΑΕΚ και θα γίνει άμεσα αντιληπτό πόσο καλό είναι το συμμάζεμα του Οργανισμού και των οικονομικών του. Εκτός των άλλων ο κ. Κικοίλιας, σαν Διοικητής του ΟΑΕΔ, έχει την τάση να μην απαντά σε απλούς πολίτες ή ιδιώτες σε ότι μπορεί να τον εκθέσει. Η πιo πετυχημένη έως σήμερα ενέργεια του, σε ότι αφορά τα οικονομικά του οργανισμού, είναι η κατάργηση διανομής βιβλίων στους μαθητές των Σχολών ΕΠΑΣ Μαθητείας που ο ΟΑΕΔ λειτουργεί σε 54 δομές όλης της χώρας. Με ετήσιο κέρδος 100.000 ευρώ δεν δίνει κανένα βιβλίο για 50 περίπου μαθήματα ειδικότητας που διδάσκονται σε 18.000 περίπου μαθητές. Η αιτιολογία, όπως την «μεταφέρουν» οι αρμόδιοι Διευθυντές είναι «δεν δίνει βιβλία τα Υπουργείο Παιδείας, δεν δίνει και ο Οργανισμός». Κι ας είναι υποχρεωμένος από τον ιδρυτικό του νόμο. Βέβαια μπορεί να παίζει ρόλο ότι ο νόμος αυτός ισχύει από την περίοδο της επάρατου χούντας, άρα μπορεί να μην εφαρμόζεται όπου η διοίκηση δεν θέλει. Βιβλία στους μαθητές δίνονται, Θρησκευτικά, Λύσεις μαθηματικών, Ιστορία, κλπ. αλλά σχεδόν κανένα βιβλίο για τα βασικά τεχνικά μαθήματα ειδικότητας. Το γεγονός αυτό έχει απαξιώσει την εκπαίδευση στα μάτια των μαθητών των ΕΠΑΣ Μαθητείας που στο σύνολο σχεδόν των μονάδων που λειτουργούν στις εκπαιδευτικές δομές του Οργανισμού αρνούνται να παρακολουθήσουν τις παραδόσεις. Το τραγικό είναι ότι παρότι το σύστημα εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ χρηματοδοτείται από τα Κοινωνικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 80%, ο ΟΑΕΔ αρνείται να προμηθευτεί τα αναγκαία βιβλία χάνοντας για λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους χρήματα που του προσφέρονται δωρεάν. Από την άλλη ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς μιλά για ανάπτυξη και ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, προϊστάμενος του κ. Κικοίλια, αναζητεί τρόπους καλύτερης εκπαίδευσης των εργαζομένων προκειμένου να ξεφύγουν από την ανεργία… Όπως και σε κάθε τομέα του ελληνικού κράτους το ζητούμενο πλέον είναι η τήρηση των νόμων και των υποχρεώσεων του προς τους πολίτες και όχι το «κτίσιμο» του προφίλ των παρακοιμώμενων της πολιτικής εξουσίας και των κομματικών σαλονιών… Παίγνια του ΠΥΣΔΕ Γ΄ Αθήνας με Εικονικά Οργανικά κενά ΄Όσοι πιστοί & φίλοι προσέλθετε΄΄   Όσα Μνημόνια και αν εφαρμοσθούν στην Ελλάδα, όσοι νόμοι κι αν ψηφισθούν για την πάταξη της γραφειοκρατικής διαφθοράς, ότι και να επαγγέλλεται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, το «σύστημα» έχει μάθει να λειτουργεί αυτόνομα. Έχει μάθει να κάνει αυτό που το ίδιο θέλει γράφοντας στα «παλιά του τα παπούτσια» νόμους, ηθική και νομιμότητα. Συνήθως κινείται στα όρια των διαχωριστικών γραμμών στηριζόμενο στις περίφημες «ομόφωνες» αποφάσεις. Κι αν υπάρχει κάποιος που διαφωνεί εκπέμπεται το περίφημο «όποιος δεν συμφωνεί να πάει στα δικαστήρια». Το «σύστημα» έχοντας στο πλάι του συμπαραστάτη το συνδικαλιστικό κίνημα, βασίζεται στην απροθυμία της κορυφής να ασχοληθεί με τα «ταπεινά», έστω και αν αυτά είναι εξοφθάλμως παράνομα ή παράτυπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα καταγγέλλει ο εκπαιδευτικός και πρώην αιρετός του ΠΥΣΔΕ Γ΄Αθήνας κ. Φουσέκης Χρήστος σε επιστολή του με ημερομηνία 16.6.2012 για τα παίγνια του υπηρεσιακού Οργάνου με τα «εικονικά οργανικά κενά» των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με την καταγγελία, τον Ιούνιο του 2011 το ΠΥΣΔΕ Γ΄ Αθήνας τοποθέτησε σε εικονικά οργανικά κενά σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικούς που το πραγματικό ωράριο τους δεν ξεπερνούσε τις 10 και σε μερικές περιπτώσεις τις 7 διδακτικές ώρες, παρότι ο νόμος 1566/1985 ορίζει ρητά ως ελάχιστο όριο τις 11 ώρες. Σε μία μάλιστα θυελλώδη συνεδρίαση της Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας στις 27.6.2012 η αιρετός του κλάδου παραδέχθηκε ότι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για την πρόθεση του ΠΥΣΔΕ να καλύψει εικονικά οργανικά κενά έγινε τηλεφωνικά σε περιορισμένο αριθμό από αυτούς και όχι με ανακοίνωση στο σύνολο που υπηρετούσαν στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Το πρόβλημα βέβαια δεν ήταν η τοποθέτηση όσων εκπαιδευτικών «ενημερώθηκαν» και ενδιαφέρθηκαν και τελικά τοποθετήθηκαν στα μοναδικής γραφειοκρατικής έμπνευσης «εικονικά οργανικά κενά». Έτσι κι αλλιώς θα έβγαιναν υπεράρριθμοι το Μάϊο του 2012, όπως κι έγινε. Εδώ ακριβώς έγκειται το θέμα. Ως υπεράρριθμοι πλέον κατέλαβαν, λόγω πρόβλεψης του νόμου, οργανική θέση στο σχολείο που ακριβώς επιθυμούσαν, παραγκωνίζοντας άλλους συναδέλφους τους με πολύ περισσότερα υπηρεσιακά «μόρια» που ακολούθησαν τις επιταγές της ισχύουσας νομοθεσίας. Η διαφορά δε στα υπηρεσιακά μόρια είναι τόσο μεγάλη υπέρ των δεύτερων που κατά το κοινώς λεγόμενο «βγάζει μάτι» (26,81 προς 134,34 – 43,36 προς 114,82 κλπ.). Η υπόθεση θυμίζει άλλη παλιά πρακτική ΠΥΣΔΕ περιοχής της Βορείου Ελλάδος που είχε κάνει παράνομες μετατάξεις εκπαιδευτικών χωρίς τα μέλη του να υποστούν οποιαδήποτε κύρωση γιατί όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση είχαν παραγραφεί τα αδικήματα. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας υποσχέθηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της «ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από την νομιμότητα». Γνωρίζει το θέμα; Κι αν ναι τι προτίθεται να πράξει; Έστω κι αν ο πρόεδρος του ΠΥΣΔΕ Γ΄ Αθήνας είναι και πρόεδρος του ΚΥΣΔΕ… Ο κ. Γενικός, ο κ. Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης, το Ινστιτούτο Διόφαντος, τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα σχολικά Βιβλία   ‘‘ Αμαρτωλές σχέσεις στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος ή όχι;…’’   Η ιστορία είναι διδακτική, αφορά το Υπουργείο Παιδείας και καταδεικνύει τον τρόπο σκέψης και την εκτίμηση που οι κορυφαίοι παράγοντές του βλέπουν την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων. Για να ξέρουμε βέβαια πως φθάσαμε στην σημερινή κρίση. Ο κ. Γενικός του υπουργείου Βασίλης Κουλαϊδής είναι κατά νόμο (πιθανόν να έχει πλέον παυθεί) ο διαχειριστής του ΕΣΠΑ του υπουργείου Παιδείας και προϊστάμενος του Διευθυντή Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης, του Ινστιτούτου Διόφαντος και αρκετών άλλων Διευθύνσεων και νομικών προσώπων του Υπουργείου. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα προγράμματα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας, αδιαφορώντας ουσιαστικά για όλα τα άλλα και ειδικότερα για την Β/θμια Εκπ/ση. Στον ημερήσιο τύπο αλλά και στο ηλεκτρονικό τύπο (saits & bloks) έχουν γίνει έως σήμερα άπειρες δημοσιεύσεις για τον τρόπο διαχείρισης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που λόγω αρμοδιότητας ο ίδιος ενέκρινε. Αγαπημένοι του φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ του υπουργείου τα Ιδρύματα Τσάτσου (Ν.Π.Ι.Δ.) και ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ (ΙΤΥΕ). Αγαπημένα του θέματα: Μελέτες, μελέτες, μελέτες και που και που η σύνταξη νομοσχεδίων. Βέβαια είναι μοναδική ελληνική εφεύρεση η προκήρυξη «σύνταξης νομοσχεδίου». Έμπειροι όμως παράγοντες του υπουργείου εξέφρασαν την άποψη ότι αυτό έγινε προκειμένου να ανατεθούν εργασίες στον αν. καθηγητή Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κατρούγγαλου ση Α΄ φάση προγράμματος και στο δικηγορικό γραφείο της συζύγου του σε Β΄ φάση. Αρκεί να δει κάποιος τα καθορισθέντα με την προκήρυξη προσόντα των ζητούμενων συνεργατών και τις τελικές προσλήψεις για να καταλάβει, δήλωσαν οι ίδιοι. Αγαπημένοι του συνεργάτες στα προγράμματα: Καθηγητές και ΔΕΠ από το ΙΤΥΕ, τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Ανοικτό Κύπρου στα οποία διδάσκει ο κ. Γενικός, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ιpνστιτούτο Διόφαντος. Για το τελευταίο μάλιστα  λήφθηκε μέριμνα και για το διοικητικό προσωπικό του που σε ορισμένες περιπτώσεις τυγχάνει να έχει στενή συγγένεια με τα υψηλόβαθμα στελέχη του (Συμβούλους). Αγαπημένες του αμοιβές: 45.000 ευρώ περίπου για τους καθηγητές Πανεπιστημίου και 18 – 24.000 ευρώ για το διοικητικό προσωπικό, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που σύμφωνα με τη σύμβαση για υποτιθέμενη 5/ωρη καθημερινή απασχόληση η αμοιβή είχε ορισθεί στα 3.250 ευρώ το μήνα. Αγαπημένο του μέλος της Επιτροπής παρακολούθησης κάθε προγράμματος ο Διευθυντής Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης του υπουργείου σχολικός σύμβουλος κ. Σπύρος Μερκούρης. Η στήλη δεν γνωρίζει την αμοιβή του για κάθε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Οι πληροφορίες όμως μιλούν για αμοιβή που συναθροιζόμενη σε ικανό αριθμό προγραμμάτων δεν είναι ευκαταφρόνητη. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με όσα διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν στον ημερήσιο τύπο ο κ. Γενικός έστειλε μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης Σαμαρά επιστολή στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ με την οποία ζητούσε οδηγίες για το «αν έπρεπε να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους όλοι οι μετακλητοί υπάλληλοι που είχαν τοποθετηθεί στο υπουργείο Παιδείας από την κυβέρνηση Παπανδρέου». Ο λόγος που απέστειλε αυτή την επιστολή…. «άγνωστος»… Ο Διευθυντής Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης κ. Σπύρος Μερκούρης μεταπήδησε από τη θέση σχολικού συμβούλου στη Γ΄ Αθήνας στη θέση του Δ/ντή Σπουδών σχεδόν ταυτόχρονα με τον κ. Γενικό. Κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως άμεσο συνεργάτη του στην θέση Προϊσταμένου του Τμήματος Β΄ ΤΕΕ τον κ. Χρήστο Τσαρτσόλη, που είχε τοποθετηθεί από τον υπουργό της Κυβέρνησης Καραμανλή κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, έως ότου έληξε η θητεία του το 2010. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του κ. Διευθυντή ήταν τα σχολικά βιβλία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του σχολ. έτους 2011-2012 που αποτέλεσαν κόλαφο και για την υπουργό του κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Αν και τυπικά η Διεύθυνσή του έχει εκ του νόμου μόνο συντονιστικές αρμοδιότητες, με αυτές της παραγωγής και διανομής να ανήκαν στον ΟΕΔΒ, ουδέποτε άσκησε την υψηλή εποπτεία που προβλέπει το οργανόγραμμα του Υπουργείου στο θέμα αυτό. Τα αποτελέσματα γνωστά. Η δεύτερη μεγάλη και διαχρονική του επιτυχία ήταν τα βιβλία ειδικότητας για τους μαθητές που φοίτησαν και φοιτούν στην Επαγγελματική εκπαίδευση και ειδικότερα στην ΕΠΑΣ. Πρόκειται για βιβλία που ο ΟΕΔΒ δεν διέθετε (και δεν διαθέτει) και τα οποία κατά πάγια πρακτική το Υπουργείο Παιδείας προμηθεύεται από το ελεύθερο εμπόριο. Αποδεχόμενος εισήγηση, του για ένα διάστημα συνεργάτη του κ. Τσαρτόλη, περί «προβληματικού» τρόπου διεξαγωγής των σχετικών διαγωνισμών τους, σταμάτησε κάθε ενέργεια προμήθειας των βιβλίων γι’ αυτή την κατηγορία μαθητών αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του με αποτέλεσμα για τα τρία προηγούμενα σχ. έτη (από το σχ. έτος 2009-2010 και μετά) να μην τους χορηγηθούν βιβλία παρά τις επανειλημμένες έγγραφες εκκλήσεις των σχολικών μονάδων. Όσο για την δαπάνη αγοράς και διανομής αυτών των βιβλίων είχε προϋπολογισθεί ότι δεν θα ξεπερνούσε το ποσό των 150.000 ευρώ ετησίως. Τώρα εάν σκεφτεί κάποιος ότι για κάθε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που προκήρυσσε και υλοποιούσε η Γενική Γραμματεία είχε προϋπολογισμό 2.5 – 6.5 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του ενδιαφέροντος του κ. Διευθυντή για τα παιδιά αυτά που σημειωτέον ανήκουν στην χαμηλότερη οικονομική τάξη και είναι όλα σκληρά εργαζόμενα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο κ. Διευθυντής, αντί έστω την τελευταία στιγμή να δρομολογήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την κάλυψη των μαθητών αυτής της κατηγορίας με τα απαραίτητα διδακτικά βιβλία, προλαμβάνει  και την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με το υπ. αριθμ. 62243/Γ2/1.6.2012 έγγραφό του με το οποίο δηλώνει ότι και για το νέο σχ. έτος (2012-2013) σε 15.000 μαθητές των ΕΠΑΣ δεν θα διανεμηθούν βιβλία για τα 37 μαθήματα ειδικότητας που αυτοί διδάσκονται. Μπορεί βέβαια να τα θεωρεί παιδιά ενός κατώτερου θεού… Έτσι κι αλλιώς ο κ. Διευθυντής αν φύγει από τη θέση που κατέχει θα επιστρέψει στη θέση του Σχολικού Συμβούλου και στην αγαπημένη του κιθάρα. Η νέα Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τι λέει για το θέμα….; ΕΣΠΑ Υπουργείου Παιδείας – η Τέχνη για την απορρόφηση των κονδυλίων του προς όφελος…; –   Όποιος εργάζεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να αμείβεται ικανοποιητικά στις δύσκολες εποχές που η χώρα διαβιώνει. Τώρα  αν οι αμοιβές αυτές είναι λίγο «τσιμπημένες» προς τα πάνω, δηλαδή μερικές φορές πάνω από τον κατώτερο μισθό που οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου επέβαλαν, δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα. Καθηγητές Πανεπιστημίου είναι οι περισσότεροι, έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν ικανοποιητικές αμοιβές για όσα προσφέρουν. Σε κάθε περίπτωση εάν κάποιος διαφωνεί, ας αποκτήσει τα ειδικά και αυξημένα προσόντα που «απαιτούνται» για αυτές τις θέσεις. Τα π/strongάντα πρέπει να είναι νόμιμα, δεν είπε κανείς ότι πρέπει να είναι και ηθικά. Στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, υπάρχει μία σωρεία αποφάσεων σύμβασης και αμοιβής διαφόρων «εμπλεκομένων» προσώπων σε δράσεις του υπουργείου Παιδείας.   Το πάρτι των αμοιβών Για το έργο «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» (διακήρυξη 4525/8-9-2010) αναφέρονται  πέντε (5) καθηγητές ΑΕΙ  με συνολικές αμοιβές 142.600 ευρώ, οι κ.κ.:

  • Ηλίας Ματσαγγούρας, Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: 42.000 ευρώ,,
  • Γεώργιος Σιδερίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης: 33.500 ευρώ,
  • Ευγενία Μαγουλά, Επίκουρη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού» Πανεπιστήμιου Αθηνών: 33.500 ευρώ,
  • Φωτεινή Αντωνίου, Λέκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών: 33.600 ευρώ, και
  • Μαρία Σφυρόερα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών: 33.400 ευρώ.

Για το έργο «της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας –Open eClass-» (διακήρυξη 8614/22.10.2010 – ΑΔΑ: 4ΙΞ99-Φ9) οι κ.κ.:

  • Μαριάνθη Πετράκη, Φυσικών Επιστημών: 4.920 ευρώ,
  • Τσιμπάνης Κωνσταντίνος, Μαθηματικός: 9.840 ευρώ,
  • Γεωργιάδη Σταυρούλα, Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών: 4.920 ευρώ,
  • Σκιαδέλλη Βαρβάρα, Φυσικός 7.380 ευρώ  και
  • Τριανταφυλλοπούλου Διονυσία – Αικατερίνη, Πληροφορικός: 7.380 ευρώ.

Πέρα από τις πιο πάνω αμοιβές που αναφέρθηκαν ενδεικτικά (υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πλήθος καθηγητών ΑΕΙ και στελεχών του ΙΝΕΠ και του ΕΑΙΤΥ που αμείβονται για τη συμμετοχή τους σε έργα του ΕΣΠΑ) το νεοπαγές ΙΝΕΠ της κας Διαμαντοπούλου, στο οποίο «άρχων» ήταν ο ιστορικός της εκπαίδευσης κος Δημαράς (συνταξιούχος στο επάγγελμα – απεβίωσε πρόσφατα), «πιθανόν» λόγω έλλειψης άλλων δημοσίων υπαλλήλων  αναθέτει σε συγκεκριμένα άτομα την «Παρακολούθηση, Καταγραφή και αποτύπωση της εξέλιξης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, καθώς και την ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων» για διάφορα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα. Παρότι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άτομα αυτά είναι και υπάλληλοι του ΙΝΕΠ ή παιδιά μελών του πρώην Π.Ι. η στήλη δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει. Σε κάθε περίπτωση οι αμοιβές τους ξεπερνούν  το μέσο όρο αμοιβών ενός δημοσίου υπαλλήλου πανεπιστημιακής μόρφωσης με  περισσότερα από τριάντα (30) χρόνια προϋπηρεσίας. Για πέντε (5) έργα  του ΕΣΠΑ που το ΙΝΕΠ υλοποιεί τα άτομα που προσλήφθηκαν για τον σκοπό αυτό και οι αμοιβές τους  για δέκα (10) μήνες είναι:

  • Σταθούλια Μαρία: 19.680 ευρώ,
  • Δρούγκα Μαρία: 18.450 ευρώ,
  • Γερούκαλη Ελευθερία: 18.450 ευρώ,
  • Ελευθερίου Μαρίνα: 19.680 ευρώ,
  • Ακριβού Φιλιππία: 18.450 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας- Σκάνδαλο με τις «Ειδικές Γραμματείες» Το Υπουργείο Παιδείας γράφει στα παλιά του παπούτσια … την εντολή Σαμαρά για κατάργηση των «Ειδικών Γραμματειών» Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να επαναφέρει το θεσμό των «Ειδικών Γραμματειών» στη διοικητική του πυραμίδα, γράφοντας εκεί που όλοι γνωρίζουμε την εντολή του Σαμαρά για την κατάργησή τους. Φαίνεται ότι στον Υπουργό, αλλά και τον Υφυπουργό Παιδείας δεν αρκούν οι έξι (6) Γενικοί Γραμματείς και για αυτό έχουν προχωρήσει στη στελέχωση άλλων έξι (6) Ειδικών Γραμματειών «που θα περάσουν» νομοθετικά προσεχώς, μάλλον με άλλο τίτλο, πιθανόν ως Γραφεία Συντονισμού ή Διευθυντές Διευθύνσεων για να μην προκαλέσουν. Ήδη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην καταργημένη θέση του «Ειδικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» έχει τοποθετηθεί με πλήρεις αρμοδιότητες ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Γκλαβάς. Άνθρωπος κάθε εποχής, διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Διευθυντής του Γραφείου του κ. Μπαμπινιώτη επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διακρίθηκε για τις απ’ ευθείας αναθέσεις συγγραφής βιβλίων (μουσικής, κλπ) και για την πρόταση των 780.000.000 €, από το ΕΣΠΑ, για την αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και τη συγγραφή νέων βιβλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σαν Διευθυντής Υπουργού φρόντισε για την «τακτοποίηση»strong των παλιών στελεχών του Π.Ι. σε θέσεις Συμβούλων στο Ινστιτούτο Διόφαντος περιλαμβάνοντας σ’ αυτούς σύμφωνα με τους γνωρίζοντες και στενό συγγενικό του πρόσωπο (ανιψιός ;…). Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει σαφές οργανόγραμμα και πολύ έμπειρα στελέχη για κάθε θέση. Η προσθήκη «Ειδικών Γραμματειών» απλώς θα βόλευε και θα τακτοποιούσε συνταξιούχους παρατρεχάμενους πολιτικών γραφείων… Κύριε Υπουργέ αληθεύει το γεγονός ;….                                                                             Κύριε Πρωθυπουργέ η εντολή σας για κατάργηση των Ειδικών Γραμματειών ισχύει για όλα τα Υπουργεία ή μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα ; ….                                                                 Και παρεμπιπτόντως τι γίνεται με τα σχολικά βιβλία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης … γιατί μαθαίνουμε ότι αρκετά δεν έχουν ακόμη καν  παραγγελθεί….. ΕΣΠΑ  Υπουργείου Παιδείας – η Τέχνη για την απορρόφηση των κονδυλίων του προς όφελος…; –   Όποιος εργάζεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να αμείβεται ικανοποιητικά στις δύσκολες εποχές που η χώρα διαβιώνει. Τώρα  αν οι αμοιβές αυτές είναι λίγο «τσιμπημένες» προς τα πάνω, δηλαδή μερικές φορές πάνω από τον κατώτερο μισθό που οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου επέβαλαν, δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα. Καθηγητές Πανεπιστημίου είναι οι περισσότεροι, έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν ικανοποιητικές αμοιβές για όσα προσφέρουν. Σε κάθε περίπτωση εάν κάποιος διαφωνεί, ας αποκτήσει τα ειδικά και αυξημένα προσόντα που «απαιτούνται» για αυτές τις θέσεις.strong Τα πάντα πρέπει να είναι νόμιμα, δεν είπε κανείς ότι πρέπει να είναι και ηθικά. Στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, υπάρχει μία σωρεία αποφάσεων σύμβασης και αμοιβής διαφόρων «εμπλεκομένων» προσώπων σε δράσεις του υπουργείου Παιδείας.   Το πάρτι των αμοιβών Για το έργο «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» (διακήρυξη 4525/8-9-2010) αναφέρονται  πέντε (5) καθηγητές ΑΕΙ  με συνολικές αμοιβές 142.600 ευρώ, οι κ.κ.:

  • Ηλpίας Ματσαγγούρας, Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: 42.000 ευρώ,,
  • Γεώργιος Σιδερίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης: 33.500 ευρώ,
  • Ευγενία Μαγουλά, Επίκουρη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού» Πανεπιστήμιου Αθηνών: 33.500 ευρώ,
  • Φωτεινή Αντωνίου, Λέκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών: 33.600 ευρώ, και
  • Μαρία Σφυρόερα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών: 33.400 ευρώ.

Για το έργο «της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας –Open eClass-» (διακήρυξη 8614/22.10.2010 – ΑΔΑ: 4ΙΞ99-Φ9) οι κ.κ.:

  • Μαριάνθη Πετράκη, Φυσικών Επιστημών: 4.920 ευρώ,
  • Τσιμπάνης Κωνσταντίνος, Μαθηματικός: 9.840 ευρώ,
  • Γεωργιάδη Σταυρούλα, Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών: 4.920 ευρώ,
  • Σκιαδέλλη Βαρβάρα, Φυσικός 7.380 ευρώ  και
  • Τριανταφυλλοπούλου Διονυσία – Αικατερίνη, Πληροφορικός: 7.380 ευρώ.

Πέρα από τις πιο πάνω αμοιβές που αναφέρθηκαν ενδεικτικά (υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πλήθος καθηγητών ΑΕΙ και στελεχών του ΙΝΕΠ και του ΕΑΙΤΥ που αμείβονται για τη συμμετοχή τους σε έργα του ΕΣΠΑ) το νεοπαγές ΙΝΕΠ της κας Διαμαντοπούλου, στο οποίο «άρχων» ήταν ο ιστορικός της εκπαίδευσης κος Δημαράς (συνταξιούχος στο επάγγελμα – απεβίωσε πρόσφατα), «πιθανόν» λόγω έλλειψης άλλων δημοσίων υπαλλήλων  αναθέτει σε συγκεκριμένα άτομα την «Παρακολούθηση, Καταγραφή και αποτύπωση της εξέλιξης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, καθώς και την ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων» για διάφορα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα. Παρότι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άτομα αυτά είναι και υπάλληλοι του ΙΝΕΠ ή παιδιά μελών του πρώην Π.Ι. η στήλη δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει. Σε κάθε περίπτωση οι αμοιβές τους ξεπερνούν  το μέσο όρο αμοιβών ενός δημοσίου υπαλλήλου πανεπιστημιακής μόρφωσης με  περισσότερα από τριάντα (30) χρόνια προϋπηρεσίας. Για πέντε (5) έργα  του ΕΣΠΑ που το ΙΝΕΠ υλοποιεί τα άτομα που προσλήφθηκαν για τον σκοπό αυτό και οι αμοιβές τους  για δέκα (10) μήνες είναι:

  • Σταθούλια Μαρία: 19.680 ευρώ,
  • Δρούγκα Μαρία: 18.450 ευρώ,
  • Γερούκαλη Ελευθερία: 18.450 ευρώ,
  • Ελευθερίου Μαρίνα: 19.680 ευρώ,
  • Ακριβού Φιλιππία: 18.450 ευρώ.

Διάλογος για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Το 2020Επιστροφή στο Μέλλον, ξεκινά σήμερα τον διάλογο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Μέλλοντος. Θέτει σε γνώση όλων των εκπαιδευτικών της Β/θμιας  Εκπαίδευσης  προτάσεις για  το σχολείο του 21ου αιώνα. Πρώτη πρόταση που δημοσιεύεται είναι: – Το Σχολείο του 21ου αιώνα  «Επενδύοντας στη Γνώση» – των Παναγιώτη Καταγή, Θανάση Νικολόπουλου κ/strongαι Νίκου Παρίκου (η πρόταση συντάχθηκε και δημοσιοποιήθηκε πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2011) Παρουσιάζονται σε 6 pdf  (Το Σχολείο του 21ου αιώνα – Συνοπτική Παρουσίαση ), (Γυμνάσιο – Συνοπτική Παρουσίαση), (Μεταγυμνασιακή Εκπαίδευση – Λύκειο – Μέρος 1οΜεταγυμνασιακή Εκπαίδευση – Λύκειο – Μέρος 2ο), (Τεχνική Επαγγελματική Σχολή και Εκπαίδευση), (Το Σχολείο του 21ου Αιώνα – Μέρος 1οΤο Σχολείο του 21ου Αιώνα – Μέρος 2ο) (Συνολική Πρόταση – Νέα Β/Βάθμια Εκπαίδευση), τα κείμενα της πρότασης κατά τρόπο που να είναι δυνατή η μελέτη της είτε στο σύνολο της σε πλήρη ανάλυση, είτε συνοπτικά σε power point – pdf  συνολικά ή κατά τύπο σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να σχολιάσουν  τα όσα αυτή περιλαμβάνει, μπορούν να καταγράφουν τα σχόλια τους στον χώρο της ιστοσελίδας ή να τα στέλνουν στο e-mail:  adronas2020@gmail.com Όλα τα κείμενα που θα αποσταλούν, θα αναρτηθούν στη στήλη Εκπαιδευτικά. Με την ολοκλήρωση του διαλόγου, τα συμπεράσματα του θα παρουσιασθούν σε ειδική εκδήλωση και θα δημοσιοποιηθούν σε όλες τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας. Ακολουθούν ο πρόλογος της πρότασης και τα βιογραφικά των συντακτών της. Το Σχολείο του 21ου Αιώνα – Επενδύοντας στη Γνώση «Το Σχολείο του 21ου Αιώνα – Επενδύοντας στη Γνώση» αποτελεί  μελέτη για μία νέα Β/θμια Εκπαίδευση.  Εισάγει  νέους θεσμούς, όπως  Επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους Γυμνασίου και Λυκείου, Επιλογή αποφοίτων Λυκείου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το Βαθμό Απολυτηρίου, τριετή  ουσιαστική Τεχνική – Επαγγελματική εκπαίδευση, Πιστοποίηση ξένων γλωσσών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, κλπ. Προλογίζοντας Ο 21ος αιώνας του οποίου διανύουμε ήδη τη δεύτερη δεκαετία είναι ο αιώνας των ταχύτατων αλλαγών και των συνεχών ανακατατάξεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η οικονομική κρίση που συνεχίζει με μεγάλη ένταση για δεύτερη πενταετία, αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα των χωρών που ο παραγωγικός τους τομέας βασίζεται στην καινοτομία και την προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε μεταβολές και νέες συνθήκες. Στις χώρες που η οικονομία και η κοινωνία τους παρουσίαζε σταθερότητα ανάπτυξης, βασικός μοχλός ήταν η βιομηχανική παραγωγή αγαθών με υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας των δύο βασικών συντελεστών, του κεφαλαίου και της εργασίας. Σήμερα στις συνθήκεstrongς ανακατατάξεων, οικονομικής κρίσης και κερδοσκοπίας του κεφαλαίου που βιώνουμε, δεν αρκεί η ένταση της εργασίας για να εξισορροπήσει τις αδυναμίες του παραγωγικού συστήματος, αλλά απαιτείται ένας νέος πρόσθετος συντελεστής που θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην προσαρμοστικότητα, ευελιξία και αύξηση της απασχόλησης. Ο συντελεστής αυτός είναι η γνώση. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020 οι παραγόμενες παγκοσμίως πληροφορίες θα διπλασιάζουν, τις ήδη υπάρχουσες, κάθε έτος, το δε 2050 ότι ο διπλασιασμός τους θα είναι ημερήσιος. Επίσηemς υπάρχει η εκτίμηση ότι ο εξοπλισμός παραγωγής των επόμενων  δεκαετιών δεν έχει ακόμη επινοηθεί. Η Κοινωνία της Γνώσης αποτέλεσε κοινό στόχο όλων των προηγμένων οικονομικά χωρών, από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης του 19ου αιώνα. Στη σύγχρονη εποχή η παγκοσμιοποίηση των επικοινωνιών, κατάργησε τις αποστάσεις και η ανισότητα της ανάπτυξης μεταξύ των κρατών, αλλά και των εθνών σε συνδυασμό με τη χαμηλή απασχόληση και τον υπερπληθυσμό, αύξησε τη κινητικότητα του εργασιακά ενεργού πληθυσμού προς τις ανεπτυγμένες χώρες και την πίεση για εξεύρεση λύσεων.  Στη σημερινή Ευρώπη ο ανεπτυγμένος βοράς επικυριαρχεί στον χαοτικό νότο της υποανάπτυξης χάρη στην ένταση και ποιότητα γνώσης του ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει. Είναι πλέον κατανοητό ότι η ανάπτυξη, η οικονομική πρόοδος και κοινωνική συνοχή μίας χώρας κρίνεται από τον ανθρώπινο παράγοντα και την ποιοτική γνωσιακή εξέλιξη του. Είναι σαφές ότι τα κράτη και οι συνασπισμοί εθνών οδηγούνται νομοτελειακά πλέον σε ένα νέο πρότυπο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης που θα εξαρτάται από αυτούς τους βασικούς παράγοντες.  Οι γνώσεις, οι επαγγελματικές δεξιότητες και η εξοικείωση στις νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των νέων ευκαιριών, της μετατροπής των προκλήσεων σε ευκαιρίες και της προσαρμογής τους σε ένα κοινωνικό και παραγωγικό περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που έχοντας ως βασικό συντελεστή του το ανθρώπινο κεφάλαιο, θα  συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των γνώσεων, της τεχνολογίας παραγωγικής, της απασχόλησης και γενικά στην αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη. Η απασχόληση σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας και βασικό παράγοντα κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που μπορεί να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα σοβαρών ανακατατάξεων στο σημερινό «στάτους» της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής κοινωνίας, ανακατατάξεων που μπορούν να οδηγήσουν έως τη διαρραγή των δεσμών που τις διέπουν. Σήμερα η ανεργία στην Ελλάδα είναι 13,9% (ποσοστό επί του ενεργού πληθυσμού), των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών 35.6% και των ενηλίκων ηλικίας 25 – 64 ετών 12% περίπου κατά μέσο όρο (στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής). Γίνεται κατανοητό ότι στην Ελλάδα πλήττει τις νέες ηλικίες, ιδιαίτερα τους νέους και κυρίως τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασία. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι η ανεργία  του ενεργού εργασιακά ανθρώπινου δυναμικού επηρεάζεται σε ατομικό επίπεδο κατά πλειοψηφία από το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, τις ειδικές γνώσεις, τις δεξιότητες και τις επαγγελματικές ικανότητες και συμπληρωματικά μόνο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου. Στον αντίποδα, η απασχόληση επηρεάζεται θετικά από το γενικό και ειδικό αντικείμενο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, δηλαδή τις επαγγελματικές ειδικότητες και την επάρκεια γνώσεων, δεξιοτήτων και ουσιαστικών προσόντων. Στη χώρα μας το σύστημα παροχής γνώσεων και καλλιέργειας δεξιοτήτων στηρίζεται σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα απαρχαιωμένο με τους βασικούς κανόνες του να έχουν τεθεί 30 χρόνια πριν σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από σήμερα. Στα χρόνια που πέρασαν, οι κανόνες αυτοί παρά τις επαναλαμβανόμενες «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις» αντί να βελτιωθούν και προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Κοινωνίας της Γνώσης, αλλοιώθηκαν επί το χείριστο έτσι ώστε αντί να αποτελούν φορείς παροχής γνώσεων και καλλιέργειας δεξιοτήτων να έχουν μετασχηματισθεί σε σύστημα διεκπεραίωσης των νέων γενιών προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που με τη σειρά της μεταλλάχθηκε σε βιομηχανία παραγωγής «πτυχιούχων» με προσόντα, κατά κανόνα άχρηστα ή σε δυσαρμονία με την αγορά εργασίας. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να τεθούν νέοι κανόνες και αρχές για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, ώστε αυτό να προσανατολισθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα και με βάση αυτές να προσδιοριστούν διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την κοινή εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκομένων φορέων. Πρόκειται για μείζον θέμα που συνδέεται με τη νέα γενιά, τα προγράμματα σπουδών, τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών, τα εκπαιδευτικά βιβλία, τα εργαστήρια και τις νέες τεχνολογίες, στοιχεία που διαμορφώνουν το ποιοτικό πλαίσιο παραγωγής αποφοίτων με προσόντα που βοηθούν στην ένταξη τους στο παραγωγικό σύστημα. Σε κάθε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ανάλογα με την πολιτική βούληση, τις «ευγενείς» προθέσεις των  εισηγητών της και τη συμφωνία ή ασυμφωνία του πνευματικού και εκπαιδευτικού κατεστημένου, υπήρχαν ουσιαστικά αποσπασματικές παρεμβάσεις χωρίς γενικό σχέδιο για όλο το οικοδόμημα. Πολλές φορές η μεταρρύθμιση ήταν απλώς το πρόσχημα για τη θεσμοθέτηση νέων κοστοβόρων δράσεων που εάν δεν υπήρχαν κοινοτικοί πόροι δεν θα εύρισκαν ποτέ εισηγητή. Στα πλαίσια αυτά θετικές δράσεις καταδικάστηκαν ή ανακόπηκαν (βλέπε «Σχολικές Βιβλιοθήκες»), δαπάνες διογκώθηκαν (βλέπε «Βιβλία 3ου Κ.Π.Σ.») ή ειδικότητες της Επαγγελματικής εκπαίδευσης απλώς μετονομάσθηκαν δημιουργώντας προβλήματα απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους της. Η ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Εκπαίδευσης  επιβραδύνθηκε με τη δημιουργία μιας πλειάδας νέων επιτελsupικών, κατ’ όνομα, Οργάνων και Δομών που στην πράξη αύξησαν τη  γραφειοκρατία και απορρόφησαν πολύτιμους πόρους. Παρότι το υπάρχον θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο, ευνοούσε των εθνικό συντονισμό και των τριών επιπέδων του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος, από τη Στοιχειώδη έως την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτός ουδέποτε υλοποιήθηκε λόγω της εμμονής των επιμέρους φορέων να θεωρούν ότι η, κατά περίπτωση, ρύθμιση των λειτουργικών παραμέτρων κάθε βαθμίδας επαρκούσε για τη διόρθωση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν. Για τους λόγους αυτούς η παρούσα πρόταση ξεπερνά ιδεοληψίες και αγκυλώσεις και ασχολείται, μετά από 30 χρόνια, με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε όλα τα επιμέρους στοιχεία της ουσιωδώς. Συντάκτες της μελέτης αυτής είναι οι: Παναγιώτης Ε. Καταγής

  • Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / ΤμήμΜεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών.
  • Υπηρετεί 28 έτη ως Εκπαιδευτικός στη Β/θμια Εκπαίδευση (9ο ΓΕΛ Περιστερίου).
  • Είναι ενεργό συνδικαλιστικό στέλεχος, εκπροσωπώντας τη ΔΑΚΕ στην Α΄  ΕΛΜΕ Γ΄Αθήνας (Πρόεδρος), στο ΠΥΣΔΕ  Γ΄ Αθήνας (Αιρετός) και στο ΚΥΣΔΕ (Αναπληρωτής Αιρετός).
  • Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Καθηγητών Περιστερίου και Υπεύθυνος Συνδικαλισμού στη ΝΟΔΕ Περιστερίου.
  • Αρθρογραφεί στο τοπικό τύπο και διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο, μερικώς υπό δημοσίευση.

Θανάσης Ι. Νικολόπουλος

  • Πτυχιούχος Φυσικός Πανεπιστημίου Αθηνών, M.Sc. Φυσικών Επιστημών Τεχνολογίας & Περιβάλλοντος,  M.Sc. Φιλοσοφίας
  • Υπηρετεί 27 έτη ως Εκπαιδευτικός στη Β/θμια Εκπαίδευση (Δ/ντής 4ου ΓΕΛ Περιστερίου).
  • Έχει διατελέσει Προϊστάμενος του 3ου Γραφείου Β/θμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου και Διευθυντής Σπουδών Β/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Είναι ενεργό συνδικαλιστικό στέλεχος εκπροσωπώντας τη ΔΑΚΕ στην  Α΄ ΕΛΜΕ Γ΄ Αθήνας και στη ΝΟΔΕ Περιστερίου ως αντιπρόεδρος. Αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο και έχει πλούσιο έργο επιστημονικών και ερευνητικών δημοσιεύσεων

Νίκος Ι. Παρίstrongκος

  • Πτυχιούχος Παιδαγωγικής Σχολής ΣΕΛΕΤΕ
  • Υπηρετεί 34 έτη ως Εκπαιδευτικός  στη Β/θμια Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση (1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου).
  • Ενεργό συνδιstrongκαλιστικό στέλεχος της ΔΑΚΕ Περιστερίου την οποία εκπροσώπησε για πολλά χρόνια στην ΟΛΤΕΕ και ΟΛΜΕ.
  • Αρθρογραφεί στο τοπικό τύπο, σε τεχνικά Περιοδικά και διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο  τεχνολογικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Περί Παιδείας του Παναγιώτη Καταγή* Όλοι μας ζούμε και βιώνουμε σήμερα αυτό που λέμε Δημόσιο σχολείο. Υπάρχει κάποιος άραγε που πιστεύει ότι ικανοποιείται η συνταγματική επιταγή για δημόσια και δωρεάν παιδεία όταν ένας μαθητής του Λυκείου επιβαρύνει κατά χιλιάδες ευρώ τον οικογενειακό προϋπολογισμό; πως η παιδεία μας προάγει την κριτική σκέψη; πως οι νέοι μας έχουν ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και πως επιτέλους υλοποιούνται οι στόχοι και οι σκοποί της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης; Αντιθέτως, όλοι γνωρίζουμε ότι το Ελληνικό δημόσιο σχολείο βρίσκεται σε παρατεταμένη παρακμή, ότι η εκπαίδευση που παρέχεται σ’ αυτό διαπνέεται μόνο από μια εξεταστική λογική, χωρίς να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μορφωτικής διαδικασίας, και ότι το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα παράγει μελλοντικούς ανέργους και πολίτες για να καλύψουν τις ανάγκες του παρελθόντος και όχι να υπηρετήσουν τις επιταγές του μέλλοντος, όπως εξάλλου οφείλει. Πούλησε ελπίδες και καλλιέργησε ψευδαισθήσεις για δήθεν κατάργηση των εξετάσεων και άλλα απατηλά όνειρα˚ όμως, όπως έχει γραφεί, «μετεξελίσσεται» κουβαλώντας στις αποσκευές του τον τριπλασιασμό των γραπτών εξετάσεων, τη διόγκωση της παραπαιδείας, την επιδείνωση του οικογενειακού προγραμματισμού, την αύξηση του άγχους των μαθητών και τη μετάταξη ενός μεγάλου αριθμού αυτών στη μεταγυμνασιακή κατάρτιση, χωρίς φυσικά να υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές. Δεν έχουμε, λοιπόν, το δικαίωμα να θυσιάζουμε ολόκληρες γενιές νέων ανθρώπων με συνεχείς πειραματισμούς και «μεταρρυθμίσεις» από τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας. Είναι, πλέον,  απαραίτητος ένας κεντρικός σχεδιασμός, που ποτέ μέχρι τώρα δεν έγινε, που θα ξεκινάει ταυτόχρονα από την Προσχολική Αγωγή μέχρι τις εξειδικευμένες πανεπιστημιακές σπουδές. Αυτός θα προκύψει μέσα από ένα έντιμο και ειλικρινή διάλογο μεταξύ όλων των κομμάτων και των Κοινωνικών φορέων, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τα νέα οικονομικά δεδομένα και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η εκπαίδευση και κυρίως η τεχνική – επαγγελματική σαν κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης. Τη σημασία δε της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της χώρας μας είχε επισημάνει από το 1951 η ΟΥΝΕΣΚΟ και ενστερνίστηκε με πάθος ο «Γέρος της Δημοκρατίας» Γ. Παπανδρέου που το 1965 μιλώντας στη Βουλή κατά την κατάθεση Σχεδίου Νόμου γι’ αυτήν ανέφερε επιγραμματικά τα εξής: «Οικονομική ανάπτυξις δεν είναι δυνατή χωρίς τεχνικήν πρόοδον. Και επειδή η τεχνική πρόοδος προϋποθέτει, κατά κύριον λόγον, ανθρώπινον δυναμικόν, θεωρητικώς και πρακτικώς κατηρτισμένον, ικανόν να αντιμετωπίζει επιτυχώς τας συγχρόνους απαιτήσεις της παραγωγής αγαθών, είναι αυτονόητον ότι τίποτε δεν είναι δυνατόν να κατορθωθεί εις τον τομέα τούτον της εθνικής δραστηριότητας χωρίς μίαν επιμελώς συγκροτημένην και καλώς λειτουργούσαν τεχνικήν εκπαίδευσην». Η πατρίδα μας σήμερα χρειάζεται ένα μαζικό κίνημα «ανταπόκρισης στο μέλλον» που θα προσφέρει διέξοδο στα αδιέξοδα των σχολείων και των πανεπιστημίων˚ ένα κίνημα που θα στοχεύει στην ουσιαστική μεταρρύθμιση της οργανωτικής διάρθρωσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στην επαναστατικοποίηση των διδακτικών προγραμμάτων, στη ριζική αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων και των παιδαγωγικών μεθόδων και τέλος στην προώθηση μιας κατεύθυνσης προσανατολισμένης στο αύριο. Ο εκσυγχρονισμός της παιδείας και των λειτουργιών της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση του έθνους μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, πολύ ορθά ο Ρήγας Βελεστινλής έγραφε: «Όλοι, χωρίς εξαίρεση, έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα˚ εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη».

*Ο Παναγιώτης Καταγής είναι εκπαιδευτικός,

Πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής,

Αιρετός ΠΥΣΔΕ Γ΄ Αθήνας

και αν. Αιρετός ΚΥΣΔΕ

 

…………………………………………………….

Νέο Λύκειο & Νέο Σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ & ΤΕΙ

  Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το «όραμα» της κας Άννας Διαμαντοπούλου για το νέο Λύκειο με κεντρικό άξονα την αξιολόγηση των μαθητών  και το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η κ. Διαμαντοπούλου ισχυρίζεται ότι το υπάρχον σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι  μεν αδιάβλητο αλλά δεν είναι δίκαιο και έγκυρο (νο fair & valid). Αιτιολογώντας λέει ότι δεν είναι δίκαιο γιατί  οι περισσότεροι υποψήφιοι εισάγονται σε τμήματα που βρίσκονται χαμηλά στις προτιμήσεις τους και δεν είναι έγκυρο γιατί τα εξεταζόμενα θέματα αφορούν τμήμα μόνο της διδαχθείσας ύλης, δεν διαφοροποιούνται ανάλογα με τον σκοπό των εξετάσεων και δεν διαφοροποιείται η βαρύτητα της επίδοσής τους ανάλογα  με τις απαιτήσεις των Τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα ποιο χαρακτηριστικά σημεία της πρότασής της είναι: α). Δημιουργείται Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα αναλάβει συνολικά τη ρύθμιση όλων των σχετικών με τις εξετάσεις θεμάτων. β). Εξεταστέα ύλη: Θα προσδιορίζεται ανά μάθημα με βάση θεματικές ενότητες ή μονάδες, και όχι με τον ορισμό σελίδων από το σχολικό βιβλίο με θέματα που θα αντλούνται από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης. γ). Πανελλήνιες εξετάσεις Γ΄ τάξης: Στο τέλος της Γ’ Λυκείου οι μαθητές θα δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Η τελική γραπτή εξέταση ανά μάθημα θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων. Η επίδοση των μαθητών στην πρώτη ομάδα θεμάτων καθορίζει το βαθμό που λαμβάνεται υπόψη για την απόκτηση του απολυτήριου Λυκείου στο συγκεκριμένο μάθημα, ενώ η επίδοση στη δεύτερη ομάδα θεμάτων καθορίζει την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση (θα συμμετέχουν μόνο οι μαθητές που στοχεύουν στην εισαγωγή τους στα ΑΕΙ & ΤΕΙ). Θα διεξάγονται σε όλα τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου με μόνες εξαιρέσεις το σχέδιο έρευνας (project) και τη Φυσική Αγωγή που αξιολογούνται μόνο ενδοσχολικά. δ). Οι εξετάσεις θα επαναλαμβάνονται, υπό κάποιες προϋποθέσεις, εντός του έτους (υπό εξέταση – δεν έχει ακόμη αποφασισθεί). ε). Τελική επιλογή υποψηφίων στα ΑΕΙ & ΤΕΙ: Θα γίνεται με βάση τα κριτήρια που θα ορίζονται από το κάθε Τριτοβάθμιο ίδρυμα (μαθήματα και συντελεστές βαρύτητας σε ένα έκαστο) Ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων που θα ορίζουν τα ΑΕΙ & ΤΕΙ θα είναι από 3 έως 5 με την ελληνική γλώσσα να είναι υποχρεωτικά το ένα. στ). Οι μαθητές θα μπορούν να δώσουν όσα μαθήματα επιθυμούν από το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθούν ώστε να διευρύνουν το φάσμα των επιλογών τους σε Τμήματα. <strong«άρχων» ήταν ο ιστορικός της εκπαίδευσης κος Δημαράς strong>ζ). Το νέο σύστημα εισαγωγής θα ισχύσει από το σχ. έτος 2014-15 και θα αφορά τους μαθητές που κατά το σχολικό έτος 2011/12 φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου. Το νέο σχέδιο της κ. Δ ιαμαντοπούλου καταργεί τις πανελλήνιες εξετάσεις με νέες εξετάσεις από την Α΄ τάξη πλέον. Οραματίζεται τον αφανισμό της παραπαιδείας αλλά τα μέτρα που λαμβάνει απλώς θα την φουντώσουν. Το μόνο που μένει είναι πλέον το νεοεισαχθέν «παίγνιο» που ευφυώς ονομάζεται αγγλιστί “project”.

ΟΛΟΗΜΕΡΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ

Θεσμός προς τη σωστή κατεύθυνση ή εκσυγχρονιστικό «τρύκ»

του Χαράλαμπου   Αλεξανδράτου*

  Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου καθιερώθηκε στην πατρίδα μας περισσότερο ως κοινωνική ανάγκη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και εξελίχθηκε κατόπιν ως εκπαιδευτική πραγματικότητα. Συγκεκριμένα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πολλοί σύλλογοι γονέων, προσέλαβαν αδιόριστους εκπαιδευτικούς για να απασχολούν τα παιδιά των εργαζομένων γονέων το απόγευμα, μετά το σχολείο. Αργότερα έγινε  από την πολιτεία το πρόγραμμα  ΠΔΑΜΕΓ (Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης Μαθητών Εργαζομένων Γονέων), που απευθυνόταν σε μαθητές που και οι δύο γονείς εργάζονταν και λειτουργούσε έως τις 4:00 το απόγευμα. Το 1999 λειτούργησαν πειραματικά 29 ολοήμερα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που όλοι οι μαθητές τελείωναν την εργασία τους στις 4:00 μ.μ. παρέχοντας εκπαίδευση και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα, πέραν των κλασσικών σχολείων, (π.χ. θεατρική αγωγή, κτλ.) και με στόχο να φεύγουν οι μαθητές από το σχολείο προετοιμασμένοι για την άλλη μέρα. Στην περιοχή μας λειτουργούσαν δύο τέτοια σχολεία, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω και το 4ο  Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων, που δέχονταν όμως μαθητές από όλες τις περιοχές. Το 2002 εγκαταλείφθηκε η ιδέα να επεκταθούν τα ολοήμερα σχολεία από 29 σε 200  πανελλαδικά και «βαφτίστηκαν σε μια νύκτα»  τα λειτουργούντα ήδη τμήματα ΠΔΑΜΕΓ σε ολοήμερα σχολεία, χωρίς την απαραίτητη υποδομή και χωρίς καθόλου σχεδιασμό.  Έκτοτε έγιναν διάφορες προσπάθειες να επεκταθεί ή να εφαρμοστεί ορθολογικότερα ο θεσμός, που αλλού πέτυχαν και  αλλού απέτυχαν. Σήμερα όμως με τις συγχωνεύσεις και τους ανεπίτρεπτους πειραματισμούς  και παλινδρομήσεις που γίνονται στην παιδεία, καταργήθηκαν τα 29 ολοήμερα σχολεία και σε πολλά σχολεία ξαναγυρίσαμε πίσω στη δεκαετία του 1990 και στα τμήματα ΠΔΑΜΕΓ, όπου οι γονείς, για να εντάξουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου, είναι απαραίτητο να προσκομίσουν βεβαιώσεις ότι εργάζονται και οι δύο γονείς, πράγμα που πολλές φορές είναι αδύνατο στους σημερινούς καιρούς ανεργίας,  δεδομένου ότι πολλές φορές η εργασία είναι περιστασιακή ή περιορισμένη σε κάποιες ώρες ή ακόμη και αδήλωτη. *Ο Χαράλαμπος Αλεξανδράτος είναι δάσκαλος, Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων, πρώην Διευθυντής Α/θμιας Εκπ/σης και πρώην Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών. /aem p em /strong /strong li

2 σκέψεις σχετικά με το “Εκπαιδευτικά

  1. O κ. Αλεβίζος δεν είναι σύμβουλος του ειδικού γραμματέα καθώς δεν υπάρχει σχετική απόφαση. Όμως δηλώνει ότι είναι και το ίδιο και οι πέριξ, ενώ είναι στο Υπουργείο από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Οδηγεί μεγάλο τζιπ 4.500 cc και έχει 12 σπίτια! Γιατί συνεχίζει και βρίσκεται εκεί; τι τρέχει αυτή την εποχή και πρέπει να είναι; ΕΣΠΑ τεράστιο ακούγεται για τον εξοπλισμό των ειδικών σχολείων που πλησιάζει τα 110 εκ. ευρώ!!

  2. ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
    ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Περιστέρι 23/10/2012
    Δημ. Καταστ. 3 & 4
    Τηλ. Fax: 2105787229
    e-mail : goneisperisteri@yahoo.gr

    Με έκπληξη και θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι στην ιστοσελίδα σας (2020 επιστροφή στο Μέλλον), ανέβηκε ένα δημοσίευμα ψευδέστατο, συκοφαντικό και προσβλητικό για την Ένωση Γονέων Περιστερίου και τον Πρόεδρό της από «ανώνυμο συντάκτη». Ο «συντάκτης» αυτού του κατάπτυστου δημοσιεύματος κρυμμένος με δειλία πίσω από την ανωνυμία του με κακεντρέχεια, με κακότητα και ποιος ξέρει και τι άλλα απωθημένα κουβαλάει, γράφει για πράγματα που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, παραποιώντας ακόμη και το επώνυμο του προέδρου της Ένωσης που προφανώς γνωρίζει, νομίζοντας ότι έτσι τον απαξιώνει και τον ταπεινώνει.
    Επί της ουσίας λοιπόν: Εμείς ομόφωνα ως Ένωση Γονέων καλέσαμε τους Δντές των Λυκείων να συζητήσουμε τα προβλήματα στα σχολεία τους, με αιχμή δύο θέματα: Το ένα αφορούσε το θέμα των ξενόγλωσσων βιβλίων που δεν παρέχονται δωρεάν. Πως το αντιμετώπισε και το αντιμετωπίζει το κάθε σχολείο, αν υπάρχουν σήμερα μαθητές που δεν έχουν το βιβλίο και πως θα μπορούσαμε να συμβάλουμε, έτσι ώστε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που βιώνει η κάθε λαϊκή οικογένεια, να βρούμε τρόπους να εξασφαλισθεί το βιβλίο σε κάθε μαθητή, χωρίς φυσικά να απεμπολούμε και να ξεχνάμε το πάγιο διεκδικητικό μας αίτημα που είναι να παρέχονται και αυτά τα βιβλία δωρεάν όπως τα υπόλοιπα. Το άλλο αφορούσε στο να οικοδομηθεί μια καλύτερη συνεργασία της Ένωσης Γονέων με τους Δντές των Λυκειακών μονάδων σε σχέση με τα πολλά εκκρεμή προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία τους, μιας και σε αρκετά Λύκεια δεν υπάρχουν Σύλλογοι Γονέων. Σε αυτά, πρέπει να ληφθεί πρωτοβουλία από τους Δντές όπως προβλέπεται από την Νομοθεσία, να καλέσει σε συγκέντρωση τους γονείς για ν’ αναλάβουν την ευθύνη της επαναλειτουργία του Συλλόγου Γονέων. Με τα θέματα αυτά απευθυνθήκαμε τηλεφωνικά σε όλους του Δντές οι οποίοι δέχθηκαν θετικά την πρόσκληση, με την μόνη επιφύλαξη ενός Δντή ο οποίος ζήτησε να κληθεί στη σύσκεψη και η ηγεσία της ΕΛΜΕ. Για την Ένωση η συνάντηση με τους Δντές που προσήλθαν ήταν μια θετική και πολύ χρήσιμη εμπειρία αλλά και η μετέπειτα επικοινωνία με τους περισσότερους που δεν μπόρεσαν να προσέλθουν για πολύ δικαιολογη-μένους λόγους. Αλήθεια τι ήταν αυτό που ενόχλησε τόσο πολύ τον «άγνωστο συντάκτη» να επιτεθεί με τόσα ψεύδη, συκοφαντίες και όλα αυτά που γράφει κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία του, στην Ένωση Γονέων και τα στελέχη της; Αλήθεια, ποιος μπορεί διαθέτοντας έστω λίγη λογική, να συνδέσει αυτή την καθόλα σωστή και εποικοδομητική πρωτοβουλία της Ένωσης με τις όποιες «καταλήψεις» σχολείων, όταν όλοι γνωρίζουν στο Περιστέρι, πως έγιναν τώρα τελευταία κάποιες πολυήμερες «καταλήψεις» και όταν επίσης γνωρίζουν ότι τόσο οι γονείς όσο και η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι Γονέων θέλουν περισσότερο από κάθε άλλον τα σχολεία να είναι ανοικτά και να λειτουργούν χωρίς προβλήματα; Όσον αφορά τις «πολιτικές εκτιμήσεις « των «εμπείρων εκπαιδευτικών παραγόντων» μπορεί να ενδιέφεραν κάποιους πριν αρκετά χρόνια, σήμερα όμως αυτά έχουν ξεπερασθεί τελείως και οι «νοσηρές αυτές φαντασιώσεις και εκτιμήσεις» έχουν παραμείνει μόνο στα μυαλά αυτών των «παραγόντων»και τού «ανώνυμου συντάκτη». Τέλος όσον αφορά για τα 37 βιβλία των ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ, η Ένωση μας μέσω των στελεχών της που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία Γονέων και στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων έχουν κάνει συνεχείς παρεμβάσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικό επίπεδο εκπροσωπώντας όλα τα ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ και όχι μόνο του Περιστερίου το οποίο αγνοεί φυσικά ο «ανώνυμος συντάκτης». Σ’ αυτόν τον τόπο που είναι μικρός, όλοι γνωριζόμα-στε και όλοι κρινόμαστε από την καθημερινή μας πρακτική, τον τρόπο ζωής και την συμπερι-φορά μας στο ξέφωτο και όχι στους σκοτεινούς διαδρόμους της «ανωνυμίας».
    Η Ένωση μας, δεν πτοείται από τέτοια «χτυπήματα» και τέτοιες «άνανδρες ανώνυμες συμπεριφορές» αλλά, δυναμώνει πιο πολύ για να συνεχίσει αταλάντευτα να αγωνίζεται, για να ξεπερασθούν τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα Δημόσια Σχολεία. Σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, να μπορέσουμε να βγάλουμε όλοι μαζί αυτή την πολύ δύσκολη φετινή Σχολική χρονιά.

    ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Σχολιάστε